Felhívás!

Kitolták a határidőt

Kitolták a határidőt Kovászna megye

Hónap végéig vár javaslatokat a kovásznai tanács a város arculattervezéséhez szüksége logóra és jelmondatra. A testület sokadszor volt kénytelen kitolni a határidőt, mert olyan javaslatot, amelyet megfelelőnek találtak volna, egyelőre nem kaptak.

A kovásznai tanács rég keres egy olyan jelmondatot, divatos idegen szóval szlogent, amely egyedi, egyszerű, könnyen felidézhető és néhány szóban kifejezi a fürdőváros „lényegét”. Emellé még egy logó, azaz egy jól beazonosítható, mással össze nem téveszthető egyedi jegy is kellene, de eddig az sem került.

A pihenőszabadságát töltő Gyerő József polgármester korábban azt nyilatkozta, a logónak a természetes gyógyhatásokat és az egyedi kulturális jegyeket is tartalmaznia kellene.

– Egy olyan logóra lenne szükség, amely egyértelműen jellemez bennünket, ezt le is védetnénk a szabadalmi hivatalban. Ez nem zárná ki azt, hogy az egyes turisztikai egységeknek saját logójuk legyen. Eddig csak néhány javaslatot kaptunk, ezért úgy döntöttünk, hogy hónap végéig meghosszabbítjuk a leadási határidőt – mondta el a kovásznai polgármester.

A város a leendő logót és jelmondatot használná minden várost népszerűsítő kiadványban, ezt nyomtatná minden plakátra, szórólapra, bögrére, zászlóra, illetve minden más reklámanyagra is. A javaslatokat magyar, román, angol és német nyelven várják a tourinfo@yahoo.com vagy a primar@primariacovasna.ro e-mail-címre.

Az eddig ismert jelentkezők közül a „legfajsúlyosabb” kétségtelenül Herman Rosner turisztikai szakember, az Utazási Irodák Romániai Egyesülete (ANAT) vezetőségi tagja volt.

Rosner, aki évek óta hangoztatja, hogy a háromszéki turizmusnak mofettáival, borvizeivel, különleges iontartalmú levegőjével kizárólag Kovászna lehet a mozdonya, 14 évvel ezelőtt kitalált és a szabadalmi hivatalnál levédett egy jelszót és egy logót, amelyet a turizmusmarketinggel foglalkozó országos szervezet is díjazott. A Kovászna 1000 GYÓGYforrások üdülője román változata tízezres nagyságrendű találatot ad interneten, és számos turisztikai egység, jól menő szállodák is használják. A turisztikai vállalkozó tavaly is és idén is felajánlotta a városnak, természetesen nem ingyen, de nem kellett.

– Ez egy szellemi tulajdon, amely több mint tíz éve a piacon van, le van védve, elfogadott és népszerű. Azt ajánlottam, hogy idén, lévén a turizmus éve, használják ingyen, jövőtől pedig annyit fizessenek érte, amennyit én, vállalkozóként, reklámadót fizetek a helyi tanácsnak. Nem kellett, nincs ezzel semmi gond. A tanács szuverén, úgy dönt, ahogyan akar. Lehet, hogy kap jobbat, olcsóbbat, én nem vitatom, csak ezt nem használhatja, ennyi – foglalta össze Rosner.

Egyelőre tehát „logótlan” marad Kovászna, jóllehet abban a legtöbben egyetértenek, hogy valamilyen védjegyre, jelmondatra szükség lenne, mert a kivételes természeti adottságokat sem lehet gazdaságosan kihasználni, ha nem jön (fizetőképes) turista a városba. Ehhez pedig, kétségtelen, reklám kell.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. augusztus 21., 13:51
  ÉRTÉKELÉS: 0

  ki irjak vagy nem de en megis megirom a gyege irasommal .Rossner H. született brasoban 1945 aki sohase volt Transnistriaba se az Olt utcaba ahol nem volt semmi.Mint kereskedö seged kereset munkat,egy nevezetes szmely aki vezedte az összes üzleteket a hetvenes evekben allast adot neki a SUGASBAN amit CEAUSESCU epitett az a brasobol jövö kis zsido igazgato lett. Mar a mostani vezerük kinevezte COMMERZ vezetönek. Antal Arpad kapot penzt az Eu-tol hogy megemlekezenek a megöltekröl a kicsi zsido temetö halotashazaba a falra felirtak a nevüket hogy senki se tudja.Meg aszt se tudjak mikor szülledtek.

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 23., 10:22
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Javasolnék pár szlogent Kovászna városának, ingyen és bérmentve használhatják: Kovászna – a borvízfőváros VAGY borvizek fővárosa, borvizek földje, a mofetták hazája, a természetes gyógyulás hazája, tündérország, földből kitörő kincs, Kárpátok Kincse… Nehogy már pénzt adjanak egy helytelen magyarsággal megfogalmazott jelmondatért Rosnernek!

  • User
   Dátum: 2017. szeptember 11., 22:17
   ÉRTÉKELÉS: 4

   A szlogen forditasa valoban helytelen, de ez az ujsagiro hibaja, nem Rosnere.O a roman nyelvu valtozatat vedte le anno a Szabadalmi Hivatalnal.A szlogen erteke nem abban rejlik, hogy irodalmi bravur, hanem abban, hogy kozismert hataron innen es hataron tul.Javasolom onnek, hogy vedje le a szlogeneket, reklamozza Kovasznat eveken keresztul es akkor majd kiderul hogy hajlando lenne vagy sem ingyen felajanlani valakinek azt amiert megdolgozott.