Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vétlenül az igazságért

Vétlenül az igazságért Kovászna megye

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Moyses Márton kitüntető címet adományozott a minden jogi alapot nélkülözve, terhelő bizonyítékok hiányában, de terrorizmus vádjával mégis 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélt kézdivásárhelyi Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak. Beke István nem tudott részt venni a koronavírus-járvány miatt szűk körű, viszont bensőséges hangulatú ünnepségen, ezért a neki járó oklevelet és érmét is bajtársa vette át kedden este az SZNT sepsiszentgyörgyi székházában.

A rendezvény házigazdája, Gazda Zoltán sepsiszéki SZNT-elnök bevezetőbeszédében felidézte, hogy a székely vértanú Moyses Mártonról elnevezett kitüntető cím létrehozásáról 2020. január 5-én döntött a szervezet Marosvásárhelyen. Hűségük elismeréseként részesülhetnek benne az önazonosságuk vállalásáért ártatlanul meghurcolt személyek, akiknek igazságtalanul kell elszenvedni a román hatóságok megtorló intézkedéseit. A továbbiakban rámutatott, hogy Beke István és Szőcs Zoltán azért került rácsok mögé, mert kiállt a nemzetéért és annak igazáért, mert helytállást tanúsított a nemzeti célok eléréséért folytatott küzdelemben. A román hatalom pedig bebörtönöztette őket, mintegy figyelmeztetésül, hogy ebben az országban ez bárkivel, bármi megtörténhet.

Hirdetés
Hirdetés

Gazda kérdéseire válaszolva Szőcs Zoltán elmondta, a nyomozószervek által összeállított iratcsomó ismeretében tudja, hogy már 2008-ban megfigyelés alá helyezték csupán azért, mert 2006-ban szülővárosában megalapították a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat. Ettől fogva nyíltan követték minden lépésüket, és a körülöttük csoportosuló személyekre, kiskorúak esetén ezek szüleire nyomást gyakoroltak, a tőlük való eltávolodás érdekében.
Hogy mit követtek el? Többek között megszervezték az első Trianon-napi megemlékezést (2006) és a Székely Sziget nemzeti fesztivált (2008), rászorulóknak gyűjtöttek és adományoztak ajándékokat a karácsonyi és húsvéti ünnepek alkalmából, rovásírás tanfolyamot szerveztek – sorolta a „bűneiket.” Mindezek ellenére a román sajtóban folyamatosan negatív visszhangja volt a tevékenységüknek, szélsőséges szervezetként emlegették őket, akármit is cselekedtek.
Az ártatlanul nyakukba varrt súlyos büntetés miatt fegyházban eltöltött évekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy elsősorban a család és közösségük mellettük való kiállása biztosította számukra a túléléshez szükséges lelkierőt. Tudomások volt ugyanis az értük Kárpát-medence-szerte zajló megmozdulásokról, valamint az érdekükben született nyilatkozatokról. De erőt adott a nagy elődök, köztük Márton Áron püspök példája is, hiszen a legnyomorúságosabb körülmények és megaláztatások közepette is meg tudta őrizni hitét, tartását, emberségét. Sokat jelentett továbbá, hogy a magánembereken és civil szervezeteken kívül, a három erdélyi magyar párt is összefogott értük, amit ezúton is megköszönt.
A székely politikai foglyok méltatását Ferencz Csaba, az SZNT tájékoztatási elnöke írta és olvasta fel, a „Vétlenül az igazságért” felirattal ellátott oklevelet és érmet Izsák Balázs elnök nyújtotta át. Átvételük és megköszönésük után Szőcs hangsúlyozta, hogy ezek nemcsak őket illetik, hanem az ügyüket és igazukat támogató családtagokat, bajtársakat és nemzettársakat is. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások