Az árkosi kastélyról

A Székely Hírmondó március 5-i számában megjelent, az árkosi kastéllyal kapcsolatos cikkhez szeretnék egy pár észrevételt fűzni.

  1. A végleges bírósági döntések után az Árkosi Kulturális Központot (ÁKK) kilakoltatták a Szentkereszty-kastélyból, a három helyiségből álló régi istálló és a kápolna épületéből. A többi ingatlan és állóalap a román állam tulajdonában maradt, és ezek vagyonkezelője továbbra is az Árkosi Kulturális Központ. Magyarán az ÁKK egy olyan helyzetbe került, hogy a kulturális tevékenysége mellett gondoznia, karbantartania és őriznie kell egy olyan ingatlankomplexumot, amely a román állam közvagyona (patrimonoul public al statului), de az ÁKK vagyonleltárain szerepelnek. Véleményem szerint ezen utóbbi tevékenységek nem egy kulturális intézmény feladatai lennének. Ennek okán kértünk egy átfogó szakértői elemzést és auditálást a Művelődési Minisztériumtól, az ÁKK fenntartójától és a Pénzügyi Minisztériumtól, mint a román államot képviselő tulajdonostól, ugyanakkor egy megoldást erre a lehetetlen helyzetre. Ez a szakértői csoport az átvilágítás után arra a következtetésre jutott, hogy jogi úton kell megoldani a felmerült kérdéseket.
  2. Nem kívánom kommentálni sem a Sabău-Pop, sem Kincses Előd állításait különböző bírósági folyamodványaikban és a perek során (a sokat idézett állítások nem tőlem származnak, ezt a dokumentumot nem én írtam alá, a megküldésekor még az országban sem voltam; aki az ellenkezőjét állítja, az nem mond igazat, vagy nem látta a dokumentumokat) abból az okból kifolyólag, hogy ezek jogi viták/vitatkozások, és nekem nincs sem jogi felkészültségem, sem tapasztalatom ezen a téren. Személyes véleményem az, hogy ezeket az ügyeket az igazságszolgáltatásnak kell megoldania a minisztériumi szakértők és az ügyvédek közreműködésével.

Kopacz Attila igazgató

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.