Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Veszélyes, mégis isszák

Veszélyes, mégis isszák Kovászna megye

Egyre feltűnőbb jelenség, hogy kiskorúak energiaitalt fogyasztanak, nemcsak országos szinten, hanem Háromszék-szerte is. Rendre látni gyerekeket buszmegállókban, parkokban, hogy energiaitalt isznak, amit egyelőre bárhol megvásárolhatnak. Született ugyan egy tiltó törvénytervezet, de a közvitán túl egyelőre nem jutott.

Hirdetés
Hirdetés

Az iskolai büfékből száműzték ugyan az energiaitalokat, kávét, de ez nem gátolja meg a fiatalokat abban, hogy a különböző boltokban megvásárolják ezeket. A reklámkampány is óriási, a legtöbb pénztárgép mellett kedvezményes áron kínálják az energiaitalokat, melyekből több ízesítésű is kapható, az eladók pedig, ha nehéz szívvel is, de kiszolgálják a gyerekeket, mivel nincs törvényes keret, ami tiltaná.

Korábban, az egészségügyi minisztérium közvitára bocsátott egyet, amely megtiltaná az energiaitalok árusítását automatákban és 18 évnél fiatalabb személyek számára, de törvény egyelőre nem született. Így marad a szülői vagy eladói intés, de ez sokszor nem elég.

Aczél Lajos, az egyik sepsiszentgyörgyi kisbolt vezetője elmondta: ők is árusítanak energiaitalt, többféle ízesítésben, cukormenteset és csökkentett koffeintartalmút is, de ez még nem jelenti azt, hogy ajánlják is bárkinek. Mint mondta, valóban előfordul, hogy diákok betérnek vásárolni, főleg a reggeli órákban, a munkatársak pedig kiszolgálják, hiszen nincs rá tiltó törvény, mint ahogyan az alkoholra vagy cigarettára. Ugyanakkor volt, hogy munkatársnői figyelmeztették a gyerekeket, hogy veszélyes ez az ital, azt viszont nem tehetik meg, hogy ne adják oda.

Kinda Krisztina Edit dietetikus megkeresésünkre elmondta: egyre több gyerekkel foglalkozik, mint táplálkozás-szakértő, akik azért keresik fel, mert már korai életkorban (10–12 évesen) súlyproblémákkal küzdenek, és sokszor már az első vizsgálatkor kiderül, hogy nagyon sok ártalmas élelmiszert fogyasztanak, köztük energiaitalokat is.

– Az energiaitalok nemcsak a kalóriamennyiség miatt veszélyesek, hanem elsősorban az összetételük miatt. Még a felnőtt embereknek sem ajánlott, hiszen addiktív anyagokról beszélünk, tehát a gyerekeknek, a fejlődésben lévő szervezetnek egyáltalán nem ajánlott – magyarázta a szakember. – A serkentő hatású italoknak esetében nemcsak a koffein tartalom sok, hanem az egyéb ­ adalékanyagok jelenléte is, ilyen a taurin és a guarana, amelyek együttes hatása még veszélyesebb lehet.

Azt is hozzátette: sokan az íze miatt fogyasztják ezeket az italokat, illetve élénkítő hatásuk miatt, de amint a szervezet hozzászokott ez a hatás elmarad, a mellékhatások viszont nem. Véleménye szerint a kiskorúak esetében a reggeli élénkítő hatást el lehet érni egy bőséges reggelivel, illetve kakaóval is, egyáltalán nincs szükség élénkítő italokra.

A szakember úgy látja, fontos elmagyarázni a gyerekeknek a veszélyeket, viszont, amíg a boltokban árusítják egyre nagyobb és olcsóbb kiszerelésben, könnyen hozzáférhető a kiskorúak számára, így hiába tiltották ki az iskolákból, úgyis megvásárolhatják.

Fotó: depositphotos.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük