Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nők is honvédnek álltak Kossuth hívó szavára

Nők is honvédnek álltak Kossuth hívó szavára Kultúra

Április 24-én, szerdán 11 órakor A szabadságharc mécsesei – Női honvédek – 200 éve született Bányai Júlia, az 1848-as forradalom és szabadságharc honvédszázadosa címmel nyílik kiállítás a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti emlékparkban. Az eseményt kerekasztal-beszélgetés követi az intézmény dísztermében.

Hirdetés
Hirdetés

A kibővített és kültéri formára alakított tárlat célja, hogy emléket állítson az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharcban meghatározó szerepet betöltő magyar nők hősiességének, elévülhetetlen érdemeinek. Legyen szó akár zászlóanyákról, ápolásszervezőkről és ápolónőkről, honvédnőkről vagy épp katonafeleségekről. A kiállítás révén megelevenednek a forradalmi idők meghatározó női karakterei, akiknek hazafias tettei jelentős mértékben formálták Magyarország jövőjét. A számos helyszínen bemutatkozott nagysikerű tárlat sepsiszentgyörgyi állomásának apropója Bányai Júlia honvédszázados születésének bicentenáriuma, akinek rendkívüli pályaképét is megismerhetjük.

A kiállításmegnyitót kerekasztal-beszélgetés követi a könyvtár Gábor Áron-termében. Batthyány Schmidt Margittal, a Magyar Batthyány Alapítvány és a Magyar Női Unió elnökével, valamint Gulyás Adrienn történésszel, a Károli Gáspár Református Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának doktorandájával Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője beszélget. Az eszmecsere fókuszában gróf Batthyány Lajos és felesége, gróf Zichy Antónia pályaképe, valamint a Szeben megyei Vízaknán született Bányai Júlia honvédszázados kalandos életútja áll – Gulyás Adrienn történész legújabb kutatásai tükrében.

Fotó: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük