Hirdetés
Hirdetés

Miért választják a legtöbben a külföldi munkát?

Miért választják a legtöbben a külföldi munkát? Életmód

Köztudott, hogy sok fiatal külföldön keresi a boldogulást, és szociológusok hada hetekig elemezhetné a kérdést, hogy vajon milyen arányban jönnek majd haza. Bár külföldet választották pénzgyűjtés végett, nem biztos, hogy dűlőre jutnak. Mi pár érintett személyt kérdeztünk.

Hirdetés
Hirdetés

Kíváncsiság, kalandvágy, na meg a jó pénzkeresési lehetőség miatt döntöttem úgy, hogy külföldön dolgozom – vágott bele Miklós Csaba, aki már négy éve kalandozik a nagyvilágban, jelenleg felszolgáló egy folyami hajón. „Én és a barátom nyelvtanulás miatt választottuk Angliát, már a középiskolás évek alatt nagyon közel állt hozzánk ez a nyelv, így nem volt kérdés, hogy itt folytassuk tovább az életünket, legalábbis egy ideig” – tudtuk meg Duduly Lillától, aki egy guilfordi kollégiumban fejleszti nyelvtudását. Nyelvtanulás céljából jöttünk Angliába, mondja Lilla (a képen barátjával) „Akartunk menni egyetemre, angol szakra, de előtte szerettük volna még fejleszteni magunkat ezen a téren – tette hozzá a barátja, Demeter Zsolt. Ők ketten mindig is különleges országként tekintettek Angliára. Lilla jelenleg au-pairként (családtagként kezelt bébiszitter) dolgozik, barátját egy autóbérlő cég alkalmazta.

György Eszter a remeknek tűnő pénzkeresési lehetőség miatt döntött Amerika mellett. Előbb Texasban dolgozott két év és nyolc hónapot, mint housekeeper supervisor (szobalány) egy hotelben. Azután New Yorkba költözött, pontosabban Ridgewood-Queensbe, ahol szintén szobalányként dolgozik. Jakab Szabolcs és barátnője is főleg ilyen megfontolásból ment Angliába dolgozni, de persze mindannyian hozzátették azt is, hogy a világlátás szándéka is mérvadó volt abban, hogy így döntöttek. Azzal kapcsolatban, hogy mennyire szeretnek kint élni, vegyes érzéseket táplálnak. Elmondásuk szerint egyfelől imádják az itthoniaknál jobb lehetőségek és az életszínvonal miatt, de emellett mellőzni kell a családot, a barátokat, az otthoni légkört. Lilla hozzáfűzte, honvágya miatt számára nagyon nehéz volt megszokni, viszont biztos benne, hogy a látóköre és a gondolkodásmódja bővülni fog, így ez majd kompenzálja a hiányt.

– Mindenhol jó, de a legjobb otthon – nyomatékosította Bartok Szende és Jakab Szabolcs, akik nemsokára haza is költöznek. Cauți cele mai bune cazinouri online? Site-ul Cazinouri România vă va ajuta să găsiți un cazinou bun.

Arra is kíváncsiak voltunk, előtte próbáltak-e itthon munkát keresni, elhelyezkedni egy adott szakterületen. Mint kiderült, legtöbbjük már dolgozott itthon is, de úgy érezték és tapasztalták, hogy ez nem vezet sehová. György Eszter szerint a keresete csak annyira volt elég, hogy kifizesse a lakást és a számlákat, de ez egy fiatal számára édeskevés. Jakab Szabolcstól megerősítette, céljuk az, hogy rövid időn belül annyi pénzt keressenek, amivel aztán itthon közelebb kerülnek céljaik megvalósításához. „Én már több helyen is dolgoztam, Németországtól kezdve egészen Franciaországig. Most, hogy hajón találtam munkát, minden nap más városban ébredek fel” – mondta Miklós Csaba, ám ő is igyekezett kihangsúlyozni, hogy amint sikerült annyi pénzt összegyűjtenie, egyből hazafelé veszi az irányt.

Tamás Réka

*****

Egy tavalyi felmérés eredménye szerint az anyaország választókorú népességének 15 százaléka, azaz nagyjából 1,2 millió ember tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát, és csaknem minden második fiatal elhagyná az országot a munkavállalás érdekében. A kor szerinti bontásból pedig az derül ki, hogy a 18-29 éves korosztály 41 százaléka tervez külföldi munkavállalást, a 30-44 évesek közül már csak minden ötödik, míg a 45 év felettiek esetében 10 százalék alá csökken az arány.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 22., 17:31
  ÉRTÉKELÉS: 28

  Itt nálunk az a fiatal van bajban, akinek a szülei nem tudnak lakást vásárolni neki, nincs relációjuk, sem cégjük, ahol még normálisabb álláshoz is jut a fiatal, s ők vannak többségben, sajnos!! Saját erejükből itt csak tengődni tudnak, hiába tanultak, törekedtek! S ez nem jól van!! Ezért mennek el. Idegenben idegenek, de legalább tudnak gyűjteni annyit, hogy majd valamit kezdhessenek az életükkel.

  • User
   Dátum: 2019. november 23., 23:38
   ÉRTÉKELÉS: 18

   Sajnos a probléma még mindig fennáll, ha haza is jövünk. Gyűjtöttünk, de elfogy. Hazajövünk a nagy semmire. Mihez lehet itthon kezdeni? Ugyanahhoz, mint amikor elmentünk. 1500 lejért menni, jobb esetben hétfőtől péntekig, ha kell 10 órát. Hó végén lenullázodtál.
   Persze az itthoni főnökök jobban arcosodnak, mint a német vagy az angol. Nem tisztelnek, nem értékelnek.
   Bemész az üzletbe a kenyért 1,2 euró, mint külföldön. Elgondolkodunk érdemes-e itthon húzni az igát, valakinek, aki lazán adhatna a munkásainak 3 ezret havonta, de annyira magánvak való, hogy a minimálbért is úgy adja a kézbe, hogy előtte elsírja magát.
   Aztán elmegy a kedv és sok esetben vissza külföldre.
   Sok szerencsét mindenkinek a büszke mellverős, rosszindulatú és irigy székelyek között, patkányországban!

   • User
    Dátum: 2019. november 25., 10:42
    ÉRTÉKELÉS: 5

    pontosan így van! az itteni vállalkozók jókora vagyonnal rendelkeznek,nem fizetik ki az embereket, adót csalnak ahol csk lehet…a boltokban nem adnak blokkot,a buszokon nem adnak jegyet,a szolgáltatók nem adnak számlát…lefizetik az illetékeseket ,hogy ne lássanak,ne halljanak mindent el lehet’intézni” de majd a fagyi visszanyal , már most nem találnak sok helyen munkaerőt habár a ‘termékeik’árát nap mint nap emelik. a fizetéseket nem emelik jajgatnak hogy mennyit kell fizessenek az államnak stb …fe sajnálom őket@

 • User
  Dátum: 2019. november 23., 11:38
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Akár egy mérnököt is meglehetne kérdezni, hogy mit jelent Romániában terméket fejleszteni vagy termelést irányítani és mit az EU-ban.

 • User
  Dátum: 2019. november 24., 13:51
  ÉRTÉKELÉS: 11

  A külföldi pénzkeresésnek csak úgs van értelme ha spórol az ember.Ellenkező esetben hasonló helyzetbe kerül mint itthon,ugrálhat üres zsebbel!
  Aki viszont ott szeretné leélni az életét az végképp elveszik a nemzet számára.

  • User
   Dátum: 2019. november 25., 14:13
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Próbálnál ‘lehet vállalkozni’Nyugaton így ahogy itt teszik!például mesélj olyanokról akik adót csalnak,nem adnak jegyet,blokkot lefizetnek/korrupció!/minimálbéren alkalmaznak hogy ne fizessenek nyugdíj járulékot csak a min bér után,CSA.t is.szintén…Itt az a felfogás ,hogyás lop én miért lennék hülyébb? jó ez így?Ezt rabló kapitalizmusnak hívják és nem jó…az emberek elmennek !Kivel vállalkozik majda a ‘lehet vállalkozni’?a vállalkozás afféle ‘becsületbeli ügynek kéne számítson,nem azt az elvet?hogy a’vállalkozó mindent visz….jó na egy kis csontot hagy a.dolgozójának is.