Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Radioaktív sugárzástól félti a kézdivásárhelyieket az EMSZ polgármesterjelöltje

Radioaktív sugárzástól félti a kézdivásárhelyieket az EMSZ polgármesterjelöltje Kovászna megye

Többségében formai döntések születtek Kézdivásárhely önkormányzati képviselő-testületének csütörtöki rendes ülésén, kisebb feszültség csupán az ipari parkok könyvelési mérlege kapcsán alakult ki. A különféléknél az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tanácsosának kérdése okozott értetlenséget.

Hirdetés
Hirdetés

A tanácsosok elsőként a helyi költségvetést módosították: a jövedelmi oldal 365 ezer lejjel növekedett, ebből 235 ezer lejt az iskolaorvosi rendelők dolgozóinak fizetésére tettek félre, 100 ezer lejt pedig az úgynevezett DAC-tónál zajló beruházásra különítettek el.

Valóban veszteségesek az ipari parkok?

A Kézdivásárhelyi Ipari Parkok Kft. 2023-as könyvelési mérlegének és könyvvizsgálói jelentésének elfogadása kapcsán kisebb szóváltás alakult ki, miután Balázs Attila, az EMSZ képviselője elégedetlenségének adott hangot annak kapcsán, hogy a cég 2017-es bejegyzése óta először a tavalyi évben termelt profitot.

Fejér Áron ügyvezető válaszában hangsúlyozta, a korábbi években könyvelési vesztesége volt a cégnek, amely abból adódott, hogy egyes esetekben – segítség gyanánt – törlesztési haladékot adtak a bérlőknek. Hozzátette ugyanakkor, hogy a cég bevételének felét minden évben be kell fizetniük az önkormányzatnak, ami kiadásként szerepel a könyvelésben, ezáltal látszólagosan csökkentve a cég nyereségességét.

A vitához az RMDSZ több képviselője hozzászólt, Szigethy Kálmán például azt emelte ki, hogy az ipari parkokat kezelő cég nem abból a célból jött létre, hogy óriási jövedelmet generáljon, hanem hogy az ott tevékenykedő cégek nyereségesek legyenek. A jelentést Balázs Attila kivételével végül elfogadták a tanácsosok.

A továbbiakban a képviselő-testület több formai döntést hozott, többek között jóváhagyták egy területcserét a város és a katolikus egyház között a sárfalvi iskola és kultúrotthon telekkönyvezése érdekében; létrehoztak egy konzultatív tanácsot a gyerekek családtól való elszakadásának megelőzése érdekében; ugyanakkor elfogadtak egy határozatot, amely lehetővé teszi a Dr. Csiha Kálmán Református Kollégium hátsó udvarán lévő, régen iskolai műhelyeknek helyet adó, mára azonban rossz állapotba került épületek lebontását.

Czipa Lóránd EMSZ-es tanácsos a pár éve – Dan Tanasă AUR-os politikus feljelentése nyomán – a Székely Katonanevelde elől eltávolított Kratochvil Károly-mellszobor sorsáról érdeklődött. Bokor Tibor polgármester válaszában elmondta, a szobrot magánterületen szerették volna elhelyezni, de mivel ilyent senki nem ajánlott fel, az önkormányzat a felújítás befejezte után ismét a katonanevelde területén állítaná fel a műalkotást. Hozzátette, az engedélyezésről egy bukaresti bizottságnak kell döntést hoznia, ezért nem derűlátó a szobor jövőjét illetően.

Atomsugárzás és chemtrail fenyegeti a lakosságot?

A különféléknél Miklós Árpád, a városháza polgári védelmi irodájának vezetője tartott éves beszámolót, ismertetve a szolgálat tevékenységét és feladatkörét. Ennek kapcsán Szőts Emil, az EMSZ képviselője és egyben polgármesterjelöltje arról érdeklődött, „veszélyezteti-e a lakosságot radioaktív sugárzás, ugyanis tudomása szerint az elmúlt két évben három atomrobbanás is történt Ukrajnában, amelyek nyomai a vízben és a levegőben is kimutathatók”, ugyanakkor azon véleményének is hangot adott, hogy repülőgépek segítségével is radioaktív anyagokat permeteznek a lakosságra.

Szőts összeesküvés-elméletes felvetése kapcsán Miklós Árpád a következőt válaszolta: a városi polgári védelmi iroda a hivatalos adatokra tud támaszkodni ebben a kérdésben, ezek szerint pedig Kézdivásárhelyen a megengedett sugárzási határértékek csupán század vagy ezret részét mérik. Balázs Attila kérdésére válaszolva az irodavezető arról is beszélt, háborús helyzet esetén központilag oldják meg az élelmiszer szétosztását, ezért a város nem rendelkezik saját tartalékkal.

