Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Lelki vezetőink tanácsa

Lelki vezetőink tanácsa Vigadó

Hogyan töltsük hasznosan az otthoni időt?

Kerekes László katolikus plébános:

Nagyon szokatlan, hogy rohanó és felpezsdült világunk egyik napról a másikra lelassul, és ami ehhez társul: a félelem, az aggodalom, esetleg pánikszerű hangulat. Mégis sok pozitív értéket tudunk kiemelni, felmutatni e nagyon nehéz, „lelkünket roskadozva vivő” időszakban. Mindenekelőtt több idő jut mindarra, amire eddig kevesebb jutott. Ilyen az imádság, a tanulás, az olvasás, a filmnézés, a klasszikus zene, vagy talán a főzés, kapcsolataink ápolása akár az interneten keresztül.

A családra fordított több idő egy fantasztikus lehetőség. Nagy-nagy segítség, ha Istenre tudunk hangolódni, több időnk van imádkozni, elcsendesedni, meglátni, mi az örök és mi a mulandó életünkben. Lelkünk csöndje most, a nagyböjti időben, egy fantasztikus lehetőség, mert rácsodálkozhatunk arra a nagy „őrült” szeretetre, mellyel Isten szerette és szereti a világot. Ennek a nagy szeretetnek a tükrében tudjuk feldolgozni mindazt, ami most történik velünk és a világgal. A lelki tisztulás és rendrakás mellett a környezetünkben is rendet teremthetünk, amire eddig nem volt idő. Feleleveníteni a régi kedves emlékeket, melyek felemelnek, házasok, családok, gyermekek, nagyszülők élete mindegyik külön szép történet. A szabadban való séta, túra, közös játék ugyancsak egy fantasztikus lehetőség, nemcsak azért, mert egészséges is, hanem mert rácsodálkozhatunk a teremtett világ szépségére.

Hirdetés
Hirdetés

Ruszka Sándor református lelkipásztor:

A japánok a krízis szót két betűszóval írják le: az elsőnek a jelentése válság, a másodiknak lehetőség. Minden válság lehetőséget is rejt. Ravasz László püspökünk írja, hogy Isten gyakran kiábrándít, de mindig úgy, hogy megvan a lehetőség arra, hogy álmainknál egy szebb valóságra ébredjünk. Éppen ezért lehet és szükséges ebben az időszakban befelé fordulni. Mi a családban március 15-én megnéztük a János vitézt animáció formájában, másnap jött a feladat a lányomnak, hogy hasonlítsa össze az irodalmi művet az animációval. Én magam tizenévesen, egy tüdőgyulladás alatt olvastam először Bibliát. Ajánlom, hogy korlátozzuk magunkat az internethasználat és hírnézés terén is. Rendkívül sok jó film, regény, könyv áll rendelkezésünkre. Ajánlom a lelki olvasmányokat (Philip Yancey, Pál Ferenc, Gyökössy Endre stb. könyveket). Érdemes megnézni a két pápáról készült legújabb filmet. Vagy idősebbeknek nosztalgiázni régi magyar filmekkel akár. Ki-ki megtalálhatja a számára testhezálló olvasmányt, filmet, zenét. Nyugalomra, belső erőre, békére nagy szükségünk lesz az elkövetkezendőkben, mert a válság azt hozza ki belőlünk, ami bennünk van. Ezért nem mindegy mivel táplálkozunk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások