Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Durván emelik a vércukorszintet ezek a gyümölcsök

Durván emelik a vércukorszintet ezek a gyümölcsök Életmód

Az igazi, forró nyár beköszöntével a legtöbben egyre kevésbé kívánják a nehéz, zsíros és olajos fogásokat, így gyakrabban kerül az asztalra friss és egészséges zöldség és gyümölcs. Ezek a finomságok ilyenkor hűsítenek, és a folyadékpótlásban is az ember segítségére lehetnek.

Hirdetés
Hirdetés

Azt, hogy az adott élelmiszer hogyan hat a vércukorszintre, egyebek mellett a glikémiás index mutatja meg, ami 0-100-ig sorolja a táplálékokat. A magas glikémiás index gyorsan felszívódó szénhidrátokra utal, és gyors vércukor-, valamint inzulinszint-emelkedésre enged következtetni, amit aztán rendszerint a vércukorszint esése és rövid időn belül kialakuló éhségérzet követ.

A szakemberek szerint a legtöbb gyümölcs cukorbetegség esetén is engedélyezett, viszont számolni kell a szénhidráttartalmukkal, illetve érdemes okosan társítani és jól időzíteni őket. A következő, nyáron a boltok polcain csábító finomságok valamelyest nagyobb odafigyelést igényelnek. 

Görögdinnye

A nyár slágere vitathatatlanul a mézédes, jól lehűtött, lédús görögdinnye, azonban a glikémiás indexe 75, ami magasnak számít. 10 dekagramm görögdinnye körülbelül 7,2 gramm szénhidrátot tartalmaz, ebből 6,2 gramm cukor. Kalóriatartalma alacsony, a nagy melegben folyadékpótláshoz kitűnő választás, ám a mennyiségre mindenképp oda kell figyelni!

Sárgadinnye

A sárgadinnye szénhidráttartalma kicsit magasabb, mint a piros változaté, ám a glikémiás indexe valamelyest kedvezőbb, 65.

Mangó

Itthon is egyre elterjedtebb a mangó, smoothie-k, turmixok, sütemények kedvelt hozzávalója, szezonja áprilistól augusztusig tart, hozzánk többnyire éretlen formában érkezik. Glikémiás indexe 51, szénhidráttartalma viszont jelentős, 10 dekagramm esetén 46 gramm.

Ananász

Az ananász talán az egyik legédesebb gyümölcs, éppen ezért nagy népszerűségnek is örvend. 10 dekagramm szénhidráttartalma 11,7 gramm, ebből 9,9 gramm a cukor. 59-es glikémiás indexe alapján a középmezőnybe tartozik, tehát nem biztos, hogy mindenkinél nagy vércukorszint-emelkedést vált ki a mennyiség. Ugyanakkor a nyers változatot érdemes választani, hiába kényelmes és időtakarékos megoldás a konzerv, az a legtöbbször édesített, így a címkét minden esetben ajánlott átböngészni. 

Aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsök egész évben finom nassolnivalót jelentenek, de koncentráltan, nagy mennyiségben tartalmaznak szénhidrátot, sőt gyakran még édesítik is őket. Fogyasztásuk általában nem javasolt a szénhidrátanyagcsere-zavarral élők számára. Diákcsemegében, péksüteményekben, fagylaltokban is felbukkanhatnak. 

Banán

Egy közepes méretű banán körülbelül 24 gramm szénhidrátot tartalmaz, ebből 14,4 gramm cukor. Glikémiás indexe 52, azonban minél érettebb, annál gyorsabb a felszívódása. 

Szőlő

Bár a szőlő szezonja hivatalosan az ősz beköszöntével kezdődik, a nyári hónapokban már bőven találkozni vele a boltok polcain. Hiába sokak kedvence, sajnos magas szénhidráttartalma miatt a cukorbetegeknek és az inzulinrezisztenciásoknak általában nem ajánlott a fogyasztása. 10 dekagramm szőlőben körülbelül 17,2 gramm szénhidrát van, ebből 15,5 gramm cukor. 

Általánosságban elmondható, hogy a gyümölcsök fogyasztásánál az egyéni érzékenység sokat nyom a latban. Az érintettek egy idő után többnyire érzik, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek jelentős vércukorszint-emelkedést idéznek elő náluk, ez segít az elkerülésükben. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.