Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lehangoló háromszéki strandkörkép – frissítve

Lehangoló háromszéki strandkörkép – frissítve Életmód

Mától megnyitotta kapuit a sepsiszentgyörgyi strand. A Sepsi Rekreativ által működtetett létesítményen kívül azonban Kovászna megyében nemigen van lehetőségül lubickolásra a fürdőzni vágyóknak. Legfennebb az emlékeikben…

A sepsiszentgyörgyi strand egy olimpiai méretű úszómedencével, egy kisebb, 40 cm mély gyerekmedencével, egy ötméteres csúszdát fogadó medencével, egy 17 X 10 méteres tanuló-úszómedencével és egy sodrófolyosóval, nyaki masszírozókkal ellátott élménymedencével, illetve 22–25 °C-os vízzel várja a látogatókat naponta 9 és 20 óra között. Tavalyhoz képest a belépők ára emelkedett: felnőtteknek 56 lejért (a Sepsi Card-tulajdonosok 28 lejért) lehet egész nap bent tartózkodni, a 18 éven aluliak és a 60 évesnél idősebbek pedig 38 (19) lej ellenében. A délután 4 órától érvényes belépő ára 34 (17) lej. A 14 éven aluli gyerekek nagykorú felügyelete mellett vagy aláírt szülői engedély leadása esetén léphetnek be a medencetérbe.

Sepsiszentgyörgyön mától fogadják a szabadban lubickolni vágyókat (fotó: Sepsi Rekreativ)

A megye többi városában jelenleg nincs működőképes strand. Egyes panzióknál, mint például a bálványosfürdői Istvánánál van ugyan kisebb szabadtéri medence, de azt a vendégeik részére tartják fent. Az utóbbi években pár úgynevezett „népi feredőt” is sikerült felújítani, ám ezek vize legfennebb vallatásra alkalmas, úszásra semmiképp.

Hirdetés
Hirdetés

Baróton ugyan hosszas hercehurca után, 2011-re elkészült a strand 650 ezer euróból, de csak 2013 és 2016 között működtették hébe-hóba, azóta nem lehet fürödni benne, a bibarcfalvi pedig már korábban tönkrement. Benedek Huszár János polgármester egy évvel ezelőtt arról beszélt, hogy az energiaár-emelkedés miatt akkor nem tudják beüzemelni a baróti létesítményt, de az „elkövetkező években” szándékában áll, sőt előbb-utóbb fedett uszodája is lesz a városnak. Lapunknak most elmondta, a baróti strand idén még nem nyit ki, a költségvetésükben ugyanis olyan beruházások élveznek prioritást, amelyekhez előrehaladott fázisban vannak, és önrész szükségeltetik hozzájuk. Jövőre azonban mindenképp igyekeznek működőképes állapotba tenni.

Uzonkafürdőn július 1-jén nyit a strand (fotó: Camping The Valley)

Az erdővidékieknek tehát egyelőre marad az uzonkafürdői, szabadtéri medencével is csábító Camping The Valley, amely július 1-jétől várja a vendégeket, a gondnoka azonban még nem tudott árakat mondani. A kézdivásárhelyiek és a kovásznaiak pedig továbbra is csak az emlékeikben lubickolhatnak (régen mindkét helységben népszerű strand működött), bízva az uszoda, illetve a három hektáron elterülő wellness-központ mielőbbi elkészültében. Annál is inkább, mert az utóbbi kültéri medencéket is magába foglal majd – igaz, még nem kezdtek hozzá az építkezéshez.

Képalák:

A kovásznai strand 80 évvel ezelőtt (korabeli képeslap)

A kovásznai wellness-központ látványterve

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. június 20., 18:05
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Pedig bhj 2020-ban megigérte, hogy megválasztása esetén 2021-ben kinyit a strand. Arra már nem emlékszem, hogy vizet is akart volna tölteni a medencébe. Lehet, hogy nem voltunk jó kislányok… (?)

 • User
  Dátum: 2023. június 20., 19:47
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Nem kell strand a barótinak, az luxus. Helyette annyi pályázat, gyerekek, hogy csak követni tudjuk. Lift a fogyatékkal előknek falusi iskolába. Meg a megyeszékhelyen sincs a neves iskolába, majd nálunk lesz. Kell, van önrész. Hogy miről szól? Statisztikáról: ennyi és ennyi pályázatot hivott le a polgi 4 év alatt. Szavazzatok újra rá. Nem baj, ha értelmetlen dolgokra( elektromosauto-töltőállomás, Jesszusom) Itt a statisztika az úr. Ezzel jol lehet kampanyolni. Most hallom, hogy az iskolában a felesége parancsára a gyenge jegyű diákokat megbuktaatták, hogy ne tudjanak abszolválo vizsgázni, s akkor szebb lesz a statisztika, ami így újból a Huszar névhez kapcsolható. Hogy lám ,ugyesebb a mostani iagzgató, mint az előző. Hahaha.Na, én ezt az információt kihirdetnem a városba, hogy ennyire számító, gyermeken átgázoló porondmestere van az iskolának. Ne várjatok strandot barótiak, mert nem lesz. S jó iskolát se középszerű vezetőtől. Hajrá Barót, hajrá Erdővidek. Láss tisztán!

  • User
   Dátum: 2023. június 21., 7:02
   ÉRTÉKELÉS: 8

   Sajnos nem latnak tisztan,annyi imadoja van,hogy ujra vissza valasztjak,mind barmelyik bohocot akik voltak ez eddig a polgarmesteri szekben ! Tobb mandatum utan jonnek rea , hogy ez se idevalo! (addig jol meglehet megtolteni a zsebet,ha minel tovabb voltak a polcon) Az Igazgato asszony meg egy babu ott,no comment ! Az o magan elete se kellene egy ilyen betyar mellett nem lehet konnyu neki se,de a titulusert barmit megtesz!

 • User
  Dátum: 2023. június 21., 5:29
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az iskolaban is lesz lift,amikor a baroti fovarosi klinikan(olvasd korhazban).Ott teljesen uj epulet volt igerve,mutokkel,kortermekkel,stb. Sot,kozelebbrol az udvart igertek,hogy felturjak,kicserelik a vezetekeket.Biztos telen akarnak hizzafogni,most tul meleg van.

 • User
  Dátum: 2023. június 21., 7:23
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Konnyebb nem felvenni a telefont Benedek Huszar Janos,mint ismetelni,hogy iden se nyit ki a strand! Miert nem zarja be a focipalyat,a teniszpalyat is ?! Minek Barotnak barmi is ? Palyazni szavalni tudni kell,megvalositani,jot tenni az emberek fele azt nem kell……folytatodik a varos lezullesztese tovabbra,de akkor minek volt a valasztasokkor a nagy ing-posztozeke razas???????????? De azt a ,,kalapot,, a szel le is viheti a fejerol!!!!

 • User
  Dátum: 2023. június 21., 10:14
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Baroton legalabb meg lenne amit kinyittani. Kezdin valamikor berbe adtak, hogy majd ugy felujitjak es mukodtetik. Es mi lett belolle? Feltoltottek a medenceket … SODERREL. Hajra Kezdi.

 • User
  Dátum: 2023. június 21., 13:14
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Egyszemélyben mindent is igazgat Huszár. A városházát, az iskolát, mert a felesege gyenge eresztés, a kórházat is akarta, de nem.jott össze. Nagy.volt a hopp, a kopp még nagyobb lesz. A veszte a felesége lesz. Kellett volna hagyni, tanitgasson, úgy ahogy tud. Most évzárón is nem adta át a szót az osztályfőnököknek., vegig ő szerepelt.Visszanyal a fagyi, meglátjatok.

 • User
  Dátum: 2023. június 21., 13:33
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Úgy lehangoló Barót, ahogy van. Szulofoldunk, de attol meg látjuk, hogy ezer sebből vérzik. Sem utak, sem járda, sem.víz, sem kultúra, sem.kulturkornyezet, sem szórakozási lehetőség, sem jó oktatás, sem.megfelelő vízíóval rendelkező intézményvezetők. Beleértve itt iskolát, műv házat, városvezetést. Vannak értelmes emberek, akiket be kéne vonni, hogy jobbítsunk Barót sorsán. Bár értelmes polgármesterünk van, mégsem eléggé az. Demeter Zolira, Kopeczky Annamáriara hagyatkozik kultura témákörben.Kérdem én: ez a legjobb választás? Ezért marad Barót a béka segge alatt, mert ilyen emberek vezetnek. Reméltük, változni fog Benedekkel a helyzet. Sajnos süllyed.tovább a hajó, Benedek igazgatóstól s Benedek polgármesterestől. Jobb lett volna másképp. Reménykedtem, de már nem teszem rá a voksomat jövőben.

  • User
   Dátum: 2023. június 22., 9:32
   ÉRTÉKELÉS: 8

   Barót nem polgármestert, klánt választott. Megérdemelte, megérdemli. Ki kell venni a rohadt almát a kosárból, amíg mindegyik teljesen elromlik. Kazi sem lenne jobb egy kicsivel sem, mert gyenge, hátulról irányított, önálló gondolkodásra nem képes, látszik az iskolánál is, de Huszár Erka is bizonyított, hogy nem jobb egy kicsivel sem, mint a hot tubozó Annamari. Szégyen ez Erdővidéknek, nem tudom meddig viselik el a környező községek ezt a szégyenfoltot. 20 év lemaradásunk van, ami folyamatosan nő, mert szavalni kell, deolgozni -a hivatalban- már kevésbé.

 • User
  Dátum: 2023. június 21., 15:29
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Sepsiszengyorgyon Diszkriminacio ami ott folyik !! hogy tudnak kulombseget tenni aki szentgyorgyi annak olcsobb a jegy aki nem annak dragabb !!! ilyent meg sehol nem lattam !!! de hagyatok ell mert lessz Kezdivasarhelyen is uszoda remelem itt is eszt bevezetik !! Minel tobben kellene jelenteni a fogyasztovedelemnel !!!

  • User
   Dátum: 2023. június 21., 21:51
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Nem csak itt van ilyen. Gondolom van törvényes alapja, mivel a város tartja fent a strandot nem egy magánvallalkozas. Van egy ár, a helyiek kedvezményt kapnak. Mint ahogy a helyi nyugdíjasok is a közszállításra, az elektromos autó tulajdonosok pedig a parkolásra.

 • User
  Dátum: 2023. június 21., 17:39
  ÉRTÉKELÉS: 6

  kezdivasarhelyen a fortyogo furdot tonkre tettek a sok pereskedes kozbe arrol miert nem irnak h 20 ev utan mikor lessz kezdivasarhelyi municium jelenleg turisztikai varosnak strandja ?

 • User
  Dátum: 2023. június 22., 0:24
  ÉRTÉKELÉS: 2

  ez a diszkriminacio bizony letezik mashol is.tusnadfurdon a wellnes is igy mukodik ,a helyiek kedvezmenybe reszesulnek es meg sorolhatnam .nem igazsagos de ez van.

 • User
  Dátum: 2023. június 22., 15:54
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Bírom, hogy mennyi megmondó ember van itt, ha névtelenül lehet beszólogatni jobbra s balra, jobbról s balról. A másik megyei lapnál sokszor egy hozzászólás sincs ugyanannál a témánál 🙂 Tókos Levi.

 • User
  Dátum: 2023. június 22., 19:36
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Epp azert nincs, mert mindenki nem akar kiteritkezni, hogy aztan nezzel a profiljat. Amiota ugy van a masik lapnal, majdnem nulla a hozzaszolasok szama.

 • User
  Dátum: 2023. június 23., 7:10
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Csak a ,,nyalok,, adjak a nevuket. Ugy-e Tokos Levi? Te es tarsaid mit tesztek a varosert? Mert ugyebar tobb 10 eve semmi fejlodes nem latszik a varoson. Haza koltoztel mert itt jobban adakoznak a nyelveseknek !?

  • User
   Dátum: 2023. június 23., 13:02
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Azért költözik haza, hogy rontsa tovább a levegőt itthon. Egy kötekedő, szemtelen, visszahúzó kellemetlen alak, ott kellene tengesse továbbra is a nagy…. Kolozsváron, lassan haza eszi a fene, csak nehogy majd kihúzza itthon is a gyufát, mert megváltoztak a dolgok, mióta megszabadultunk tőle itt Baróton.

   De majd jáccóteres Levike megoldja Barót dolgát, lesz 50000 eurós játszóterünk, aszfalt nem, mert abból Jancsika(a jáccóteres) nem profitál.

  • User
   Dátum: 2023. június 26., 8:01
   ÉRTÉKELÉS: -7

   A celodat ne igy erd el ! Szulovarosodban hagyaszkodsz,bocskodsz,fordulj es nezz magadba ! Azzal hogy megjelentettel egy konyvet,felsobrendunek erzed magad! Eletedben egy pofazo munkakerulo voltal,latszik az alakodon is ! Huzz el Barotol! Jobb volt nelkuled 😀

   • User
    Dátum: 2023. június 29., 9:05
    ÉRTÉKELÉS: 1

    S még jó,hogy neved arcod vállalod és kitűnően írsz helyesen 😌Meglehet mutatni te mit tettél le az asztalra😒a kritika és a pofázás megy a fotelből,csak bár tudnál helyesen írni,az már fél siker lenne!!!