Felhívás!

Kultúra kérdése

A történet többé-kevésbé közismert: egy dobrudzsai bűnszövetkezet tagjai rendszeresen lopták az üzemanyagot a Mihail Kogălniceanu melletti amerikai támaszpontról, évek során mint­egy 2 millió dollárnyi gázolajat csapoltak le szövetségesünk tartályaiból. Mit mond erre a román védelmi miniszter? Hogy ezért végső soron a jenkik hanyagsága okolható, mert ide jövetelük előtt nem tájékozódtak alaposabban, és nem ismerik a román kultúra sajátosságait.

Ezek szerint a román kultúra védjegye a lopás lenne. Kétségtelenül üdvözítőbb, mint a manele, de eddig azt hittem, inkább Caragiale, Enescu, Brâncuși vagy Grigorescu irányába kellene keresni a támpontokat. Most kiderült, hogy nem. Minél műveltebbnek akarsz tűnni, annál többet kell lopni.

Vasile Dîncu nyilatkozatát szerencsétlen fogalmazási bakinak is tekinthetnénk, de akár freudi elszólás is lehetett a részéről. Az egyik internetes román szinonimaszótár nem kevesebb mint harminchét kifejezést rokonít az a fura, azaz lopni főnévi igenévvel. Ennyire változatosan körülírni egy, a tízparancsolat által is tiltott bűncselekményt, tényleg magas kulturális teljesítmény, a jóval gazdagabb szókinccsel bíró nyelvekkel összevetve is párját ritkítja.

Mindez véletlen lenne? Nem tudom, de még a 2016-os helyhatósági választások előtt olvastam, hogy akkoriban több mint száz olyan honi polgármester készült megőrizni a székét, aki ellen éppen bűnvádi eljárás folyt korrupció, lopás vádjával, és az előzetes felmérések szerint többségük eséllyel indult. Bukarest nyolc, mandátumát töltő polgármestere közül csak egyet nem vegzált addig a DNA. Négy évvel korábban két Ilfov megyei elöljáró úgy nyerte meg a választást, hogy éppen előzetesben vallatták őket. A nép rájuk szavazott, mert nem akart műveletlen maradni.

A lopás megítélése tehát igen, tükrözheti az adott társadalom kulturális szintjét, de talán nem föltétlenül egy védelmi miniszternek kellene ezzel kérkednie. És még van bátorsága 354 millió euróért lejárt szavatosságú vadászgépeket vásárolni Norvégiától! Nem fél attól, hogy a honfitársai elcsórják, és eladják ócskavasként kulturális érettségük fitogtatásaként? Mindenesetre, amíg Amerikának ilyen szövetségese van, nincs szüksége komolyabb ellenségre.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.