Felhívás!

A vármegyék aktualitása

A kommunista rendszer nevelte ki azt a generációt, melynek nemcsak Trianon nem mond semmit, de a Szent Korona-tan, s a történeti alkotmány sem. Azt a nemzedéket, melynek az 1945 előtti történelmi korszakról alkotott ítélete nem tapasztalatokon, hanem a Kádár–aczéli kultúrpolitika hazug propagandáján alapszik. Még a magukat nemzeti gondolkodásúnak valló emberek között sincs egyetértés Horthy Miklós, a Ludovika, a csendőrség megítélését illetően, mint ahogy abban sem, hogy lehetséges-e, kívánatos-e visszaállítani az ország szuverenitásának 1944-es elvesztése előtti államrendet, az alkotmányos monarchiát.

Bár számos jel mutat arra, hogy a Fidesz stratégái és vélhetően maga Orbán Viktor is támogatná azt, okunk van hinni, hogy a joggal vélelmezett szakmai és társadalmiközeg-ellenállás miatt nem merik ezt a lépést megtenni. De ebbe az irányba mutatott a Szent Koronának az Országgyűlés épületében való elhelyezése, a 2011-es új alkotmány Alaptörvénykénti megnevezése, s e jogi dokumentum preambuluma is. Ennek legfontosabb idevágó sorait érdemes idézni: „Tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét. Valljuk, hogy a történeti alkotmányunkban gyökerező önazonosságunk védelmezése az állam alapvető kötelessége. Nem ismerjük el történeti alkotmányunk idegen megszállások miatt bekövetkezett felfüggesztését.”

Kocsis Máté javaslata a megyék és kormánymegbízottak vármegyékként és ispánokként való megnevezéséről ismét egy biztató lépés a legitim alkotmányos jogrend irányba, még akkor is, ha azt a jobboldalon, sőt a Fideszen belül sem fogadta egyöntetű lelkesedés. Egy ilyen lépést, mellyel szembeni ellenállás a kommunista, majd az annak örökébe lépő balliberális tudatmosás eredménye, most kell megtenni, a negyedik kétharmados győzelem után. Ennél csak az lenne szebb, ha az alkotmányozó többség az államformához is hozzá merne nyúlni, és a „köztársaság” fogalma elfoglalná méltó helyét a tanácsköztársaság, a népköztársaság és más történelmi torzulások között. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. július 4., 10:44
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Ha Orbán Viktor valamelyik reggel úgy ébred, hogy azt találja ki, hogy ezentúl csak piros cipőben lehet járni és ezt az Alaptörvénybe foglalja, egyes erdélyi emberek tapsikolnak hozzá, és erdélybe is bevezetik ezt, mert hát mondá az Úr…

 • User
  Dátum: 2022. július 5., 13:02
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Nem tudom, kinek jutott eszebe tobbszor a masik, de hogy Gyurcsany plakattal volt tele az orszag es az M1-nek minden masodik szava Gyurcsany volt, az biztos. Egyebkent van meg egy orszag, ahol a kozmedia ennyire el van falcsulva?