Felhívás!

A medve, s a bőre

„Ne igyunk előre a medve bőrére” – tartja a szólás, de azért az se helyes, ha nem veszünk tudomást reális sikeresélyeinkről. Márpedig azt látjuk, hogy a Fidesz megszavazza a családvédelmi népszavazásról szóló parlamenti határozatot, mely egy olyan kérdésben kéri a választók véleménynyilvánítását, amiben a magyar polgárok elsöprő többsége egyetért. Megszavazza a minimálbér 200.000 forintra emelését és egy igen jelentős adócsökkentést, az ellenzék távolmaradása mellett (!), jövőre visszakapják a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíjat, amit a magát baloldalinak mondó kormány vett el, dönt a fiatalok személyi jövedelemadó mentességéről, s eközben már az ellenzéki sajtó kongatja a vészharangot az ellenzék drasztikus népszerűség-esése miatt.

Mintha a 2014-es választás előtti hangulatot érzékelnénk, amikor a ballib sajtó a saját jelöltjeit savazta rendszeresen. A 444 címlapján ritkán láttunk olyan őszinte szalagcímet, hogy az ellenzékiek „Hetek óta vitatkoznak a kampány színein, miközben a Fidesz egyre csak erősödik”. S a java csak ezután jön.
A szöveg egy olyan közvélemény-kutatásról szól, amit az ellenzéki pártok rendeltek meg, s mely szerint az összes választó körében a Fidesz–KDNP-nek 46%-os a támogatottsága, míg az ellenzéknek 32%. A Mi Hazánk 5%-on áll, a Kétfarkú Kutyapárt 4%-on. Márky-Zay elutasítottsága nő, népszerűsége pedig csökken.

Annyi biztos, hogy az Anonymus-videók leleplezései a Városházán folyó mutyikról nem tettek jót a saját tisztaságukkal kampányoló ellenzékieknek. A Márky-Zay-show is folytatódik, az ellenzék közös jelöltje a jobboldali szavazók rendszeres gyalázása mellett immár belső árulókról beszél, a minimálbér ellen emel szót, sőt, saját leváltását is szóba hozza.

Ez ügyben az ellenzék két rossz között választhat. Felépítették Karácsonyt, leváltották Márky-Zayra, majd néhány hónappal a választások előtt újabb cserével jönnek elő – ez aligha nyeri el a választók többségének tetszését és bizalmát. A másik variáns, hogy ezzel a tehetségtelen, kiszámíthatatlan, inkompetens figurával mennek neki a jövő évi megmérettetésnek, akit a Bajnai-kormány pénzügyminisztere, Oszkó Péter is futóbolondnak nevezett. Egyik sem tipikus sikeresélyes stratégia.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.