Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan tovább?

Hogyan tovább? Kultúra

Az erdélyi magyarság életében a kommunista rendszer bukását követően beállt változásokat vázolta fel, elemezte és vont le mindebből következtetéseket Kiss Tamás szociológus, a Kolozsváron működő Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa a Székely Nemzeti Múzeumban, a Szacsvay Akadémia tavalyi utolsó előadásán.

A szakember véleménye szerint az 1990-nel kezdődő időszak politikai és intézményi szempontból az erdélyi magyarság vonatkozásában is fordulópontnak tekinthető. Kialakultak ugyanis a politikai érdekképviselet keretei, és megteremtődtek a bizonyos fokú etnikai párhuzamosság feltételei. Romániának az alkotmányban is rögzített nemzetállami jellege azonban előjogokat biztosít a többségnek, és ezzel tulajdonképpen intézményesíti a gazdasági hátrányt is előidéző etnikai alapú megkülönböztetést. Ennek viszont óhatatlanul negatív következményei vannak a kisebbségekre nézve, mert növeli az asszimilációt, és a gyermekvállalási kedv hanyatlásához, valamint a kivándorlás fokozódásához vezet.

Ezt a hivatalos román statisztika is alátámasztja, ami a magyarok arányát 1992-ben a teljes népesség 7,9%-ra, míg 2002-ben 6,6%-ra, 2011-ben 6,3%-ra teszi. Megállapítja továbbá, hogy Székelyföldön 10,6%, Partiumban 18%, Közép-Erdélyben 22,4%, a szórványban 38,1%-os volt a létszámcsökkenés. Ezzel egy időben a nagyvárosok magyar lakosságának drasztikus csökkenése, illetve a felsőfokú végzettségűek arányának nagyfokú lemaradása is megfigyelhető a románokhoz képest. Mindennek pedig súlyos, az életszínvonalban is megmutatkozó társadalmi következményei vannak, ami tovább népességfogyást gerjeszt.

Hirdetés
Hirdetés

Az így kialakult áldatlan állapot kényszerítette ki egy érdekvédelmi szervezet, nevezetesen a Romániai Demokrata Szövetség (RMDSZ) létrehozását. Az etnikai pártként is működő alakulat a magyar érdekeket kezdetben (1990-es évek) a bukott rendszerből megörökölt személyes kapcsolatrendszeren keresztül, valamint a tömegek utcára szólítására támaszkodó nyomásgyakorlással próbálta érvényesíteni. A politizálásnak ez a Kelet-Európában divatos módja apróbb eredmények, többek között a magyarok végrehajtó hatalomba való bevonásához vezetett. Törvénybe iktatásuk híján azonban ezek az engedmények visszavonhatóak voltak, ami a széljárás változásával időnként be is következett. A kijáráson alapuló érdekérvényesítésnek ugyanakkor a kívülről támogatott korrupcióellenes harc sem kedvezett. Így vált egyre népesebbé a Románián belüli autonómiát követelők tábora, ami végül az RMDSZ szakadásához és újabb két erdélyi magyar párt megjelenéséhez vezetett.

Az előadó végezetül kifejtette, a jelenlegi helyzetben az etnikai szempontokat is figyelembe vevő hatalommegosztás jelenthet megoldást. Ez viszont csak akkor valósítható meg, ha azt a többség számára is elfogadhatóvá tesszük. Ennek egyik módja a románok számára rossz hangzású autonómia elnevezés másra cserélése, ami semmit sem változtatna a lényegen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. január 8., 10:15
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Ha 1992-ben,a magyarok aranya 7,9%,mig 2002-ben 6,6%,2011-ben 6,3%-ot tesz ki a teljes osszlakossagbol,akkor kerdem en,hogy hogyan segiti a magyar kissebbseget az RMDSZ,”erdekvedelmi szervezet”,a tulelesben,hiszen e szervezet pontosan azert alakult a 90-es evek elejen,hogy az itt elo kissebbseg aranyainak gyarapitsat megovja es joletet biztositsa.De sajnos ,ebbol a statisztikabol is kitunik,hogy a dolgok pontosan forditott iranyba haladnak.Es tortenik mindez,az RMDSZ hatalomra jutasa es adminisztracioja alatt.Egy dolgot azert el lehet ismerni,espedig azt,hogy az RMDSZ valoban erdekvedelmi szervezet,mely sajat tagjai erdekeit vedelmezi.A tobbi magyar az nekuk nem szamit ,mint ahogyan ez kitunik ebbol a statisztikabol is !