Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egyházi óvodával gazdagodik Kézdivásárhely

Egyházi óvodával gazdagodik Kézdivásárhely Kovászna megye

Elkészült az evangélikus-lutheránus egyház által épített új óvoda Kézdivásárhelyen, átadásához és az oktatás megkezdéséhez már csak az intézménynek helyet adó Luther Márton utca közművesítésére van szükség. Az intézményben felekezeti hovatartozástól függetlenül fogadják majd a gyerekeket.

Hirdetés
Hirdetés

Az óvoda alapkövét 2021 júliusában ünnepélyes keretek között tették le a Luther Márton reformátorról elnevezett utcában található telken. Az alapba egy időkapszula került, melyben többek között a Székely Hírmondó aktuális lapszáma is helyet kapott. A beruházás a magyar kormány, a püspöki hivatal és a kézdivásárhelyi egyházközség közös beruházásaként valósult meg.

Az evangélikus egyház jelképe, a Luther-rózsa. Fótó: Tuchiluș Alex

Végh Nimród, a sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi evangélikus-lutheránus egyházközségek lelkésze érdeklődésünkre elmondta, az óvoda megépítését Adorjáni Dezső Zoltán püspök kezdeményezte, aki fontosnak tartotta, hogy Kézdivásárhely is részesüljön a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programból. Az önkormányzattal egyeztetve először egy bölcsőde terve fogalmazódott meg, de mivel időközben a román kormány bölcsődeprogramja keretében is épült egy hasonló létesítmény a városban, végül úgy döntöttek, hogy az egyházi intézmény óvodaként és oktatási központként fog működni – közölte a tiszteletes.

Hozzátette: a Pro Special Egyesülettel közösen délutáni foglalkozásokat is tartanak majd kiemelt figyelmet igénylő gyerekek számára. „Felvállaltuk az egyesület lelki gondozását, különböző aktivitásokat, programokat szervezünk velük, és mivel nekik nincsen állandó székhelyük, így nálunk lenne a találkozási pont” – magyarázta Végh Nimród.

A két épületrészt egy bejáratként is szolgáló folyosó köti össze. Fótó: Tuchiluș Alex

Mint mondta, a keresztyén értkékek továbbadását célul kitűző óvodát a Molnár Józsiás Általános Iskolával együttműködve szeretnék elindítani, így abban a zenei és egyházi nevelés kerül majd előtérbe. Kezdetben egy csoporttal indulnának, amelybe felekezeti hovatartozástól függetlenül várják majd a gyerekeket. „Az oktatás már idén ősztől beindulhat, ennek egyetlen feltétele a víz- és csatornarendszer kiépítése az utcában” – mondta a lelkész, hozzátéve, hogy amennyiben a közművesítés megtörténik, a tanfelügyelőség meghirdeti a jelentkezést az állásokra.

A főépület mellé egy gyűlésteremként is használható tornaterem is épült. Fótó: Tuchiluș Alex

Az építkezés kapcsán kifejtette, kezdetben csak az óvoda épületének földszinti részére volt anyagi fedezetük, viszont a magyar kormány támogatásával sikerült forrásokat teremti a manzárdrész elkészítésére, illetve egy tornaterem megépítésére is. A manzárdban konferenciaterem és egyéni foglalkozásra alkalmas helyiségek létesültek, a tornaterem pedig gyűlésteremként is használható, így a kiemelt figyelmet igénylő gyerekekkel végzendő foglalkozásoknak is helyet biztosít majd.  Hozzátette: az épületegyüttes teljesen elkészült, jelenleg a zöldövezet kialakítása, illetve az épület bebútorozása zajlik.

A tiszteletes szerint a közművesítési munkálatok befejezését követően avatóünnepséget is tartanak majd, az új oktatási intézmény nevéről azonban még nem született döntés. „Hál’ istennek mindenki nagyon lelkiismeretesen dolgozott, és ennek köszönhetően egy szép épületet tudtunk megvalósítani. Nagyon sokan mondják, hogy ez az egyik legszebb óvoda, ami felépült. Örvendünk, hogy így sikerült – zárta mondandóját az evangélikus-lutheránus lelkész.

Színes, gyerekbarát környezet várja majd a kicsiket. Fótó: Tuchiluș Alex

Kézdivásárhelyen az elmúlt időszakban a Bod Péter Tanítóképző udvarán is elkészült egy óvoda, amelybe a Vackor Napköziotthon költözik be hamarosan, ugyanakkor márciusban adták át a Gábor Áron Szakképző Líceum szomszédságában, kormányzati forrásokból megépült új bölcsődét.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. május 8., 11:39
  ÉRTÉKELÉS: 22

  Kedves hozzászóló! Amiért fölöslegesnek tartott befektetés ön szerint és van belőle 1000 , a kisgyerekes szülők mégis hónapokat kell várjanak, hogy vajon bejutnak, beférnek az óvodába/ bölcsődébe. De természetesen a készenben könnyű hibát találni. Általában olyan emberek írogatnak ilyen jellegű kommentárokat akik életükben nem építettek egy tyúkpajtát sem!

  • User
   Dátum: 2024. május 8., 17:56
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Kedves hozzaszolo ! A jelen esetben kies varosunkban ipar nincs , munkahely nincs sot nap mint nap hallani hogy a meglevo keszruhagyarbol hetente kuldenek el 10-20 embert, koltoznek el gyartosorok Moldovaba es Bulgariaba, ezek nem mesek ez a szintiszta valosag, tehat ha a fiatalsagnak nincs munkahely akkor nincs jovo ebben a varosban, akkor minek ovoda es bolcsode?
   Egyebkent most is epitkezem es nem tyukpajtat ugy , hogy azt ne busulya, de csak tessek megnezni pl. a bolcsode mennyi penzbol epult amelynek az onreszet a tanacs kolcsonbol fedezi persze ugy hogy minden evben emelunk az adokon csak azert hogy tudjuk fedezni az ilyen banki kolcsonoket hogy a vegen a valalkozo aki elvegezte az epitkezest megtomi a bankszamlajat az adofizeto meg minden ev marciusaban tobbet es meg tobbet fizet ado gyanant, tudja kolcsonbol amit mas ad meg abbol a bolond is tud koltekezni hisz faj a micsodaja hogy mibol adja meg , majd emelunk a helyi adokon es kifizeti az adofizeto a bankolcsont !!! Egyebkent meg kell nezni ha annyira tudja hogy mibe kerul egy epitkezes hogy mekkora osszegek vannak kibiggyesztve az epitkezeseknel es megall az esze hogy mekkora osszegek mennek el, annyi osszegbol egy maganszemely aki jol gazdalkodik haromszor akkora epuletet huz fel !

 • User
  Dátum: 2024. május 9., 17:23
  ÉRTÉKELÉS: 9

  A bolcsodet nem az onkormanyzat epitette, tehat onreszt sem kellett beletegyen. Adta a telket. Azt teljes mertekben ay CNI epitette, majd atadta a varosnak. Ne magyarazzunk felre dolgokat, kerem!

  • User
   Dátum: 2024. május 10., 9:06
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Minden unios palyazatnak van egy jo becsuletes onresze ugy,, hogy nem kell felre magyarazni, ha nem koltekezunk onreszre akkor mi a turoert kelett felvenni a tanacsnak millios nagysagrendu hiteleket, csak kerdem, a kezdivasarhelyi tanacs annyi hitelt vett fel hogy meg az ukonokaink is azt fogjak nyogni, ezte a polgarmester mondta nem FELRE MAGYARAZAS !!!