Hirdetés
Hirdetés

Tizenkét lovas indul

Tizenkét lovas indul Kovászna megye

A Székely Vágta előtti utolsó sajtótájékoztatón tudhattuk meg, hogyan alakul a hétvégi rendezvény a szervezők elképzelései szerint, ám még mindent átírhat az időjárás. Annyi legalább biztos (nagyon valószínű), hogy vágta lesz, ha Góbéfutam nem is. Magyarósi Imola, a Vadon Egyesület elnöke és Grubisics Levente szerdán a vadászati múzeumban tájékoztatták a sajtót a részletekről.

Mint azt már korábban is közöltük, a (anno) nagyon ünnepélyesre tervezett idei Székely Vágta 10., jubileumi rendezvénye csak egynapos lesz, erre van lehetőség, a hatóságok részéről így is érezhető a feszültség, nagyon elszántak, ami a szabályok betartatását illeti. Ez azt jelenti, hogy az oltott (antigén-teszttel rendelkező, védettséget igazoló) nézőknek elkerített 1000 fős nézőtéren, a szabadtéren is hordani kell a maszkot. Idén a (mindössze) két lacikonyhás is bent lesz a domboldalon elkerített nézőtéren, így 200 személy akár evés közben, sörözgetve, az asztalnál ülve nézheti végig a versenyeket – mondta Grubisics Levente.

Hirdetés
Hirdetés

A helyszínen egyébként a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával egy oltópont is működni fog, és a frissen oltottak is bekerülhetnek az „egyenlőbb” nézők közé.

Magyarósi Imola elmondta, 12 résztvevő nevezett a Vágtára (tíz háromszéki, kettő Hargita megyéből). A megszokott 14–16-nál kisebb szám annak is köszönhető, hogy nagyon szigorúak a nevezési feltételek. Megtörténhet, hogy a pénteki orvosi vizsgálat még ezen a számon is módosít, de jelen állás szerint Bereck, Csernáton, Farkaslaka, Kecset, Kézdivásárhely, Lemhény, Maksa, Mikóújfalu, Sepsiszentgyörgy, Kézdialmás, Torja, Zágon képviselteti magát a lovas versenyen. Négy előfutamot szerveznek, a döntőben ezek győztesei küzdenek meg a fődíjért (ami 6000 lej) és a dicsőségért, illetve a Nemzeti Vágtán való részvételi jogért. A mezőnyben idén csak egy nő van, a rangidős a 47 éves, torjai versenyző.

A program reggel 10-kor az ünnepélyes megnyitóbeszédekkel kezdődik, 11 órától indulnak az előfutamok, az elődöntőre délután 6 és fél 7 körül kerülhet sor, hacsak egy kiadós felhőszakadás (amely jelen pillanatban szerepel a prognózisban) nem rendelkezik másképp. Ebben az esetben, az előrejelzéseket figyelő szervezők lerövidíthetik az előfutamok és döntő között 68–70 résztvevővel zajló Régió Díjugrató Kupát, de dönthetnek arról is, hogy másnapra halasztják a fő műsorszámot, és közönség nélkül, a szakmai zsűri előtt tartják meg a döntőt. Minderről – és mindenről – az élő közvetítésben időben kapnak tájékoztatást, az érdeklődők a vadon.ro és a szekelyvagta.ro oldalakon követhetik valós időben az eseményeket, stúdióbeszélgetéseket. Újdonság, hogy idén egy sportkommentátor román nyelven is kommentálja a versenyszámokat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük