Felhívás!

Kukkoló hatalom

Mint sokan értesültek róla, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága eltörölte azt az 1973-as rendeletet, amely az abortuszhoz való jogot szavatolta a nőknek. Az új helyzetben a tagállamok maguk dönthetnek, hogy tiltják vagy intézményesen, orvosilag segítik a terhességmegszakítást. Az Európai Parlament gyorsan vette a lapot, 324–155 szavazataránnyal elfogadott egy olyan indítványt, amelynek célja az, hogy az abortuszhoz való jog bekerüljön az EU Alapjogi Chartájába, valamint az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatába. Ez azt is jelenti, az EU átültetné azt a jogszabályt, ami az USÁ-ban működött 1973 óta.

Az uniós országok római-katolikus püspöki kara rámutat, az EP-nek nem kellene beavatkoznia ilyen ügyekbe, Magyarországon a kormánykoalíció ellenzi az EP ajánlatát, az ellenzék üdvözli, míg Romániában a vélemények egyelőre árnyaltabbak, vita tárgyát képezi például, hogy a terhesség melyik időszakától lehet magzatgyilkosságról beszélni. Némelyek szerint előbb a 2500 lej vagy 3000 lej alatti béreket kellene „betiltani”, nem az abortuszt.

Alina Gorghiu liberális politikus, a Román Szenátus ideiglenes elnöke úgy vélekedik, a terhességmegszakításhoz való jogot alkotmányosan szavatolni kellene. „Minden nőnek joga van a testi önrendelkezéshez. Hagyni kell, ők maguk döntsenek, mit tesznek a testükkel”, mondotta, és intő jelként emlékeztetett a tragikus időkre, amikor az abortusz hatalmi tiltása szenvedést s halált okozott nők ezreinek.

Tény és való, a Nicolae Ceaușescu 1966. évi 770-es számú rendelete fogházzal sújtotta az engedély és kellő egészségügyi indoklás nélküli terhességmegszakítást, a rendelet ‘90-ig volt érvényben. Becslések szerint az 1966–1972-es időszakban legalább 2 millió nő vállalt úgy gyermeket, hogy nem igazán akarta. Csaknem 11 ezer lány és nő halálát okozták a különféle módszerekkel titokban végzett terhesség-megszakítások, sok személyt bebörtönöztek. A nőgyógyászatok, szülészetek a Szekuritáté megfigyelése alatt voltak, előfordult, hogy az otthoni művi vetéléstől rosszul lett s kórházba szállított nőt hagyták elvérezni, meghalni. Orvosok, asszisztensek s képzetlen személyek vállaltak terhesség-megszakítást pénzért, a ’70-es években kialakult a fogamzásgátló tabletták feketepiaca. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.