Felhívás!

Strandvizet ivott a gyerek: mikor van ok aggodalomra?

Strandvizet ivott a gyerek: mikor van ok aggodalomra? Életmód

A kisgyerekek még nem tudják, és nem is feltétlen foglalkoznak vele, hogy a strandvizet ne vegyék a szájukba, pláne ne nyeljék le, de egy-egy óvatlan kortyolás is előfordulhat a medencében játék közben.

Ez teljesen normális, de vajon lehet-e baja a gyereknek attól, ha strandvíz kerül a gyomrába, és ha igen, milyen következményei lehetnek?

Mi van a strandvízben?

Az első és legegyértelműbb válasz, hogy emberek vannak benne, márpedig ahol emberek vannak, ott baktérium, vírusok és gombák is előfordulnak, akár a vízben lévő fertőtlenítő dacára is. A másik válasz a kérdésre így el is hangzott: különböző vegyszerek is találhatók benne, amelyek annak tisztaságát megőrzendő kerülnek a vízbe.

Ha strandvizet nyelt a gyerek

Alapvetően fontos úgy megválasztani a strandot, hogy az tiszta és igényes legyen. Bár a strandokat kötelezik a higiénia fenntartására bizonyos szabályok, lehet különbség strand és strand tisztasága között.

Ha a gyerek nyelt a strandvízből, nem feltétlenül lesz negatív következménye. A dolog a nyelt víz mennyiségének függvénye, illetve annak, milyen kórokozók voltak jelen a vízben. Amennyiben a nagyobb mennyiségű nyelt strandvízzel kórokozók kerültek a szervezetbe, előfordulhatnak gyomor- és bélrendszeri panaszok, hasfájás, hányás, hasmenés. Az ilyen jellegű fertőzés azonban akkor történik meg, ha a vízben viszonylag nagy százalékban jelen van az adott mikroorganizmus, és jókora kortyokat nyelt a vízből a gyerek.

Ami a vegyszereket illeti, a strandvíz tisztán tartását klórozással végzik. A klórmennyiség szabályhoz kötött, ezt elvileg nem léphetik túl. A vízbe némi naptej és napolaj is kerülhet, ezek mennyisége azonban elenyésző.

Víznyelés élővízben

Ahogy medencében, úgy tóban vagy folyóban is előfordulhat víznyelés, és ez esetben víz nem is tisztított, mint a medencés strandokon, tehát számos különböző, állati, emberi, növényi eredetű és bakteriális szennyeződést tartalmazhat. Különösen nagyobb mennyiségű víz esetén nőhet a gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozó fertőzés kialakulásának kockázata, ám szerencsére a természetes vizek sem maradnak ellenőrizetlenül, folyamatosan figyelik, hogy van-e a vízben kockázatot jelentő baktérium.

(Femina)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.