Felhívás!

Szégyen!

Néhány esztendeje következetesen a szerintük nem létező Székelyföldre szólítják híveiket fontosabb ünnepeik megülésére a szélsőséges román szervezetek. Nem is lenne ebben semmi kivetnivaló, ha valóban a nemzet és hazaszeretet vezetné őket ebbéli szándékukban, és nem a bennük tomboló magyarellenesség. A megmutatjuk mi, hogy ki itt az úr igyekezet. Az ellentétszítás és gyűlöletkeltés. A tetteiket kiváltó aljas indulatokat a nemzetközileg elfogadott magatartásformák, illetve az érvényben lévő román törvények kényszere miatt megpróbálják ugyan palástolni, azonban egy-egy elejtett szó, sokat sejtető kijelentés, provokatív megnyilvánulás elárulja őket.

Nem volt ez másképp a minden esztendő június 26-án esedékes, az idén vasárnapra eső román nemzeti lobogó napját megelőzően sem. A nacionalistáit ez alkalomból Facebook-oldalán Sepsiszentgyörgyre toborzó Nemzet útja (Calea Neamului) vezetője, Mihai Tîrnoveanu már a jelenlétre buzdító bejegyzésében, az előre nem látható nehézségekre, köztük a polgármesteri hivatal várható gáncsoskodására hivatkozván próbált minél több embert mozgósítani. Még ennél is világosabb üzenete volt a Noi Românii nevet viselő csoportosulásnak, amelynek a tagjai egy szuronnyal rohamra induló román katonát, Budapesta 1919 felirattal ábrázoló trikolórral kérkedtek Sepsiszentgyörgy központjában a nevezetes napon, nyilvánvalóan Budapest román megszállására utalván.

Szégyen, hogy egyesek a magyarok rovására nyilvánítják ki hazafiasnak vélt érzelmeiket. És nem csak rájuk, hanem a románság egészére nézve is az. Mélységesen elszomorító továbbá, hogy nem önmagukért, hanem mások ellenében élik meg a nemzeti ünnepeiket. Hiszen a magyargyalázásnak, provokálásnak és megalázásnak semmi köze sincsen az egészséges román öntudathoz, a múlt tiszteletéhez, a főhajtáshoz vagy a nemzeti büszkeséghez. Ugyanakkor Istenhez sem, akire álnok módon hivatkoznak becstelen megnyilvánulásaik alkalmából is. Az ilyen és hasonló magatartás nem táplálja, hanem rombolja a román önbecsülést, amint a külső megítélésüket is. De hazát sem lehet a mások rovására építeni.
Örvendetes, hogy mi ezúttal sem dőltünk be a provokációnak, és hagytuk őket a belátásuk szerint cselekedni. A tettek ugyanis minősítik az elkövetőiket. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.