Felhívás!

Csak az élet és egészség választható, a vírus nem

Autóbusszal utaztam Brassóból Sepsiszentgyörgyre, s az egész utazóközönség figyelmét fel kívánta hívni magára az a harmincas férfi, aki végül a Nu vă vaccinati! felhívást intézve valamennyiünkhöz, leszállt a söröző előtt a buszról. Hallhattunk előtte képtelen magyarázatokat a szabadkőművesekről, arról, hogy angliai tartózkodása idején, ottani iraki vendégmunkásoktól tudta meg, Saddam Huszein és Ceaușescu voltak az egyedüli néppárti politikusok, s ezért tette el őket láb alól a nemzetközi összeesküvők társasága, mert útjukban álltak stb.

Nagy baj, ha valaki úgy nyilatkozik harmincévesen, hogy Ceaușescu „néppártiságát” nem tapasztalhatta meg a maga bő­rén. De fel kell figyelnünk arra, hogy az interneten, a Facebookon, a kereskedelmi tévécsatornákon és nem egy újságban valami olyan zavaros ideológiai habarcs jött létre, mely mára életveszélyessé válik a lakosság jámborabb része számára, s olyan agresszív agitátorok lépnek fel nevében, akik megemésztetlen eszméik vadságával egyenes arányban erőszakosak is azok terjesztésében.
Nem hiszem, hogy Románia dicséretet érdemelne azért, hogy a lakosság oltakozási kedve annyira alábbhagyott, hogy fel nem használt készleteit már kénytelen eladományozni vagy továbbadni, mert kialakult a vírustagadók és szkeptikusok olyan tömege, mely semmi szín alatt nem hajlandó elfogadni az ingyen felajánlott oltást. Nálam keményebben fogalmazók szégyenről írnak ezzel kapcsolatban.

És itt kell megjegyeznünk: szabadságjogaink újrafogalmazandóak. Nem igaz, hogy szabadságjog az, ha kockára tesszük, veszélyeztetjük mások életét téveszméink terjesztésével, ha másokat lebeszélünk az oltásról, mert összeesküvést sejtünk az akció mögött. Egészségügyi kérdésekben az orvosoké és a biológusoké az utolsó szó, a politikának az ő döntésüket kell végrehajtania. Bizonyos oltásokat kötelezővé kell tenni – miként azt különben eddig is tették legalább hat fertőző betegség esetében. Kinek az ötlete volt, hogy választható a koronavírus elleni oltás? Tévedett. Méghozzá nagyot.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások