Felhívás!

Fontos a helyi példakép

Fontos a helyi példakép Kovászna megye

Iskolanévadó-ünnepséget tartanak augusztus 10-én, szombaton Kézdikőváron a falu templomának búcsúünnepével egybeesően. A község és a tanintézmény vezetőségének már rég terve, hogy az iskola kilépjen a névtelenségből.

A kézdikővári iskola Kovács Ferenc nevét veszi fel, aki a 19. század végén és a 20. század elején volt kántortanító Kőváron. Emellett egy tanítódinasztia tagja, hiszen édesapja és gyermekei is erre a pályára léptek.

Rancz-Gyárfás Elemér, az iskola jelenlegi igazgatója érdeklődésünkre elmondta, amikor a „keresztelő” gondolata felmerült, egy falugyűlésen több híres ember neve is terítékre került, ám azért esett a választás éppen Kovács Ferenc tanítóra, mert ő ebből a közösségből nőtt ki, ez a falu a szülőhelye. Próféta tudott lenni a saját hazájában úgy, hogy életét a jövő nemzedékének nevelésére tette fel, a helyi értékeket képviselte.

Rancz-Gyárfás megjegyezte, munkája során azt tapasztalta, hogy a mai tanárok számára is fontos, hogy egy hiteles személy, akit példaképként mutathatnak fel, és fontos a gyerekek számára is, hogy megismerjék szülőföldjük, szülőfalujuk kiváló szülötteit, azok pályafutását, mely ösztönzőleg hathat fejlődésükre.

Kérdésünkre, hogy miért most kap nevet az iskola, az igazgató elmondta, már rég tervezték, hogy az iskolának megadják a rangját, hogy ne csak egy intézmény legyen a sok közül, de most értek csak a hivatalos procedúra végére. A tavaly felújított tanodára most már igazán büszke lehet a helyi közösség, és még inkább magáénak érezheti.

Az ötlet egyébként Jankó Erna kővári tanító, programfelelős fejéből pattant ki, majd ezt egy közös megegyezés követte Rancz-Gyárfás Elemérrel, Balogh Tibor polgármesterrel, Kelemen Attila falufelelőssel és a helyi pedagógusközösséggel.

Az ünnepség búcsús szentmisével kezdődik 11 órakor a helyi római katolikus templomban, ezt követi az új plébánia megáldása. A névadóra 14 órától kerül sor az iskola udvarán, amelyet beszédek, versek, énekek tesznek ünnepélyesebbé. 15 órától a helyi óvodások és iskolások mutatják be műsorukat, majd fellép a Perkő Néptáncegyüttes, az estét koncertek színesítik. 

Tamás Réka

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.