Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Célegyenesben az új bölcsőde és óvoda használatba vétele Kézdivásárhelyen

Célegyenesben az új bölcsőde és óvoda használatba vétele Kézdivásárhelyen Kovászna megye

Nemsokára birtokukba vehetik a gyerekek az újonnan épült bölcsődét és óvodát Kézdivásárhelyen, miután csütörtöki rendkívüli ülésén a helyi tanács a Manócska Napköziotthon, illetve a Bod Péter Tanítóképző ügykezelésébe adta az épületeket.

Hirdetés
Hirdetés

Szilveszter Szabolcs alpolgármestertől megtudtuk, a tanácsi határozatok elfogadása után az épületek adminisztrálását végző tanintézmények elindíthatják az engedélyeztetési folyamatot, a szükséges jóváhagyások megszerzése után pedig elkezdhetik a tevékenységet az új helyszíneken.

A Gábor Áron Szakképző Középiskola szomszédságában, kormányzati finanszírozásból megépített bölcsődét márciusban avatták fel. A mintegy hárommillió eurós beruházásból létrejött létesítmény negyven kisgyerek befogadására alkalmas, a játszó- és hálószobák mellett konyhát, mosodát, orvosi rendelőt és adminisztratív részleget is magában foglal, korszerű körülményeket biztosítva a legkisebbek számára.

Fotó: Tuchiluș Alex(

Borcsa Mária, a Manócska Napköziotthon igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a bölcsődét várhatóan ősztől, az új tanév megkezdésekor vehetik birtokukba a kicsik. „Mivel gyermekekről van szó, számos engedély beszerzésére van szükség, amelyek nélkül nem működhet az intézmény. Ugyanakkor személyzetet is alkalmaznunk kell, a nevelőket pedig a tanfelügyelőség fogja kinevezni” – magyarázta.

A Bod Péter Tanítóképző udvarán felépült óvoda a Vackor Napköziotthonba járó gyerekeknek fog új otthonul szolgálni. Az önkormányzat a Regionális Operatív Program révén nyert támogatást az ingatlan megépítésére, a beruházás összértéke a szerződés 2019-es aláírásakor 3,9 millió lej volt, amiből a vissza nem térítendő támogatás 2,8 millió lejt tett ki. A nyolcvan férőhelyes épület még tavaly nyáron elkészült, használatba vételét azonban késleltette a szükséges eszközök és engedélyek beszerzésének elhúzódása.

Fotó: Kézdivásárhely Önkormányzata/Facebook

„Eredetileg a projekt ételszállításra (catering) volt tervezve az európai uniós normák szerint, viszont a sajátos óvodai szükségletek miatt egyetlen cég sem vállalta, hogy biztosítsa az ennivalót. A helyzet megoldása érdekében az önkormányzathoz fordultunk, kérve, hogy hagyományos konyhát rendezzenek be, hiszen az egészségesebb is a gyerekek számára” – nyilatkozta lapunknak Deák Magdolna, a Bod Péter Tanítóképző igazgatója.

Hozzátette, a közegészségügyi hatóságokkal egyeztetve sikerült megoldást találni a problémára, bizonyos átalakítások elvégzése és a berendezések felszerelése után várhatóan megkapják a konyha működéséhez szükséges engedélyeket. „A berendezési tárgyakat most szállítja a cég, és a tűzoltósági engedély megszerzése is folyamatban van. Nagyon szeretnénk, hogy minden feltétel teljesüljön, költözzenek ide az óvodások, annál is inkább, mivel a Vackor Napköziotthon a tanítóképző gyakorlóóvodája, a középiskolások is járnak hozzájuk, és sokkal könnyebb lesz, ha itt leszünk együtt” – mondta az intézményvezető.

Címlapfotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük