Felhívás!

A kemény drogok számára tranzitmegye vagyunk

A kemény drogok számára tranzitmegye vagyunk Kovászna megye

A megye prefektusának havi sajtóértekezletén meghívottként a Kovászna Megyei Drogprevenciós Központ vezetője, Liliana Titeiu-Lazea is beszámolt az általa vezetett intézmény tevékenységéről, illetve a megyei helyzetről. A magas kockázatot jelentő drogokat tekintve egyelőre nincs nagy borúlátásra ok, viszont a felmérések szerint a fiatalok egyre korábban kezdenek dohányozni.

Amint Liliana Titeiu-Lazea elmondta, a drogprevenciós központ hatásköre csak arra terjed ki, hogy megelőző intézkedésképpen tájékoztassa a lakosságot, a veszélyeztetett csoportokat a szerhasználat és terjesztés veszélyeiről (a büntetőjogi felelősséget is beleértve), felmérje és kordában tartsa a kínálatot, illetve tanácsadást folytasson, ha valaki droghoz kötődő problémával fordul az intézményhez. Ez esetben teljes diszkrécióra számíthat az illető, és segítenek neki a megfelelő orvosi ellátáshoz, pszichológushoz jutni.

A megelőzést az iskola, a család és a közösség szintjén is szem előtt tartják, több korcsoportra alkalmazva – már óvodáskorúaknak is tartottak felvilágosító célzatú, interaktív tevékenységet. Iskolások körében, fesztiválokon többször kint vannak olyan virtuális szemüvegekkel, amelyek a kannabiszfogyasztás, nappali és éjszakai alkoholfogyasztás hatását szemléltetik használóik számára is átélhető módon. Ilyenkor például megtapasztalhatják, hogy a kezük nem ott van, ahol ők gondolják, vagy a kannabisz nyomán fellépő fekete-fehér vagy kettőslátást is érezhetik, vagy éppenséggel azt, hogy nem tudnak egyenesen menni.

Az igazgatónő elmondása szerint a középiskolákban sok fiatal tévedésben van a drogok törvényességét illetően, azt hiszik, nálunk is vannak engedélyezettek, mint Hollandiában. Ugyanakkor az elektromos cigaretták is népszerűek köztük, holott azok is vegyszereket hevítenek, a veszélyt viszont feledtetik a különböző aromák.

A magas, illetve közepes kockázatú drogokat tekintve, a rendőrség utóbbi fogásai szerint Kovászna inkább tranzitmegyének számít, csak elszórt esetekben találtak drogot, értek tetten drogfogyasztót.
Ami a dohányzást illeti, még a pandémia előtt volt egy olyan kampánya az intézménynek, amelyen belül azt tesztelték, a megye élelmiszerüzleteiben kiszolgálják-e cigarettával és alkohollal a kiskorúakat. A rendőrséggel együtt kivitelezett akcióban egy nap alatt 45 kereskedelmi egységben tesztelték az eladókat, de csak hármat értek ilyen természetű kihágáson. Egyes üzletekben még energiaitallal sem szolgálták ki a gyermekeket, holott ezt a törvény nem tiltja.

A sajtótájékoztatón a prefektus felhívta a cégek figyelmét, hogy amennyiben kiskorúaknak is eladnak dohánytermékeket (akár szálanként is a cigarettát), bűntényt követnek el, és 5000-től 15 ezer lejig terjedő büntetést kockáztatnak. Ugyanez a tétel magán személyek esetében 100 és 500 lej közötti összeg. Ugyanakkor kilátásba helyezték, hogy fokozni fogják az iskolák környékén az ellenőrzéseket. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások