Hirdetés
Hirdetés

Kitört a pánikvásárlás

Kitört a pánikvásárlás Kovászna megye

A felhívások ellenére sem maradnak otthon a háromszékiek, hétfőn délelőtt óriási sorok kígyóztak a különböző intézmények, gyógyszertárak előtt, a boltokban pedig az üres polcok között, tömött kosarakkal közlekedtek a vevők.

A legtöbb hivatalban, bankban már az ajtónál jelzik, hogy csak egyesével engedik be az ügyfeleket, ennek ellenére az előtérben több tízen is összezsúfolódnak. Az ügyintézés nagyon lelassult, mindenki most fizetné be a számlákat, küldene pénzt külföldre a gyerekének, vagy adná fel a fontos csomagot – panaszkodtak a postai és banki alkalmazottak. Van olyan bank, ahol bezárták az ajtót, a biztonsági őr egyenként engedi be az ügyfeleket, sorszámra nincs is szükség. A pénztárosok szerint az emberek felelőtlenül viselkednek, nem tartják be velük sem az 1 méteres távolságot, nemhogy egymással, ahogy az egyik tisztviselő fogalmazott: „belemásznak az arcunkba, és gyorsabb ügyintézést követelnek”. A bankokban egyébként folyamatosan fertőtlenítik az asztalokat, ajtókat, kilincseket, de így is nehéz elejét venni a rohamnak.

A gyógyszertárakban sem jobb a helyzet, itt is hosszú sorok kígyóznak, sajnálatos módon többnyire az idős emberek állnak sorban. Receptet váltanának ki, vitaminokat és egyéb, influenzás tüneteket kezelő gyógyszereket keresnek. A patikák szintén egyesével engedik be az ügyfeleket, viszont az utcán közel állnak egymáshoz az emberek, többen is maszkban és gumikesztyűben.

Sorok vannak az üzletekben is, a nagy bevásárlóközpontok folyamatosan töltik újra az árut, míg a kisebb üzletek nem tudnak olyan gyorsak lenni, nem tudják azonnal pótolni a hiányzó készletet – mondta Aczél Lajos, az egyik sepsiszentgyörgyi kisbolt vezetője. Mint mondta, főleg lisztet, cukrot, puliszkalisztet, olajat, élesztőt és szappant vásárolnak, de ezek a termékek napok óta hiányoznak, már pénteken felvásárolták, ami volt, és rendelni csak tegnap tudtak.

A kézdivásárhelyi Bene boltjában a múlt héten kétpalettányi, vagyis olyan 800–900 kg körüli lisztet vásároltak meg a kliensek. Ugyanilyen kelendő árunak bizonyult még a cukor is.

A Kauflandból szinte minden 4. vásárló vécépapírral felpakolva jön ki. Természetesen a liszt, a puliszkaliszt, rizs és a cukor is kelendő, míg a raklapokon tárolt, egymásra rakott dobozokban, jól szem előtt tartott folyékony szappan nem fogy annyira.

Hirdetés
Hirdetés

Az emberek egymás közti beszélgetéséből kiderült: vannak, akik akár 30 kilogramm lisztet és cukrot is vettek, mint mondták a nehéz időkre, de többen arra is panaszkodtak, hogy nincsenek pénzügyi tartalékaik, vásárolni is csak keveset tudnak, és félnek, mi vár rájuk.

A megyében nincs vásárlási korlátozás, viszont az egyik bukaresti szupermarketben már kiírták, egy személy csak két 6 darabos csomag olajat vásárolhat.

Gyerekek, fiatalok viszont nincsenek az utcán, a kávézók és azok teraszai üresek, csakúgy, mint a játszóterek. A piacokon is van élet, de lassúbb, mint az üzletekben, friss zöldséget és gyümölcsöt egyaránt kapni, és az áruk sem emelkedett- a híresztelésekkel ellentétben.

Mint ismeretes, hétfőtől szükségállapotot hirdettek Romániában a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A hatóságok arra kérik a lakosságot, amennyiben lehet, ne menjenek ki, maradjanak otthon.

Bús Ildikó, Nagy Sz. Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások