Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Sztálin golyója és Khomeini kése

„Vorosilov elvtárs, hallom, jönnek a fasiszták. / Vorosilov elvtárs, bátyámat behívták. / Ha az én hős bátyám életét letette, / Felnövök én gyorsan, beállok helyette.” Um-ta-ratta-pam-pam.

Boldog vagy, olvasó, ha nem ismered L. Kvitko megzenésített versét, amelyet szovjet iskolások, sőt, óvódások fújtak. Levél Vorosilov elvtárshoz a címe. L. Kvitko akkoriban és ott híres költő volt, a Zsidó Antifasiszta Bizottság tagja. 1942-ben alakult ez a bizottság, természetesen Sztálin jóváhagyásával. Neves írók, művészek, tudósok voltak tagjai. Céljuk? Elnyerni a Nyugat támogatását a szovjet haza nácik elleni harcában. Rádiófelhívások, egyes tagok kiutazása Londonig, Thomas Mann, Chaplin, Chagall, Einstein részéről rábólintás. Szegények persze remélték a sokat szenvedett nép megkímélését az őrült diktatúrában. A háború véget ér, megalakul Izrael állam és Golda Meir a moszkvai nagy zsinagógában beszédet tart, ujjongó tömeg élteti az új országot. Ez Sztálinnak már sok. Szibériába akarja telepíteni a több millió zsidót, de a bizottság tagjai nem hajlandók belemenni a játékba, felvetődik egy Krím-félszigeti autonóm terület gondolata. Eddig és nem tovább: letartóztatások. Az egyik elítélt a vallatásán kettőszázig számolja a botütéseket, állítja, azt is elismerte volna, hogy a pápa fia és annak unokaöccse szervezte be amerikai kémnek. 1952. augusztus 12. 13 embert agyonlőnek.

És pontosan hetven év múlva. 2022 augusztus 12-én Salman Rushdie írót megkéseli egy fanatikus, mert Khomeini annak idején kiadta az ukázt, Rushdie-nak halnia kell.

Hetven év jó, ha ép – írta Arany János. Dehogy ép. Beteg, mint az elmúlt századok. Tessék megnézni a híreket.

Rushdie-ot azért ítélték halálra, mert egyik könyvében megsértette az iszlámot. Távol áll tőlem az erőszak gondolatának az árnyéka is, de íme, ezek az iszlamisták képesek ölni és önmagukat feláldozni meggyőződésükért. Mi dumálunk keresztény Európáról meg hagyományokról. Libbentsük azonban félre a röpke szavak függönyét, mi van mögöttük? A templomok múzeumokká és koncerttermekké alakulnak, a Biblia iskolákból kitiltva, a nép meg rohan a Da Vinci-kód és Júdás evangéliuma után, mert új, mert izgalmas, mert a semmi litániája nem várja el életünk megváltoztatását…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.