Fotó: Farkas Áron

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
    • User
      Dátum: 2024. április 26., 10:07
      ÉRTÉKELÉS: 15

      Igen, valóban úgy néz ki, hogy történelmi pillanat előtt állunk: a kézdi EMSZ a helyi román pártokkal szövetkezik, hogy román polgármestere legyen a városnak. Mert hogy Patru ugyan csak alpolgármesternek titulálja magát, de nem kérdés, hogy ki lesz az igazi főnök, ha véletlenül az ő jelöltje nyeri meg a választást. Ez lenne az oldaláról minden „ellenzékit” letiltó balázs attila híres stratégiája. Taierling úr, ehhez mit szólnak a magyar barátai? Már csak abban bízom, hogy ön nem képes ilyen árulásra.

  • User
    Dátum: 2024. április 25., 20:13
    ÉRTÉKELÉS: 32

    Ma a masodik nagyon szuper iras , szepen kerem hagyjanak holnapra is, nem birom a rohogest.
    Biztos,hogy Szotsot mindharom atomrobbanas szele megcsapta, raadasul atomot is dobtak ra repulorol.
    Szenzacios ! Ez az ember 4 ev alatt nem szolalt meg ? Vagy most fogyott el a gyogyszere ?
    Remelem meg vannak hasonlo temai, peldaul az erdoszelen gugolo zold emberke titka .

  • User
    Dátum: 2024. április 25., 20:10
    ÉRTÉKELÉS: 39

    az egy idiota b+meg!!!!!ez kell meg a parasztnak, panikkeltes, mert egy taho, tul sok netflixet nez…hat ennek nincs ki a negy kereke.Megaldott az Isten idiotakkal, nemeleg az okoskodo analfabeta acs, ott van a jamborkepu tortenelemtanar, s a fizikusdoktor…ugyes, na me Kezdi te kit valasztanal. jaj ne felejtsem el a magatol is fuggetlen roman polgarmester jelolte Csaba kiralyfit

  • User
    Dátum: 2024. április 25., 21:57
    ÉRTÉKELÉS: 30

    EMSZ képviselő, chemtrail fenyegeti a lakosságot: Egyre nagyobb késztetést érzek aziránt, hogy a központban üvöltsem el magam: „Hol élek én, könyörgöm?!”

  • User
    Dátum: 2024. április 25., 21:40
    ÉRTÉKELÉS: 28

    Segítség!
    Ezek klinikai esetek!

    Kalandorok , elmebetegek, idióták, ?
    Ki irányítja ezt a sok salakot?

    Az isten oltalmazon ennek a városnak!

  • User
    Dátum: 2024. április 25., 22:38
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Csabeszka jobban tenné ha tovább árulná a szimeringeket négyszeres áron. Vagy Bármi Áron. Ahogy röhögte a nép Rácskarcsikát… Csak neki román a strómanja és egy meghasonlott ács. Bécóka jó pénzé csinál róluk egy szép családi fotót, címe lesz : Kézdin megvalósult a nemzetek békéje, együtt cseresznyézik független, Pnlpsd és az erdélyi „magyar” ácsszövetség. 🙂

  • User
    Dátum: 2024. április 25., 22:19
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Ezt a faszit az UFO-k elvittek, mint EDDA Miskolc Pataky-t hej!!! Sajnos, visszahoztak ezt is…Az megvan,hogy Fuggetlen Csaba testvere Patru tanacsoslistajan van??? Kitol fuggelen a Csabesz🤔. Azt hittem 4 eve,hogy Peszinel nincs lejebb…Mekkora allatkertben elunk tesok???

  • User
    Dátum: 2024. április 25., 22:06
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Szegeny „Marslakok” tudták volna h. Kézdivásárhelyen nem csak atombombát hanem lassan a helyi „kisebbség” segítségével hidrogénbombát szeretnének ledobni… = EMSZ+ független+ Patru kombo… sikerülhet?

  • User
    Dátum: 2024. április 25., 23:47
    ÉRTÉKELÉS: 14

    Ezt tényleg így kimondták tisztelt Farkas Áron úr?!
    Az az Emsz az milyen kotyvalék?! 30 éve nem képesek 1 konkurens pártot létrehozni!!! Lassan az Abc betűi is elfogytak! 4 év múlva 4 betűs lesz a párt ha ezek a Szőtsök rendesen szedik a tablettájukat!(a jódtablettára) gondolok, h senkit ne sértegessek!
    A politika az jót soha sem hozott az erdélyi magyaroknak, de ez a társaság….
    Az a Szigethi is kicsoda? Miért nem ezekkel tart?🤣
    Imre & pötru🤣🤣🤣
    Siralmas!!!! Szègyellem, h magyarok vagytok🤣🤣🤣🤣

  • User
    Dátum: 2024. április 26., 7:39
    ÉRTÉKELÉS: 13

    Barna viragporos atom
    Naponta szivom, szivom
    Agyam elborul nagyon
    Kell a hatalom
    Vajon?

    Irta: EMSZi Atom
    Irjatok Ti is, a legjobbakat dijazzak, EMSZ tagok lesznek

  • User
    Dátum: 2024. április 26., 8:35
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Cirkuszt a népnek! Ügyes embereket fizetnek a mi adónkból ,dolgozz paraszt,hogy ennyi ingyenélőt szégyen nélkül fizessenek. Választások előtt mindenki milyen nagy legény utána csak a hazugság. Ilyen emberekre van szükségünk mert ehhez vagyunk szokva.

  • User
    Dátum: 2024. április 26., 10:04
    ÉRTÉKELÉS: -4

    En nem a radioaktiv sugarzastol feltenem a kezdivasarhelyi es kornyekbeli lakosokat hanem attol hogy lassan elhuz az osszes nagyobb gyar Bulgariaba es Moldovaba, ezek az igazi bajok es nem az , hogy amiota megnyilt a brassoi repuloter azota tersegunkben nagyobb a repulo mozgas amely persze magaval hozza a kerozen elegeteset amelyet eggyesek „Chemtrail” jelensegnek titulalnak, holott az nem mas mint a repulok fustje, 🙂 , a gondok ott vannak hogy lassan Kezdivasarhely szellemvaros lesz mert megelhetes = NULLA, hiaba van uszoda, jegpalya , sportcsarnok es szabadido park megcsinalva egy hatalmas bank kolcsonre ha az embereknek lassan nincs penz meg a mindennapi kenyerre se !

  • User
    Dátum: 2024. április 26., 10:55
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Halkan mondom ennek az ufohivonek hogy a BTK a panikkeltest bunteti. Az hogy en a kocsmaba mit nyeletlenkedek egy dolog de o tanacsos es nem egy piaci kofa. Ambar a kofak ertelmesebbek mint ez a diszpinty.

  • User
    Dátum: 2024. április 26., 11:41
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Hát én öregember vagyok egy pár dolgot láttam , megéltem de ha csak ennyi eszed van fiam akkor jobban teszed ha kimaradsz ebből a játékból . Hidd el jobb lesz mindenkinek , főleg neked.

  • User
    Dátum: 2024. április 26., 14:35
    ÉRTÉKELÉS: -8

    Itt az az acs ossza az eszt,aki nem is itt lakik a varosban?Istenigazabol en csak orulnek,ha egy roman ceg nyerne meg a magas szeket,csak hogy az eremdeeszeseknek essen le az alluk,na meg valami elore jutas is lenne a varosban.

    • User
      Dátum: 2024. április 26., 15:29
      ÉRTÉKELÉS: 10

      Ha a román pártok veszik át a hatalmat a városban, attól még nem fejlődünk jobban, mert az ország is inkább hátrafelé menetel. Mitől tennének csodát pont Kézdin? Ha viszont Patru lesz a polgermester (mert mindenki tudja, hogy a jelöltjét csak bábként tolja maga előtt), akkor annyit érünk el, hogy a román nyelv lesz a hivatalos a városházán, piros-sárga-kék trikolórokkal díszítik fel a főteret, s március 15-én hórát járunk Gábor Áron szobra körül. Lehet választani.

    • User
      Dátum: 2024. április 26., 15:30
      ÉRTÉKELÉS: 8

      Persze. Fél év után megnyílhatna a Városháza Pub. Minden belépő kapna egy ingyen pizzaszeletet és egy olajszűrőt. Most már két autóbótos is van, ezek nagyon sorba állnak, olyan nagy biznisz a hivatal autóit szervizeltetni? Vagy lecseréljük azokat atommeghatású UFOkra?

  • User
    Dátum: 2024. április 26., 16:00
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Ujraolvastam Emil Szots valasztasi programjat es ismet talaltam emlitesre melto gondolatokat:

    “Build in Suit” – magyarul „öltonyben epitett ” . Vagyis a bohocok oltonyben korhazat fognak epiteni.
    7. pont a.) “Fejlődjünk együtt!” – rajottem mit jelent. Az EMSZ konyvtarban a hivatal uj alkalmazottai Szotsel egyutt a kovetkezo (szellemileg nem megerolteto) irasokat fogjak tanulmanyozni :
    A fejszes Atom – krimi , 4 mondat (Nyissz.Ver.Ki volt? Az Atom.)
    A kemeny Atom – porno , hangoskonyv
    Torkos Atom – nem porno , szakacskony
    A kezdivasarhelyi atomkutatas tortenete – irni kezdte Dr. C.L.
    A reintegracio reintegracioja – filozofia, nagyon nehez olvasmany. Valaszt keres arra a kerdesre, hogy komplexus-e a reintegracio?
    Un atom sau o atom ? – Roman nyelv erthetoen