Felhívás!

Panasz a szendvicsre

Idén is többnyire ugyanazokkal a szabálytalanságokkal találkoztak a városnapi forgatagban ellenőrzéseket tartó élelmiszerbiztonsági felügyelők, mint az elmúlt esztendőkben: nem megfelelő higiéniai körülmények, értsd piszok, a kiszolgáló személyzet nem megfelelő öltözete, az ételek nem megfelelő tárolása, és ezzel összefüggésbe hozható az engedélyek hiánya.

Egy olvasónk jelezte, hogy a városnapok alatt szendvicset fogyasztottak ismerősével, és röviddel az étkezés után rosszul érezték magukat, illetve egész este hánytak. Dr. Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője az eset kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy tömeges rosszullétet jelezni kell a hatóságoknak, hiszen a kereskedők kötelesek 48 órán át megőrizni a mintát az általuk árult portékából, hogy ezeket utólag ellenőrizni lehessen a laborban.

– Előfordulhatnak meglepetések is: például egy brassói házaspár gyermekei rosszul lettek egy háromszéki étteremben, az élelmiszert utólag bevizsgáltuk, ám nem találtunk rendellenességet, aztán a gyermekorvosnál kiderült, hogy a szénsavas üdítőtől lettek rosszul a kicsik, ám a tömeges rosszullétet mindenképpen érdemes jelenteni – hangsúlyozta.

Az idei városnapok alatt az igazgatóság ellenőrei 49 alkalommal tettek eleget kötelességüknek, négy egységet büntettek 3,8 ezer lejre, ezenkívül 2 figyelmeztetést is osztottak, valamint tojást és húst koboztak el.

–Egy egységet kétezer lejre bírságoltunk, egyrészt nem volt működési engedélye, a földön, egy nejlonzacskón tárolták az élelmiszert, a kiszolgálók pedig utcai, ugyanakkor koszos ruhákban árusították az élelmiszert – összegzett a főállatorvos.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.