Felhívás!

A csillag fénye felé

A csillag fénye felé Kovászna megye

Gyönyörű környezetben találtak ideiglenes otthonra az illyefalvi KIDA Alapítvány kombinált művészetterápiás foglalkozásaira járó gyerekek munkái: a dálnoki Gaál-kúriában vasárnap délután nyitották meg A természet meséje címmel azokból összeállított kiállítást.

– A Közösségért Alapítvány, amely 2012-ben vásárolta meg az épületegyüttest – a kúria oldalfalán elhelyezett kőtábla tanúsága szerint 1844 óta áll, Gál Miklós és Imre Julianna építtette – négy társadalmi felelősségvállalási programot szervez a MOL Románia támogatásával, ezek egyike a Gyermekgyógyító program. Ez civil szervezetek különleges nevelési igényű gyerekek számára nyújtott művészet- vagy élményterápiás foglalkozásait karolja fel – vezette fel az eseményt a házigazda szerepében András Imre, az Közösségért Alapítvány elnöke. Kovászna megyéből a 13 esztendő alatt 5 szervezet nyert támogatást, összesen 250 ezer lej értékben, legutóbb a KIDA Alapítvány.

– A pályázat megvalósításának záróeseményén a gyerekek muzsikája, a rajzaik olyan hatással voltak ránk, hogy azt szerettük volna, ha nem csak Illyefalván láthatók, így született meg az ötlet, hogy a kúria is befogadja a kiállítást az erre járók örömére. A Közösségért Alapítvány célja az is, hogy a különleges igényű gyerekekkel foglalkozó segítők is gazdagodjanak, ne kimerüljenek, áldozatot hozzanak, hanem többek lehessenek az együttlétek révén – emelt ki egy fontos szempontot.

A KIDA Alapítvány Pető Fejlesztő- és Képzőközpont művészetterápiás programja keretében a gyerekek varázslatos világokba látogattak el: adott témák mentén, különböző technikák kipróbálásával engedték szárnyalni kreativitásukat. Az így született munkák szépen, természetesen illeszkednek jelenlegi környezetükbe, következő állomásuk a tervek szerint Kolozsváron, a sétatéri Kaszinó patinás épületében lesz. De addig is, a dálnoki kúria kapui nyitva állnak az érdeklődők előtt, András Imre felvetette azt is: a helyi iskola tanulói csoportosan látogathatnák, rendhagyó történelemóra keretében beleshetnének abba, hogyan éltek ezek között a falak között az elődök, és hogyan él tovább a múlt.

– A föld ölelkezett az éggel, amikor az itt látható munkák megszülettek – fogalmazott Kovács Erzsébet, a KIDA Alapítvány munkatársa, aki a gyerekekkel együtt az advent hangulatába illeszkedő kis zenés műsorral is készült. A kiállított képek születése kalandos volt: jártak vízi világban, felemelkedtek a csillagokig, kísérleteztek agyaggal, megfestették önmagukat mesehősökként is. Ezeket a színben, anyagban megfogalmazott érzéseket, hangulatokat örökítik meg a falakon látható, illetve itt-ott elrejtett, kincsvadászatra is csalogató munkák.

A természet meséit a következő kis alkotók álmodták meg: Balázs Petra, Barta Hanna, Barta Janka, Berde Anna, Kerekes Patrik, Németh Kristóf, Sebestyén Tas, Sebestyén Panna, Sánta Zselyke, Sánta Soma, Kolcz Bernadett, Zelenák Sára, Zelenák Dávid, Székely Szilvia Renáta.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.