Felhívás!

Népi seregszemle

Én azt mondom, nagy népi seregszemlére ébred Sepsiszentgyörgy városa szombaton, november 16-án reggel. Népruhás legénykék, leánykák, derék fiatalemberek és szép lányok veszik birtokba a központi parkot, négy irányból is sereglenek majd az unitárius templom felé, ahol pontban kilenc órakor megnyitják a balladamondó, balladaéneklő és mesemondó vetélkedő országos (hazai)döntőjét.

Pár nappal ezelőtt szóltam a megyei szakasz sikeréről, de ez a mostani, e hétvégi gyülekezés egészen más: a csángóktól a fővárosiakig, a bánságiaktól a máramarosiakig, az érmellékiektől a székelyföldiekig, a belső-erdélyiektől a hátszegiekig, minden olyan tájegység képviselteti magát, ahol magyar tanulók élnek, tanulnak, és közben a népviselet, a népköltészet, az anyanyelv elkötelezett őrzői, ápolói és előadói.

A Kriza János nevével fémjelzett seregszemle olyan értékeket szokott felmutatni, amelyekre csak ilyen alkalmakkor figyelhetünk fel. Minden előadás, ugyanannak a balladánk vagy mesének más-más előadó általi bemutatása sajátos jegyeket mutat fel, időnként saját „kiegészítésekkel”, kihagyásokkal és betoldásokkal gazdagítva, amelyek bizonyítják, hogy a népköltészeti alkotások továbbvitele során sokszor maguk a mesélők, az éneklők is szerzőkké válnak, annak a bizonyos népköltésnek a továbbvivői, új változatok elindítói lesznek.

És körítésnek ott lesz a magyar népviselet megannyi ragyogó mintapéldája, ugyancsak bizonyítva, hogy bármilyen népi alkotás „kiegészítőkkel” tudja elérni azt a hatást, amely azokat érinti meg leginkább, akik ennek felkutatásával, továbbadásával, éltetésével foglalkoznak, törődnek. Mostanában sokszor elhangzott a népi hagyományok élő hagyományozódásának a lehetősége. A mostani seregszemle is ezt igazolja: ahol a gyerekek a nagyobbaktól, a szülőktől, a környezetüktől tudják „ellopni” a szépet, ott a „rút” soha nem juthat diadalra! A szombati vetélkedő legalább hét helyszínen zajlik, délután kicsiknek és nagyoknak alkalmuk lesz bepillantani Sepsiszentgyörgy művelődési, kulturális sokszínűségébe, vasárnap délelőtt eredményhirdetés ugyancsak az unitáriusok templomában.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.