Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kevés sikerrel küzd az ember a városokat elárasztó varjakkal szemben

Kevés sikerrel küzd az ember a városokat elárasztó varjakkal szemben Kovászna megye

Elvesztettük a harcot a varjakkal szemben – állítja Czimbalmos Csaba, Sepsiszentgyörgy városmenedzsere. Tény, hogy a varjak Románia szinte minden nagyvárosában, de már falvakon is annyira elszaporodtak, hogy jelenlétük egyre terhesebb az ember számára.

Hirdetés
Hirdetés

Rögtön a lényegre tér Czimbalmos Csaba, Sepsiszentgyörgy városmenedzsere, amikor arról érdeklődünk, mi a teendő az elszaporodott varjakkal szemben.

„Elvesztettük a harcot. A polgármesteri hivatal korábban szerződést kötött a Rara Avis madárvédő egyesület tagjaival, hogy a központi parkba beköltözött, ott éjszakázó rengeteg varjút zavarásukkal – lámpázással, dobolással – űzzék el. Ez működött is egy darabig, míg tavaly a város egy kolozsvári cégtől beszerzett, változtatható frekvenciájú ultrahangos- lézeres riasztóberendezéseket szerelt fel a parkba, hogy távol tartsa a madarakat.

Nyolc ilyen amerikai gyártmányú készülék van felszerelve nagyjából a park külső kerületén. Valami látszata van ugyan, de az eredmény elmarad az általunk remélttől. Annak ellenére, hogy változtatjuk a készülékek hatósugarát, az általuk kibocsátott hangfrekvenciát, a varjak kevéssé zavartatják magukat. És bár kevesebben vannak a központban, a város más negyedeiben viszont egyre többen vannak, mert túlszaporodtak” – nyilatkozta a Székelyhon megkeresésére a városmenedzser.

Két fán 14 fészek. Fotó: Tuchiluș Alex

Mint mondja, a Rara Avis szervezettel jelenleg is érvényes szerződésük van, most Szentgyörgy külső lakótelepein (különösen az Újnegyedben) zavarják a varjakat.

„Tavaly nagy erőfeszítésekkel próbáltuk varjúmentesíteni a parkot: leszedtük a fészkeket, idén a lakónegyedekben is megmetszettük a fákat, így néhány fészket eltávolítottunk, de nem győzzük a szaporodásukkal tartani a lépést. Úgy néz ki, a harcot egyelőre elveszítettük” – fogalmazott Czimbalmos Csaba.

Európában védett, nálunk pedig túlszaporodott

A vetési varjak védett madarak az Európai Unióban, mert más országokban megcsappant a létszámuk, de itthon túl sok van belőlük. „És megyénk más megyékhez viszonyítva még jól is áll e területen” – állítja Kelemen László, a Rara Avis egyesület elnöke. Azt is elmagyarázta, hogy a vetési varjak ismertek arról, hogy terjeszkednek. Korábban – mintegy húsz éve – nagy kuriózum volt, hogy a kökösi hídnál észleltek egy madárkolóniát, akkor csak néhány fészek volt ott a fákon. A következő években is bejöttek ugyan telelni az Ukrajnából érkező madarak a városba, de tavasszal, májusban ismét kivonultak.

40-60 ezer ilyen vonuló példányról beszélünk, melyekből mintegy 2000 rendezkedett be Szentgyörgyön; és azért csak ennyi, mert a Rara Avis fellépett velük szemben, hiszen az általuk keltett zaj, a mindenhol jelenlevő ürülékük miatt a park nem tölthette be eredeti funkcióját.

Háromszéki jelenlétük 10-15 éve jelent nagyobb problémát – ami ornitológiai szempontból ugyanakkor figyelemreméltó jelenség –, most már viszont a délről terjeszkedő, invazív hazai varjúfajtákról beszélünk, melyek a városok, illetve települések felé húzódtak. Illyefalvától Kökösig, Sepsiszentgyörgytől Barótig jelen vannak, beszoktak, urbanizálódtak, már a fészkeiket is itt rakják, 3-5 utóddal szaporítva az állományt.

Fotó: Tuchiluș Alex

Nincs olyan technika, amely bevethető ellenük

„Szaporodásukat csak természetes ellenségeik, a ragadozómadarak mérsékelhetnék, nincs olyan technika, amely bevethető ellenük, csak az emberi zavarás hatásos” – állítja Kelemen. Így most a rövid távú, mégis pár évet igénylő cél, amihez mégis az emberek türelme szükséges, hogy a városon kívülre vagy a perifériára szorítsák ki a varjúkolóniákat.

„Én nagyon megértem azt, aki panaszkodik a jelenlétük miatt, hiszen amíg a tojásokat le nem rakják, addig elég hangosak a madarak. Csak azután jön majd egy csendesebb periódus, amikor a településeken kívül keresik a táplálékot. És az autósok sem boldogok, mikor naponta kell mosniuk az autót” – osztotta meg a szakember.

Szerinte a védekezést már első pillanattól megyeszintre kellett volna kiterjeszteni, viszont már itt a városban rengeteg ellenséges megnyilvánulással találkoznak, amikor este lámpáznak, dobolnak: megfenyegetik, szidalmazzák őket a lakók. Közben pedig mások megköszönik munkájukat, és kérik, hogy folytassák azt. Arra pedig máshol is nagy szükség lenne, például brassói „varjúűzésre” is felkérték a Rara Avist, de Kelemen László nemet mondott.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. április 7., 14:49
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A parkból szóval ezért tűntek el az összes hasznos énekesmadarak. Már csak megtépázott táblán látható valamelyest mennyi fajta volt itt egykoron. A madáretetőket meg ezért kerülik el ott. Nincs madárcsicsergés többé. A RaraAvis kéne a legjobban tudja ezt és ellene fellépni, hogy ne endedjék a riasztót, mert a többit is elűzi. Jó szakemberek, pont akinek védenie kellene az űzi el. Beton kell és cirkusz a népnek. Gyalázat!

 • User
  Dátum: 2024. április 7., 15:19
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Engem érdekes nem zavar, mást nem tudom hol bántja. Bezzeg a galamb ürülék a festéket a kocsin sokkal jobban marja, de senki nem háborog. Legalább megeszik a kártevőket. Látunk pár darabot a fákon az semmi.

 • User
  Dátum: 2024. április 8., 8:35
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Gyermekkoromban minden faluba volt ket-harom vadasz akik kilotek a kobor kutyakat,varjakat es akarmilyenfajta vadalatokat amelyek a falu hataraba mert mereszkedni.
  A lelott varjak labait levagtak es lekellett adni a vadaszegyesuletnel es ennek figgvenyeben adtak a golyot.
  Tehat mindenre van megoldas csak akarni kell.
  Az ujnegyedrol beszelve a fakat komolyan lekene nyesni hogy ne legyen ahova feszkeljenek es lenne a legelso es legkezenfekvo megoldas, de a sok mernoknek nem jut eszebe es ha eszebe jut is akkor sincs veghezvive – es a fak nyesesekor gondolok hogy minden tavaszal megkellene csinalni.
  Az enekesmadarak hangjat a varjurikacsolastol nem lehet hallani, nembeszelve hogy nyitott ablakkal mer lassan nem is lehet ulni , friss levegovetelunk ezenel megszunik, errol gondoskodott a varosvezetes.
  A masodik megoldas a varjak varosszelire valo kiterelese es ott a kilovesuk.Tehat leloni.
  En ugy gondolom hogy ez a ket megoldast mindel hamarabb ha bedobjak sikeresen megszabadulnank toluk.
  A madarvedok pedig oszefoghasak es tarthassak akar otthon is oket ha anyira szeretik az effele madarakat.
  A megoldasokat alkalmazni kellene es nem elmelkedni csak a megoldasokan.A parkbol kitelepitettek valamelyest es most az ujnegyedet ekesitik.
  Koszonjuk RMDSZ- ratok fogunk szavazni most is – ha veletlenul nem alakul meg a VARJU – part!!!

 • User
  Dátum: 2024. április 8., 15:48
  ÉRTÉKELÉS: 6

  De még a parkot is elkerüli.Nem feltétlenül kell kitömött madár legyen,Annyira ügyes ma a tehnológia, hogy egy mű, teljesen élethű is megtenné ( hogy az érzékeny, könnyező, a medvéket a panel nyolcadik emeletéről védő hisztérikák ne vísítsanak )

 • User
  Dátum: 2024. április 8., 16:35
  ÉRTÉKELÉS: 14

  A varjú kárt tesz a gazda földjén, ergo hasznos állat a brüsszeli bürokratákat kézben tartó multiknak. Ezért védik. Ami Brüsszel számára haszontalan, az belügy, abba nem szólnak bele. A kártékony állatállomány óriási hasznot hoz az üzletláncoknak. Ennyire egyszerű az egész, a többi mese. Nyugaton kiírtották őket, mi szaporítsuk a saját kárunkra, mert nálunk VÉDETT. A fejünkre szarhatnak a szó szoros értelmében. Brüsszel is és a varjak is.

 • User
  Dátum: 2024. április 8., 22:00
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nem is tudtam,hogy háborúban állunk a varjakkal. Meg mit nem akarnak kiirtani?! Vajon emberből nincs túl sok ? Mi alapján döntheti el valaki kiből miből mennyi van?!Gyerekkoromban is köröztek varjak város fölött esténként aztán letelepedtek a szepmezoi jegenyekre. Azóta a jegenyeket kivágták tehát a madár oda kell menjen ahol fát talál ugyanis úgy teremtették hogy a fákon rakjon fészket és amikor nem repül akkor fák ágain álljon. A mai ember hajlamos túlzásokba esni, arra nem gondolnak,hogy a madár riasztó más madarakat is elriaszt?! Jó volna ha a RaravAvis ténylegesen madarvedelemmel foglalkozzon és ne madár üldözéssel, ha az ember konkrét segítséget kér tőlük nem sokat kap. A gazdák mindent ilonenek, megmergeznenek ami elvesz a hasznukbol pedig tizedet a mezőn kellene hagyniuk. Valamikor az igazi gazda gondolt arra, hogy keveset ott hagyjon a termésből és volt mindenkinek minden. Most mindenkit minden zavar ami a természethez tartozik. De a zajkeptes amit ő okoz az rendben van, a sok hülye tűzijáték és petárda nem zavarja el a madarakat? Szerintem sokkal fontosabb dolgokban veszít „háborút ” a hivatal, ott az egyre erősödő nacionalizmus, munkanélküliseg, normális fizetések hiánya … Lehetne sorolni …

 • User
  Dátum: 2024. április 8., 23:00
  ÉRTÉKELÉS: 1

  De amelyik ki akarja pusztítani sok olyan van közöttük akik a bolti tojás árát megspórolva megennék a fészekből a tojásaikat. Sokaktól hallottam már hogy milyen finom lehet csak magasan van és nem lehet elérni. Egyesek máris önkényesen a tömbházak között különböző riasztókkal zavarják ami károsan hat a négylábú kedvencekre az apartamentben akik bent a semmitől egyik pillanatról a másikra pánikba esnek és a gazdi nem is képzeli mi miatt történik. Mondjuk nincs mit csodálkozni mert az ilyen emberek szórnak ki szegeshúst vagy mást amitől kutya macska döglik.

 • User
  Dátum: 2024. április 9., 12:00
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A varjak kiszorítják a hasznos madarakat és ez a fák kipusztulásához vezet. Itt egy ökológiai katasztrófa felé tartunk, erre pár önmagát állatvédőnek tartó hasznos idióta a kártékony madarak mellett agitál. Amikor az ökológiai egyensúly felbomlik ott már nem szabad,, állatvédelemről beszélni. Hol táplálkozik az a sok varjú? Mert a probléma megoldása ott van. Egy drón könnyen felderíthetné! Mert itt már invázióról beszélgetünk. Aki nem hiszi nézzen fel az égre reggel 7-kor. Koromfekete! A parkban a fenyők sárgulnak a savas ürülék miatt. Ez lesz a sorsa lassan minden belakott fának. Minden negyed tele van. Erre jön pár hisztérika, hogy szegény varjak! Lőni kell, amíg nem késő. És utánanézni, hogy nem-e valami illegálisan vágóhíd az oka mindennek. Mert az árát csúnyán meg fogjuk fizetni hanem, azok is, akiknek remeg piciny lelkük és azok is, akik látják a problémát!

 • User
  Dátum: 2024. április 9., 12:02
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A varjú a legertelmesebb madár, okosabb a papagájnál. Ezért van igaza annak, aki fejjel lefelé lógatott példánnyal harcolna ellenük. A lövés után a legjobb módszer, nem szabad totojázni, most kell cselekedni. És a rinyálóknsk hazavinni őket, hogy maradjon magnak is!

 • User
  Dátum: 2024. április 9., 14:55
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Április 8,22.02 Te tudod, hogy mi az az ökológiai katasztrófa? A varjú nem kis madárka, te észlény. Megeszi a többi madár fiókáit, érted? A varjú a madarak patkánya. Intelligens.Kiírt mindent maga körül. Átestél a ló túloldalára, mert ezekből Szentgyörgyön többezer van már. Te nem szellőztetsz, nem nyitasz ablakot? Nem látsz jól vagy nem hallassz jól? Lassan mindenhol a fejedre xarnak! Akkor se vennéd észre, ugye? Jártál ki a lakásodból a kovid óta?