Hirdetés
Hirdetés

Ünnepvárás és vásárok

Bár még csak novemberben járunk, ha nem figyelünk oda, javában benne találjuk magunkat a karácsonyi hangulatban. Nem kell ugyanis decemberig várni, hogy ünnepi kellékekkel találkozzunk – akadnak üzletek, ahol már októbertől adventi légkör fogadja a nyájas vásárlót: díszektől Mikulás-csokoládéig sok mindent beszerezhetnek az előre tervezők.

Ha belegondolunk, örülhetünk, hogy a kereskedelem arcéleit meghatározó marketingfogások „csak” ősz közepén, és mondjuk nem augusztusban kezdik árasztani a karácsonyi kínálatot. Hiszen értelemszerűen eltűnik az ünnepnek az egyszeriség miatt is megszülető varázsa, ha folyamatosan, egész évben azt érzékeltetik velünk: karácsony van…

Nemcsak a boltok, az önkormányzatok is idejében nekilátnak az ügyködésnek, már jóval december előtt kezdik berendezni az általában a városközpontokba telepített vásárok kellékeit. Különben hosszú ideje virágzik Európa-szerte a színpompás adventi rendezvények divatja, Svájctól Németországig, Párizstól Bécsig mindenhol fényárba öltöző vásári bódékkal, hatalmas, messzire világító karácsonyfákkal, körhintákkal, fényfüzérekkel várják az ünnepet. (Igaz, Nyugat-Európában sok esetben már elhallgatják az esemény, az ünnep keresztény jellegét, úgymond a globalizáció jegyében vagy arra hivatkozva, nehogy megsértsék egyesek érzékenységét.) Sőt, az egyes vásárok versengenek is egymással a tekintetben, hogy melyik lesz a legszebb.

Idén az energiaválság miatt sok helyen energiatakarékos izzókkal igyekeznek spórolni – ez alól nem képeznek kivételt a hazai városok sem, de a ragyogó vásári hangulat alapjában véve megmarad. Egyébként mi is jó ideje felzárkóztunk az európai trendekhez, ami a karácsonyi vásárokat illeti, ahol adventkor általában meglehetősen drága karácsonyi kellékeket, enni-innivalót lehet vásárolni. Az ünnepvárást ily módon a külsőségek hirdetik harsányan és jó előre: csillogás, pénz, sok portéka, vásári szórakozás és szórakoztatás.

Azt talán már megszokta a társadalom nagy része – így sokaknak fel sem tűnik –, hogy a kereszténység egyik legfontosabb, a szeretetre és Jézus születésére emlékeztető ünnepe pénz-, vásárlás- és ajándékközpontú alkalommá látszik silányulni sokak számára. Egyre több pénzköltésre ösztönző gesztus jellemzi, és annál kevesebb lelki töltet.

Molnár Judit

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük