Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csomád–Bálványos csodái

Csomád–Bálványos csodái Kovászna megye

Azok számára, akiknek a Csomád-hegység és Bálványos vidéke ismerős és azoknak is, akiknek egyáltalán nem az, bizonyosan kellemes perceket szerez az Őrzők nyomában című természetfilm, amelyet a Rec-cont cég munkaközössége a Vinca Minor Egyesület megbízásából készített a Csomád–Bálványos védett terület megőrzését célzó előírások gyakorlatba ültetése című projekt keretében.

Hirdetés
Hirdetés

A járvány miatti korlátozások miatt az érdeklődők egy szűk köre múlt hétvégén a Művész moziban tekinthette meg a 47 perces filmet, utána pedig Erdély András újságíró beszélgetett annak rendezőjével, Kató Zsolttal és az operatőrökkel, Dobondi Lehellel és Virginás Andrással. A Rec-cont csapatának ez a második hasonló zsánerű alkotása, korábban ugyancsak a Vinca Minornak forgattak az Ojtoz–Ozsdola természetvédelmi területről, és jelenleg is dolgoznak a Sóvidékről szóló filmen.

Mint Para Zoltán, az egyesület elnöke a film utáni beszélgetésen elmondta, az volt a céljuk, hogy a Csomád–Bálványos térségét a valósághoz minél hívebben, gazdasági-társadalmi aspektusaival együtt mutassák be, mégis oly módon, hogy a környékbeliekben tudatosodjon, milyen értéket jelent a hely, és legyenek büszkék rá, védjék meg.

Nem hallgatták el, hogy sok a gond a medvékkel, és hogy ebben az embereknek is felelősségük van, mert etetik, így függőségbe taszítják azokat. De a film – amely a korábbi területgondnok egyesület értékrendjét hűen közvetíti, miközben emberközelbe hozza a szakmai követelményeknek megfelelő tartalmat – csak egyike azon eszközöknek, amellyel nevelik, formálják, környezetvédelemre hangolják az embereket, iskolásokat, a falufórumok, terepen megrendezett események (mint pl. a Büdös-hegy napja) ugyanezt a célt szolgálják. 10 éve végzik ezt a munkát, remélik, egy nemzedéket legalább megnyernek maguknak (és az ügynek) – mondta Para Zoltán.

A stáb számára rendkívül izgalmasnak, viszontagságosnak, ugyanakkor tanulságosnak bizonyultak a forgatás napjai – több mint 100 napot töltöttek terepen –, esőben, hóban, napsütésben cipelték a közel 30 kilós felszerelést, órákon, napokon át lesték az állatokat. Filmeztek földről, levegőből, közelről, távolról, többek között drónnal és csapdakamerával is, közben rengeteget tanultak növényekről, állatokról, bogarakról. Nemegyszer találkoztak medvével, sőt, egy frissen ellett anyamedve barlangjához is egészen közel merészkedtek, hogy megmutathassák, milyen odaadóan gondoskodik bocsairól. Tapasztalataikból kiindulva tanáccsal is szolgáltak az erdőjáróknak: ne kopogtassák a fákat, mert a medve ettől nem ijed el, meg van szokva még a druzsbák, traktorok hangjával is, inkább éles, szokatlan hanggal lehet távol tartani – mondta Dobondi Lehel.

Tisztelvén az állatok szabta határokat, épségben értek végére a forgatásnak, „amit nem lehet befejezni, csak abbahagyni”, ahogy Kató Zsolt mondta. Azt is megfogalmazta, ha az ember elég időt tölt a természetben, számos csodának lehet tanúja. – Nézzük az egzotikus filmeket, de ha kilépünk a házból, csoda, ami körülöttünk van – mondta a film rendezője.

Az Őrzők nyomában (magyarul és románul, angol felirattal) elérhető a Youtube csatornán és a Vinca Minor Facebook-oldalán. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük