Felhívás!

Isten kezében

Isten kezében Kovászna megye

A baróti református egyháznál szerdán, a vakációs bibliahét második napján „telt házat” találtunk: a református altemplomot zsúfolásig megtöltötték a bibliahéten résztvevő gyermekek. Mint Tordai Árpád lelkipásztor elmondta, aznap 144 résztvevőt regisztráltak, akiknek mintegy 30 önkéntes segített a foglalkozásokban.

„A baróti egyházközségnél hetedik alkalommal megszervezett bibliahét üzenete idén az, hogy Isten kezében tartja életünket – ez pedig a legjobb dolog” – részletezte a tiszteletes, hozzáfűzve, hogy ezúttal Jákob életének történetein keresztül szól az ifjakhoz az üzenet, melyet úgy tesznek közérthetőbbé, hogy a magyarázó alkalmakat a filmvilág díjkiosztó gáláinak eseményeihez hasonlítják, így a gyermekek jobban átélik és megértik miért annyira fontos a „rendez-Ő” személye.

A bibliai történetek bemutatásán és az énektanuláson túl a résztvevőket kézműves foglalkozások is lekötik, a napi program 10-13 óra között zajlik. Azon felekezeti hovatartozás nélkül baróti, erdővidéki vagy Erdővidéken nyaraló gyermekek vesznek részt óvodáskortól 12-13 éves korig. A nagyobbak inkább önkénteskednek, de felnőttek is vannak az önkéntesek között.

A Baróti Református Egyházközségnél zsúfolt volt a nyárelő. Június derekán első alkalommal zenetábort szerveztek gyermekeknek, melyben zenészek oktatták, tanították őket énekelni, hangszereken játszani. Olyannyira jól sikerült ez a rendezvény, hogy 8-10 zenetáboros gyermek zenekart alapított, és most már a bibliahéten ők is muzsikálnak. A zenetábort nagymértékben támogatta Barót város önkormányzata, illetve Kovászna Megye Tanácsa is hozzájárult a költségek fedezéséhez.

Június 10-én a templomban tartották a Gaál Mózes Általános Iskola V–VII. osztályos tanulóinak évzáróját, most már készülnek a templomszentelés évfordulójára, mely alkalomból július 3-án, vasárnap ünnepi istentiszteletre kerül sor. A tervek szerint a református templomban tartják az augusztus 6–7-én esedékes baróti bányásznapok nyitó istentiszteletét, és ünnepi, hálaadó istentisztelettel zárják majd valamikor augusztus végén a most még zajló templomfelújítási munkálatokat is.

A tornyot felújították, a templom új külső festést kap, rendezték a templomudvart és átadás előtt áll a templom tűzvédelmi tervének kivitelezése is, ami megközelítőleg 240 ezer lejbe került, ebből 180 ezer lejt a Magyarország Kormánya fedezett az Erdélyi Református Egyházkerület által meghirdetett pályázatán keresztül. A külső felújítás munkálata 233 ezer lej értékben került szerződésre, ennek jó részét, mintegy 189 ezer lejt ugyancsak Magyarország Kormánya fedezte az arculatrendezési pályázaton keresztül, az anyagköltségek növekedése miatt a szerződött kivitelezési összeg végül 17.600 lejjel nőtt. Ezt a gyülekezet önerőből finanszírozta.

A további nyári programok között Tordai tiszteletes megemlítette a Válts irányt! elnevezésű Református Ifjúsági Fesztivált, amit július 5–9. között tartanak Zeteváralján, aztán a baróti templom júl. 18–22. között angol tábornak ad otthont, július 24–28. között a Zempléni-hegységbe kirándulnak a baróti református ifjak, július 29–31. között pedig a Zathureczky Gyula kórus tagjai Parajdon vesznek részt továbbképző táborban. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.