Felhívás!

Húzzák-halasztják az ügyet

Lapzártáig nem került fel a brassói ítélőtábla honlapjára a táblabíróság azon döntése, hogy ki illetékes a román állam vs. ozsdolai Láros Közbirtokosság közötti per tárgyalásának lefolytatására. Az ítélőtábla eredetileg augusztus 1-jére ígért ítélethirdetést, amit akkor augusztus 6-ára halasztott.

A per gyakorlatilag arról szól, hogy az állam nevében eljáró pénzügyminisztérium az ozsdolaiak 2.900 hektáros erdejének visszaállamosítását kéri.

A pénzügyminisztérium szerint az ügyet alapfokon a kézdivásárhelyi bíróságnak kellene tárgyalnia, míg a közbirtokosság szerint a felsőháromszéki testület nem illetékes erre. Laczkó-Dávid Géza, az ozsdolaiak ügyvédje azzal indokolta kérését, hogy a városi bíróság csak 200 ezer lejes felső határig illetékes, márpedig itt „nagyságrendekkel nagyobb értékről van szó”. A sepsiszentgyörgyi törvényszék a maga során elhárította az illetékességet. Miután a felek nem tudtak megegyezni, az illetékesség kérdését a brassói ítélőtáblának kell eldöntenie.

A Láros Közbirtokosság ügyvédje korábban lapunknak elmagyarázta, hogy azért nem mindegy, hogy hol kezdik meg az ügyet tárgyalni, mert ha Kézdivásárhelyen kezdik, és esetleg nem a közbirtokosság javára döntenek, fellebbvitel csak a sepsiszentgyörgyi törvényszéken van. Ha viszont a törvényszéken kezdik el a pert, akkor fellebbezni a brassói ítélőtáblán és a legfelsőbb bíróságon is lehet.

A Láros Közbirtokosságnak, az érvényben lévő telekkönyvek szerint, 4500 hektár erdeje van. Ebből, az 1968-as megyésítéskor Vráncsa megyéhez csatoltak mintegy 1500 hektár erdőt, a maradék területet most gyakorlatilag lefoglalta az állam, az ügy lezártáig ott semmilyen gazdasági tevékenységet nem lehet folytatni, ez több száz embert érint hátrányosan.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.