Felhívás!

A nyolcadik parancsolat

A hiteles újságírás néhány évszázadnyi sikertörténete egyszerű szabályok következetes alkalmazásán alapult: fekete-fehér kivitelezésben az olvasó-hallgató-néző elé tárjuk, hogy mi történt, hol és mikor, kivel, és hogy az eseménynek mi volt az oka, mi lehet a következménye. Ezt a száraz és rövid munkaköri leírást csak a nyolcadik parancsolattal spékeljük meg, amelyet szinte mintha a szerkesztőségek számára fogalmaztak volna meg a bibliai időkben: Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!

Utóbbit úgy alakítottuk az újságírók számára, hogy minden olyan tudósításban, történetben, amelyben valaki valamit állít egy másik személyről, vagy többről, az érintetteket is kötelező megkérdezni, másként az anyag nem használható.

Ez a kis csokornyi spártai szabályrendszer máig érvényes, és a társadalom minden szereplője számára biztonságos, hiszen zavaros, bizonytalan időkben mindenki számára kapaszkodót nyújt, segít a félelmek feloldásában.

És ma a félelem meg a bizonytalanság a legnagyobb ellenségünk, a hamis, netán szürkezónás hír a legnagyobb veszélyforrás, mert fénysebességgel terjed, s roppantja össze a gazdaságok, társadalmak alapjait.

Legyinthetünk, hogy bedőlnek a tőzsdék, hogy kevesebb pénzük lesz a gazdagoknak, na és, de a tőzsdéket a félelem buktatja, a bizalom hiánya. A piacok az igazi gazdaság összeomlásától tartanak, amire, sajnos, van esély. Nem tervezünk, nem fogyasztunk, nem vásárolunk, csak feltétlenül szükséges dolgokat, aminek egyenes következménye, hogy egy elhibázott, a mindenáron való növekedésre alapozott gazdasági paradigma a végnapjait járja. Ha mindezt túléljük, alapjaiban újra kell gondolni az egészet, de addig is el kell oszlatni a ködöt, a bizonytalanságot.

Ne „fogyasszunk” szociális médiát hírforrásként, mert az egyértelmű, hogy a működtetői nem ismerik a bibliai tanításokat, és egyebet sem, bárkiről bármit hallunk, látunk vagy olvasunk, tegyük fel a kérdést: ki mondta, ki látta, ki ismeri?

És mindez érvényes az olcsó, populista demagógiát szállító politikai szereplőkre is. Olcsó és ellenőrizetlen híreket fogyasztani ma életveszélyes luxus, védjük magunkat, lelki egészségünket, és minden rendben lesz! 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások