Erő és erőfitogtatás

A március 10-e és 15-e környéki napokon a székely-magyar ember ünnepel Kárpát-medence szerte. Annyira megszaporodtak a rendezvények országszerte, hogy már válogatnunk kell, hová tudunk elmenni, hol, melyik helyszínen érünk rá, hogy tiszteletünket tegyük, kegyeletünket lerójuk hőseink emléke előtt. Az emlékhelyek sokassága, a műsorok színvonala, a szónokok hajszálgyökerekre utaló beszéde, no meg az évről évre szaporodó jelenlevők számaránya meghökkenthet számos szemlélődőt. Örvendetes tény, hogy a hároméves gyermek aktív szótárába végérvényesen beépült a kokárda szó, hogy csak ezt említsem. Nem ismerheti e hangalak jelentéstartalmát, történelmi hátterét, de már érzi: valami fennkölt dolog történik ezeken a napokon.

E rövidre szabott, pár bevezető gondolatnak van más hozadéka is. Ildomosan és választékosan ki tudom magam fejezni: állandó megfigyelés alatt vagyunk. Mivel a magyar nyelv rejtelmeit jobbára – ha nem is tökéletesen, de – ismerem, más értelemben a megfigyelés/megfigyelésünk erőfitogtatással párosul, aminek egyfajta zsebbenyúlási háttere sem érdektelen. Gondoljunk csak bele, a millió sebből vérző államunknak még arra is gondot kell fordítania, hogy a többezres tömegek testi biztonságát minden helyszínen szavatolja. A megszámlálhatatlan autók üzemanyagköltsége sem elhanyagolható, meg a rend szigorú őreinek silány javadalmazásának pótlására is illik gondolni, hiszen egyik helyszínről a másikra kell furikázniuk. Bagatellnek tartom megemlíteni az irdatlan mennyiségű, háromszínű festékanyag árát, amit boldog békeidőben emlékhelyeink elrondítására fordítanak… Természetesen a fekete színből (a helységnévtáblák átfestésére utalok) a kisebb mennyiség is elegendő. A fizetett koholmányolók jövedelmét már szóba sem hozom.

Az erőfitogtatás iskolapéldája a harci gépek száguldozása március 14-én a levegőégen. Egyszerűen értelmetlen számomra, hogy miért pont ezen a napon? Valamitől tartanak? Döntse el az olvasó! Azt viszont tudom, hogy egyetlen nemzet sem szabad, ha elnyom egy más nemzetet! Az államháztartásba befolyó anyagi hozzájárulásunkat illene nemesebb célokra felhasználni.

Salamon Ferenc

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.