Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Mennyi vizet igyunk?

Mennyi vizet igyunk? Életmód

A forró nyári napokon a fokozott izzadás miatt hamarabb dehidratálttá válik a szervezet, így különösen fontos a kellő mértékű folyadékpótlás. De a vízfogyasztással túlzásba sem szabad esni.

Hirdetés
Hirdetés

A folyadékbevitel megfelelő mennyisége több egyéni tényezőtől függ, így a kortól, a végzett tevékenységtől, az aktivitás szintjétől is, ám általánosan két literben határozzák meg a szükséges minimumot, a nap alatt elosztva. Napi három liternél többet azonban – indokolatlan esetben, sporttevékenység vagy megterhelő fizikai munka nélkül – nem javasolt bevinni a szervezetbe.

A túl sok víz ivása a szervezet elektrolitegyensúlyát megzavarhatja, ami akár a vérben levő nátriumszint alacsony szintjéhez, úgynevezett hyponatremiához vezethet. Ennek tünetei közé tartozik a gyengeség, a zavartság, a hányinger, szélsőséges esetben az állapot életveszélyessé is válhat.

A vese munkáját is megnehezíti egyszerre túlságosan nagy mennyiségű víz bevitele. Noha a szerv egészséges esetben naponta akár 20-28 liter vizet képes lenne kiválasztani, ezt egész napra kell érteni, óránként ugyanis csak 8-10 deciliternyit képes feldolgozni. 

Különösen fontos ezért a vízfogyasztást elosztani a nap folyamán ahelyett, hogy egyszerre vinné be az ember, illetve hallgatni a szervezet jelzéseire, szomjúság esetén többet inni, rosszullét esetén pedig kisebb adagokra elosztani a szükségesnek vélt adagot.

(femina)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük