Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az alpolgármesteri székre pályáznak a román pártok Kézdivásárhelyen

Az alpolgármesteri székre pályáznak a román pártok Kézdivásárhelyen Kovászna megye

Teljes listával méretkeznek meg, és az alpolgármesteri széket is megcélozzák a román pártok – jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Pătru Constantin vállalkozó, a Four You klub tulajdonosa, aki azt is elmondta: ismét az általa irányított Kézdivásárhely Fejlesztéséért Szövetség égisze alatt sikerült összehozni helyi szinten a PNL–PSD-koalíciót.

Hirdetés
Hirdetés

Azért csak ez a két román párt vesz részt a helyi összefogásban, mert egyrészt a többiek jelenléte Kézdivásárhelyen majdhogynem érzékelhetetlen, másrészt akkor 8 százalékra emelkedne számukra a választási küszöb, míg így csak 6 százalékot kell elérniük a helyi tanácsba való bejutáshoz. És ugye jelenleg a bukaresti kormányt is ez két párt alkotja, amiből szeretnének is profitálni a jövőben, mint ahogy azt eddig is tették a város érdekében.

A sajtótájékoztatón Ioana Felea (PNL), a helyi Petrom-kirendeltség vezetője és dr. Muntean Flavius sebészorvos (PSD) között helyet foglaló Pătru Constantin a jövőbeni terveikről szólva elmondta, hogy a városi forgalom zsúfoltságának enyhítése céljából egy (fél)körgyűrűt szeretnének, amely Torja, illetve Kézdiszentlélek felől kerülné ki Kézdivásárhelyt, és régi álmát is megvalósíthatónak tartja. Ez egy lovas versenypálya lenne, tudva azt, hogy „a székely is lovas nemzet”, az itteni emberek szeretnek lovagolni. Ugyanakkor a főteret lezárnák a gépkocsi-forgalom elől délutánonként és hétvégeken, felvetetnék az UNESCO világörökség-listájára és a helyi vállalkozói szférát is fejlesztenék.

Azt is nyilvánvalóvá tette, hogy teljes tanácsosi listával indulnak, mert másként a visszaosztáskor nem számíthatnak töredékszavazatokra, és legalább két helyet szeretnének megszerezni a helyi tanácsban. Ő maga pedig az alpolgármesteri székre pályázik, mert vélemény szerint több szempontból is jobb, ha magyar polgármestere marad a városnak. Ezért is nem indítanak polgármester-jelöltet, és hogy a majdani jelöltek közül kit támogatnak, azt a kapott ajánlatok alapján, tárgyalások révén döntik el. A jelenlegi polgármesterrel kapcsolatban úgy fogalmazott, nem mondaná sem azt, hogy elégedett, sem azt, hogy elégedetlen a munkájával, „de mindig lehet jobban csinálni”, és újfent kihangsúlyozta, hogy még nem döntöttek a preferáltjuk kilétéről.

Az eddigi tények ismeretében azonban meglepő lenne, ha nem a függetlenként indulni készülő Imre Csabát karolnák fel, miután annak testvére, Imre József a PNL–PSD-koalíció közös listájának harmadik helyén szerepel – Pătru Constantin és dr. Muntean Flavius mögött. Másrészt maga Pătru Constantin gründolta azt a magyarul nehezen értelmezhető nevű (Kovásznai Vállalkozások Munkáltatói Szervezete) vállalkozói csoportosulást, amelynek ő lett a titkára, az elnöke pedig Imre Csaba.

Szerdán a tagok egy részének nyomására, akik szeretnék megőrizni a szervezet politikamentes jellegét, Pătru Constantin és Imre Csaba felfüggesztették ugyan tagságukat (helyettük a tiszteletbeli elnöki címmel felruházott Bucs Lóránt vette át az elnöki, Duka Jenő pedig a titkári teendőket), de ez még nem feltétlenül leplezi az összefonódottság látszatát. Igaz, Pătru Constantin a sajtótájékoztatón kijelentette, a vállalkozói szövetségnek és az ő politikai ambícióinak semmi köze egymáshoz, „a kettő párhuzamosan fut”.

Bár a Pătru Constantin által szervezett vállalkozói szervezetben felfüggesztette tagságát, Imre Csaba mégis annak égisze alatt folytatja kampányát

Imre Csaba azonban mégis a Kovásznai Vállalkozások Munkáltatói Szervezete égisze alatt kezdte el kampányát, és folytatja jelenleg is, és nemcsak a közösségi oldalán. A város bejáratához kitett óriáspannója természetesen jogi értelemben nem minősül választási plakátnak, de egy vállalkozói szervezetet nem szokás felfüggesztett elnöke portréjával reklámozni – két hónappal a helyhatósági választások előtt.

Megvan az EMSZ polgármester-jelöltje is

Az Erdélyi Magyar Szövetség kézdivásárhelyi szervezetének elnöke, Ilyés Botond tanár még március 26-án harangozott be a közösségi oldalán egy „fontos bejelentést” másnapra, ami abból állt: „úgy döntöttem, hogy június 9-én tanácsos-jelölt leszek az EMSZ színeiben. A polgármester-jelöltünket teljes mértékben támogatom.” A polgármester-jelöltjük nevét szombat délután, Youtube-csatornán hozták nyilvánosságra. Ő Szőts Emil közgazdász, a helyi tanács EMSZ-frakciójának tagja.

Fotó: Kocsis Károly

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
      • User
        Dátum: 2024. április 8., 20:20
        ÉRTÉKELÉS: 17

        Megnéztem Szőts Emil úr bemutatkozó videóját. Kicsit röhejesre sikerült. Inkább arra lennénk kíváncsiak, mi városlakók, hogy ő mit mutatott fel az évek során, nem pedig a felesége és gyereke. Hol dolgozik (ha egyáltalán dolgozik)? Amiért Kezdivasarhelyi ,nem biztos hogy van rátermettsége a város vezetésére. Eddig hol volt, mit tett mint tanácsos?

  • User
    Dátum: 2024. április 7., 21:59
    ÉRTÉKELÉS: 19

    Gyerekek! Bokornál jobb eddig nem jelöltette magát! 70 % körüli győzelmet tippelek neki!
    Pătrura max gőgből az a pár száz román szavaz akik jövevények vidékünken!!! Hogy magyar felesége van? Hogy a mozi èpületét a városi tanács SEGÍTSÉGÉVEL megkaparintotta? Hogy a Fortyogót vagy egy éve a sánta maffiozzótól megszerezte? Ezért kellene rà szavazni?!
    Az új magyar pártra ki szavaz? Czipa még pár ezer szavazatot szerezne, de ő kis miska! Tànyerling lenne az aduász, de ő skót, nem német😁😂
    Szőcs, ha 2 havi jövedelmet nem sajnál, ami náluk közel 1.000.000 lej lenne! 3-4 ezer szavazatot lehet összekaparna! Szerintem nem hülye! Tudja az esélyeit! Imre Cs????
    Még ha Niczuly Cs kandidálna, kaphatna vagy 100 db szavazatot!!! I. Cs.ha az autoandben promóciót ad is 50 szavazat fölé max ……menne😆😁😂
    Tehát I hely Bokor T még ha sokaknak nehéz is megemészteni😆😁

    • User
      Dátum: 2024. április 10., 3:03
      ÉRTÉKELÉS: 8

      gyerekek? Mi a sz.rt szivsz? Costica bácsi adott egy százast s végre jó napod van? Tudod, sokan nem feledtük el hogy ez az ortodox megváltó mit írt ki a Facebookra: e greu sa fii roman in Târgu Secuiesc (nagyjából ez volt). Ja, menjen a város a moziban dolgozni. Te teljesen hülye vagy, vagy csak ez jött össze? Szilveszter, tűzijáték és pizza meg boryou, ez az értelmi szinted, te szemcseppes nemzet áruló. Legyen tánc mi, te egybittes? Az alkatrészes „urral” együtt.

  • User
    Dátum: 2024. április 8., 7:21
    ÉRTÉKELÉS: 30

    Az a helyzet, hogy Sem Imre Csaba, sem a többi nem mozdított még semmit a városa érdekében. Nehogy azt higyjék, hogy amit a város megvalós1tott, az alanyi jogon kijár Kézdinek. Azért sokat kell talpalni. Talán előbb meg kellene mutatni mit tud és azután beülni a bársonyszékbe. Ha vállalkozó, miért nem hozott létre egy csomó munkahelyet, hiszen a lehetőség adott. Patru pedig már egyszer kimutatta a foga fehérjét. Kész röhej lenne, ha Kézdin román városvezetés lenne. Ez viszont már a választópolgárokon múlik, egyszer már eljátszották ezt.

  • User
    Dátum: 2024. április 8., 10:18
    ÉRTÉKELÉS: 17

    Ezelőtt száz évvel lehet a városban nem élt 5 román ember. Most pedig alpolgármestert akarnak adni. Szép lassan. A helyi magyar politikusok segítségével és persze az állam összes titkos és nem titkos szervének támogatásával lassan átveszik ezt a várost is . Szerintem nem kell ehhez újabb száz év.
    Ezt a Patrut ki segitette hozza mozihoz? Ki szervez nala minden eseményt? Aki igy tesz az az idegen elemre szavaz meg ha indirekt módon is.

  • User
    Dátum: 2024. április 8., 11:33
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Hat nagyon szomoru hogy Kezdivasarhelyen nem tudnak elovenni egy olyan szemelyt akinek realis eselye lenne a bokrot kiutni nyulastol, szomoru 4 ev var Kezdire , nagyon szomoru !!

  • User
    Dátum: 2024. április 8., 21:09
    ÉRTÉKELÉS: -2

    Ideje lenne felszámolni ezt az egy párt rendszert, már unalmas, megye szintén Nagybajusz ha nem kell inkább román párt, helyi szintén ha nem RMDSZ akkor számukra mindenki ellenség!! Helyi kis királyok, nélküliek már a magyarság nem is létezhet!?
    Ha és megint eszembe jutott a 9 RMDSz bohóc ki azt szavazta ha nincs szuri meg melóba se mehetsz!!. Kosz nem kellettek!!!!

  • User
    Dátum: 2024. április 9., 5:56
    ÉRTÉKELÉS: -9

    Kezdin jó lenne kicsit változtatni a varosvezetesen,mert lassan csak a Rajna lesz municipium,és a hozzá mért adok S a dragulasok,Jó lenne ha lenne azért egy talpra eset jelölt,és az is jó lenne ha a román pártok jelöltjei is be kerülnének a tanácsba,mert talán közösen sikerülne jobb élhetőbbé tenni a várost.Mert van mit tenni a városba,meg a jó lét irányába

  • User
    Dátum: 2024. április 9., 7:33
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Bokorrnak kell meg vagy 9 mandatum hogy befelyezzek a folturt udvartereket!Meg vagy 5 mandatum hogy ujra rakjak a kockakoveket a foteren[legalabb]!1 mandatum mar eleg hogy folszamoljak a letezo konfekciokat es a varos szabadteri muzeumma nyilvanitsak!

  • User
    Dátum: 2024. április 9., 7:49
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Csodalkozunk Kezdi allapotan de;csak bekell menni a hivatalba es megnezni hogy MILYEN KOSZOSAK a folso ablak uvegek az ado es illetekek helysegbe!!!Vagy hogy 3-4 nap utan is lattszik a kukas autobol kifolyt le nyoma az utcakon amiket soha ki nem mosnak vagy fertotlenitenek de ez a Dusterekbol nem lattszik es nem erzodik!!!

  • User
    Dátum: 2024. április 9., 7:44
    ÉRTÉKELÉS: -7

    Ébresztő fiatalság!!!! Itt a lehetőség hogy változtassunk a város sorsán és munka lehetőséget bíztosítsunk a gyerekeinknek. Ha most is a homokba dugjuk a fejünket akkor megérdemeljük hogy munka nélkül kínlódjunk. Itt egy fiatal energikus ember aki tenni szeretne a városért, van háza,családja,nyugott élete és számunkra egy lehetőség. Tedd félre az előítéleted a „román-magyar” berögződött elképzeléseddel….ezért a városért Pătru sokat tett és ha tényleg azt hiszitek hogy igazatok van….miért tudnak a gyerekei magyarul? Miért van a városnak szilveszterkor lehetősége bulizni a főtéren? ( nem mindenkinek jut 800 lej a vendéglőre) Munkalehetőség a For You-ban? Ébredjetek Székelyek ne csak a szátok járjon hanem végre bizonyítsunk is. Mielött azt hinné valaki hogy fel vagyok kérve erre….nagyon téved. Itt élek a városba már évek óta és látom hogy mi folyik itt. Féltem a gyerekeimet akik itt hagynak,mert semmi sincs ebben a városban

    • User
      Dátum: 2024. április 9., 19:54
      ÉRTÉKELÉS: 18

      Patru mindjart husz eve bitorolja a mozi epuletet, anelkul hogy egy bani bert fizetne erte, vagy egyetlen mozifilmet is levetitett volna. Ezen aztán annyira meggazdagodott, hogy a Fortyogot es meg akarta venni, de csak toredekeert a szakerto altal megallapitott arnak. Mivel sz…ert-h..ert nem kapta meg, evekig pereskedett, elnyujtva az egesz kalamajkat. Most azert akar polgarmester lenni, mert jar le a moziepulet berleti szerzodese, s meg kene hosszabbitani. Egy szilveszteri tuzijatekert nem dobhatjuk oda a varost senki olebe, legyetek normalisak.

    • User
      Dátum: 2024. április 9., 20:58
      ÉRTÉKELÉS: 2

      Az volna szegyen te nagyon ERTELMES ha nem tudnanak. A felesege magyar…amugy, az ocsmanykodasbol pro-kontra, hagyd ki a csaladjat mindenkinek

  • User
    Dátum: 2024. április 9., 14:07
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Cenzura????
    A jelöltek közt nincs 1 ütőképes muki sem!
    Emesze, penelé, Bokornàl jobb nincs eddig! Rossz a rosszal, de rosszabb nélküle! Petru lenyúlta a muzit, a fortyogót,stb! Csak ő, csak ő! Jobb lenne meghúzná a farkát! A jelenlegi alpolgármester fényévekre van pl az egész jelölttől!!!
    Szőts🤣 Eddig őszintén nem hallottam róla. Gugel kellett, h megkapjam, h ő senki, de felesége fél milliót generál havonta! Nincs mit csinálni a pénzzel! Kemény volt az emsz videó😁 sokakat meggyőzött! Tányerling ő már 1x nekifutott, nem? Sajnálja a pénzt a kampányra, pedig milliomos!🤣
    Csabeszt ki ülteti? Nem jó az autolandbe?😁🤣
    Ede is több szavazatot zsebelt anno mind amennyit ő fog!
    Valamit kihagytam?!
    Ja, h a régiek udemerések? Függetlenként is rájuk lehet választani!

  • User
    Dátum: 2024. április 9., 19:37
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Két éve patru még azzal fenygetőzött, hogy visszamegy moldvába, mert a magyarok nem hagyják érvényesülni,nehéz magyar vidéken románként gazdaságilag érvényesülni.Ha hihetetlen, lapozd fel a facebook oldalat, az internet nem felejt. Ehhez képest most polgármester akar lenni??? Akkor inkább legyen moldva!!!

  • User
    Dátum: 2024. április 9., 22:32
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Patru és társai csak sunyiskodni és smekkerkedni s az ő malmára lobbizni akarnak a tanácsba, nehogy valaki azt higgye, hogy a népért fáradoznak. Aki most hurá-optimista érte az azon gondolkodjon el, hogy a fortyogot is ő kurta el, miatta nincs ott semmi s el van cseszve az egész. Igérni a hulye is tud.

  • User
    Dátum: 2024. április 10., 3:51
    ÉRTÉKELÉS: 14

    Érdekes, hogy választások közeledtével mindenki munkahelyt teremt, pénzt intéz stb. Kosztikát mi a bánatos lóhere akadályozta meg hogy négy év alatt ilyen aktív legyen???? Választás kell, hogy ígéretekkel hulyítsen???? Egyébrol se szól az egész lózungja, hogy még jobban kitömje a moldvából hozott rafiazsák zsebeit s van aki beszopja ezt a maszlagot.

  • User
    Dátum: 2024. április 10., 9:47
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Sajnos ha valakinek véleménye van és nem eggyezik a máséval már áruló és ne is írjam a jelzőket amit használnak a bunkó magyar ember társaim( és még büszke is rá). Szomorú hogy Kézdivásárhely 70% ilyen