Felhívás!

Kihágások a gazdaságoknál

Háromszéken október elsején zárult le az a nagyszabású ellenőrzés, amely során a megyei állategészségügyi igazgatóság 260 gazdaságot vett szemügyre. A szabálytalanságon rajtakapott gazdáknál előfordult, hogy visszavonták az engedélyeket.

Dr. Örsi Csaba, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy megyénkben is lezárult egy ellenőrzés, a szabálytalanságon rajtakapott gazdák pedig a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) támogatásának összegét, vagy ennek jelentős részét veszthették el. A véletlenszerűen kiválasztott 260 gazdaságban sajnos számtalan rendellenességet találtak, a valós kép nem fedte a számítógépes rendszerben szereplő helyzetet, számadatokat.

– Szarvasmarhák, juhok, kecskék esetében olyan gazdaságok is akadtak, ahol még az engedélyeket is fel kellett függeszteni a kiszabott bírságok mellett: az érintett gazdák határidőt kaptak a szabálysértések orvoslására. A gazdák gyakran nemtörődömségből nem jelentik az elhullást, vásárlást, a születéseket.

Sertéseknél inkább a feketézés miatt fordulnak elő rendellenességek, egy fülszám alatt gyakran több nemzedéknyi disznót is lecserélnek. Mivel a sertéseknél nincs APIA-s támogatás, itt gyakoribb a rendellenesség a fülszámozás terén. Jó hír viszont, hogy az évek során jelentősen csökkent az állatjóléthez köthető szabálysértések száma Háromszéken – avatott be dr. Örsi.

A szakember elmondta, hogy ilyen ellenőrzések során esetenként a rendőrséget is kell riasszák. Legutóbb a sertéspestis miatt bukott le egy személy, akinek a gazdaságában nagyszámú sertésállományt találtak az ellenőrök, és mivel ez meghaladta a hatáskörüket, a rendőrséget riasztották feketézés gyanúja miatt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.