Felhívás!

Újgazdagok milliói

A változás utáni esztendőkben egy azóta jobb létre szenderült újdondász kijelentette, hogy most a meggazdagodás ideje van, és holnap olyan törvényeket hozzunk ki, amelyekkel megtarthatjuk az összegyűjtött vagyont. Még a meggazdagodás szakaszában megtért teremtőjéhez, de a „módszer” többi alkalmazói közöttünk élnek. Ők az újgazdagok!

Elég a vagyonbevallásokra nézni, és láthatjuk, a honatyák az úgymond országszolgálatuk alatt tettek szert értékekre, nagy summákra. A képviselők és szenátorok összvagyonát 87 millió euróra taksálják, melyből mintegy 56 millió a vállalataik értéke. A bankokba letett összeg 27 millió euró, de nem kis érték áll aranyban és ékszerekben. A többit a havi bevételek teszik ki.

A túlzottan meggazdagodottak között minden pártból akad, sokaknak a kérdőjeles vállalkozásaikból is jön pénz. A jelenlegi törvényhozás több mint tíz tagja – köztük a független Remus Borza, a liberális Robert Boroianu, a Népi Mozgalom párti Robert Turcescu, a szocdemes Damian Florea, az ALDE-s Călin Popescu Tăriceanu – több mint félmillió eurót tart különböző pénzintézetekben. Érdekes a szocdemes Cristian Dumitrescu esete is, aki 1992-től végig a román parlamentben ült, a fizetéséből „sikerült” félmilliárd lejt meghaladó összeget félretennie.

Barátomat, aki atomfizikus, azzal bosszantom, hogy nem tudott hat házat felvásárolnia és több százezer lejt összegyűjteni a bankban, mint az államelnök Klaus Iohannis, pedig ő is órák tartásával egészítette ki a havi jövedelmét. Erre fel mit látnak szemeim, a román újságírók között is akadnak milliomosok, mint Robert Turcescu vagy Rareş Bogdan, akik az utóbbi években vagyonosodtak meg hirtelen.

Nem akarom azt mondani, hogy mindenki törvénytelenül szerezte a vagyont, de azt igen, hogy jó lenne egy német típusú vagyonellenérzés. Ők ugyanis jó tíz évvel a világégés után ezt tették. Aki amiről bebizonyította, hogy törvényesen jutott hozzá, azt megtarthatta, aki ennek bizonyos hányadára vagy az egészre nem adott elfogadható választ, annak vagy adót kellett fizetnie, vagy ezt a hányadot elkobozták és elárverezték. És ekkor hozták ki azt a szigorú adótörvényt, amelytől sok germán még ma is reszket. Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes ügyészsége nem ezt tette, hanem a politikai ellenfeleket rakta hűvösre. Így az újgazdagok virulnak, a korrupció maradt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások