Felhívás!

Szégyen a minimálbér!

Elfoglaltságomból adódóan ritkán van időm újságot olvasni, ám amikor módom van rá, igyekszem bepótolni a mulasztást, ilyenkor egyszerre több lapszámot is végigböngészek. Ezt tettem a minap is, és örömmel állapítottam meg, hogy egyes felsőháromszéki konfekciógyárak rájöttek: ha nem emelnek a fizetéseken, munkaerő nélkül maradnak. A kézdivásárhelyi New Fashion és Zarah Modem ezt már régebb megtette, és most is alkalmazottakat keres, joggal hirdetve, hogy ez „több mint biztos munkahely”, de az esztelneki gyár is újabban nettó 2000–2500 lejes fizetést ígér. Remélem, be is tartja, nem csak magához csábítja az embereket!

Erről jutott eszembe, hogy a másik kézdivásárhelyi nadrággyár igazgatója pár hónappal ezelőtt arra panaszkodott, hogy a kormány megemelte a minimálbért, s ő kénytelen pár lejjel nagyobb juttatást adni az alkalmazottainak. Nem tudom megérteni, hogy azoktól a nőktől, asszonyoktól, akik hajnalban kelnek, útjára indítják a családot, s utána reggel 7 órától 8–10 órán át megállás nélkül, robotként dolgoznak, sokszor hétvégén is, s emellett este még családi kötelezettségeiknek is eleget tesznek, hogyan lehet sajnálni a minimálbért? Ezek a teljes mértékig kihasznált kétkezi munkások nem minimálbért érdemelnének, hanem annak legalább a kétszeresét, ha megnézzük, mennyit szenvednek nap mint nap. Nyáron a hőség kínozza őket, télen fagyoskodnak, és mindezt minimálbérért!

Nem tudom, még hányan dolgoznak abban a gyárban, de látva, hogy a más készruhagyárak milyen fizetéseket, milyen kiegészítő javadalmazásokat és milyen munkafeltételeket biztosítanak, én egy percig sem maradnék ott tovább. Meggyőződésem, hogy az a vállalkozás, amelyik 8 óra munkáért csak minimálbért képes fizetni az alkalmazottainak, az halálra van ítélve.

Nagy Ernő (Ernest Gros) vállalkozó, Kézdivásárhely

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. augusztus 21., 8:00
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Helyes. És szólni kellene még a munkásbuszokba bezsufolt, állami támogatáson ingázó diákok helyzetéről, és az ingázási támogatásért kiállított 20 lej/hó/személy igazolásokról.

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 21., 9:14
  ÉRTÉKELÉS: 14

  elfoglaltsagmbol kifolyolag en se irok irast se velemenyfalra se ide se oda.de amit ernestgross ide vesett ( ambar kotve hiszem h ilyen szepen tud irni az ur )az a nevecseg kategoria.hol vannak kezdiszeken 2000 lejes fizuk?talan nala????? nem hiszem….. ezert urul ki a videk s igy ma–holnap neki sem lesz aki vezesse az otymillio kilomtert ment ocska verdait!!!!!

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 21., 9:20
  ÉRTÉKELÉS: 12

  -a szomorusag az,kedves Erno ur,hogy nem csak a keszruha gyarakban szegyenteljes a fizetes,hanem szok 100 kisebb cegnel is.Szeretnem megkerdezni,hogy a munka ado nem a munka vallalo utan kapja a kenyeret? Mi orvendjunk igaze,hogy van munkank(en orvendek is ennek),de szemelyszerint nem ennyi penzt erdemlunk meg,mikor jo par tizezerlejeket hajtunk be egy cegnek,hetente,es megkapjuk azt az apro penzt,amibol mindent ki kell fizetnunk es alig marad par szaz lej,ruhara es etelre.De mikor kerjuk a fizetes emelest,olyan valaszt kapunk,hogy lehet menni,sokan vannak a helyedre,csak a kerdes meg az,hogy vajon ugyanugy el vegzie azt a munkat,vagy csak az ido el teljen!!!

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 21., 11:34
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Ha a minimálbér központilag nem lenne megszabva, sok székelyföldi vállalkozó még annyit sem adna az alkalmazottainak. A baj ott kezdődik, hogy ebben az országban a minimálbért is megadózzák, nyugatabbra az adózás jóval 500 euró fölött kezdődik. Az alatt a nettó egyenlő a bruttóval. Nálunk nagy divat az unióval példálózni, de ebben miért nem követjük az uniós példát? Tudom a választ is: alkalmatlan és kapzsi vezetőink miatt. Nem kell értük Bukarestig menni, van nekünk is bőven, helyben.

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 22., 9:28
  ÉRTÉKELÉS: 12

  “Ha a minimalber kozpontilag nem lenne megszabva ,sok szekelyfoldi vallalkozo meg annyit sem adna…”Es ez kinek szegyen?!A szekelyeknek!Az egyetlen nep ezen a foldon aki senki mast nem tud atverni csak a sajat fajtajat.A szekelyek odaig jutottak,hogy nem kell mar kulso ellenseg nekuk,hiszen ok egymas ellensegei,egymas ordasaiva valtak.Szegyen rad,szekely nep!

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 23., 9:44
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ha valahol nem adják meg a minimálbért, azonnal tessék jelenteni a munkafelügyelőségen. További megoldás: azonnal át kell igazolni egy másik konfekciógyárba, ahol a nettó 2000 lejt is megadják. Ilyen egyszerű.

 • User
  Dátum: 2020. június 10., 13:21
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nagy Ernö évek ota a szeretett gyermekeitöl megvonja a bért. Több ezer Euro adossága van.
  Letagadja a német hivatalokban a jövedelmit. Nagyon szegényember. Nincs miböl fizessen.
  Hivatalos jövedelme 158€.

 • User
  Dátum: 2020. június 10., 14:41
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az a bizonyos igazgató (secuiana) a tegnap az összes alkalmazott ételjegyét és hűségpénzét is megvonta.Na az a szégyen,de a gyár amúgy is az utolsókat rúgja.