Felhívás!

Megvásárolták a Kovászna-Kommandó kisvasutat és siklót

Megvásárolták a Kovászna-Kommandó kisvasutat és siklót Kovászna megye

Kovászna Megye Tanácsa és Kovászna város önkormányzata pénteken megvásárolta a felszámolás alatt levő Brafor erdőkitermelő vállalat Kovászna-Kommandó közötti keskeny nyomtávú vasúthoz és a siklóhoz kapcsolódó aktíváit. A két önkormányzat élt az ipartörténeti műemlék elővásárlási jogával, az épületekből, területekből és sínpárokból álló aktívákat közel 1,5 millió lejért vásárolták meg.

Háromszéknek, Kovászna városának rendkívül értékes ipartörténeti műemléke a Kovászna-Kommandó kisvasút és sikló. Évek óta készülünk arra, hogy valamilyen formában megmentsük, bekapcsoljuk a turisztikai körforgalomba. Végre most jogilag is lehetőségünk nyílt megvásárolni a csődbe ment Brafor kommandói vagyonának egy részét, a megyei önkormányzat tulajdonába került az egykori vasútállomás területén található épületek zöme, köztük szerelőműhelyek, raktárak, rendezőpályaudvar, fűrésztelep stb., valamint 8,5 km sínpár az alatta levő 5,2 hektáros területtel” – tájékoztatott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki elmondta a megyei önkormányzat 886 267 lejért vásárolta meg az aktívákat.  

A Brafor Kovászna város közigazgatási területén található tulajdonát a helyi önkormányzat vette meg. „A nagy vasútállomás mellett egy félhektáros területet vásároltunk, valamint egy javításra szoruló, de még működőképes hidat a Horgász patak fölött a Tündérvölgyben, illetve 19 km sínpárt a vasútállomástól a Tündérvölgyön és a siklón keresztül egészen Kommandó közigazgatási határáig. Kovásznán a sínek alatti terület állami tulajdonban van, részünkről a következő lépés ennek a tisztázása, ugyanis ahhoz, hogy pályázni tudjunk, bár legalább használati jogunk kell hogy legyen” – ismertette Gyerő József, Kovászna polgármestere, aki elmondta, az összérték közel 600 ezer lej. A helyi tanácsban egyöntetű szavazattal döntöttek arról, hogy élnek elővásárlási jogukkal, idézte fel a város vezetője. „Erkölcsi kötelessége a városnak, hogy ezt az ipari műemléket megmentsük, a kisvasút és a sikló meghatározó volt a település történelmében, hozzátartozik Kovásznához” – hangsúlyozta a polgármester.

Kovászna Megye Tanácsa évek óta készül erre a lépésre, korábban gördülőanyagot vásároltak, többek között gőzmozdonyok, dízelmozdonyok, vagonok és egyéb vasúti kocsik vannak a megye tulajdonában, mondta el a tanácselnök. Tamás Sándor kiemelte, a szakemberek olyan elképzelésen dolgoznak, amely a megyei és helyi tanács tulajdonában levő aktívákat egységesen kezeli, az ipartörténeti műemléket olyan formában teszi elérhetővé, hogy a vidék turisztikai és helytörténeti büszkesége lesz.

*** A Kovászna-Térréti keskeny nyomtávú vasutat 1892-ben helyezték üzembe, a vonalvezetést úgy alakították ki, hogy Kovászna települést elkerülje, de Vajnafalvánál már igen hangulatosan közvetlenül a házak mellett halad, végül beér az elkeskenyedő, csodaszép Tündérvölgybe. Az itt található háromvágányos állomás szolgált a körbejárásra, valamint vonatátadásra, hiszen itt csatlakozott – a ma már a világon egyedülálló ipari műemléken, a gravitációs siklóvasúton keresztül – a Kommandó környéki kiterjedt erdei vasúti hálózathoz.

(közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.