Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az Erdélyi Művészeti Központ decemberi programjai

Képzőművészeti pályázattal, műhelymunkával és tárlatvezetéssel zárja az évet az Erdélyi Művészeti Központ. Az ünnepi időszakban három különleges programmal szeretnénk megköszönni közönségünknek idei növekvő érdeklődését. A középiskolások számára képzőművészeti pályázatot hirdettünk meg, amelyre a pályamunkákat 2024. január 12-ig várjuk. A gyerekeket és fiatalokat, valamint felnőtt közönségünket műhelymunkára és tárlatvezetésre várjuk pénteken, december 15-én.

Hirdetés
Hirdetés

Megmérettetési és kiállítási lehetőség tehetséges középiskolások számára

Időszerű, ötletes, elgondolkodtató alkotásokat várnak az Erdélyi Művészeti Központ által meghirdetett KOMA – KOrtárs MAgyar Képzőművészeti Pályázatra, amelyre romániai magyar középiskolás diákok nevezhetnek eredeti képzőművészeti alkotásaikkal. A személyesen átadott pályamunkák beérkezésének határideje: 2024. január 12, 17 óra, a postai bélyegző legkésőbbi dátuma pedig 2024. január 8. lehet.

A pályázatot több erdélyi városban hirdették meg a középiskolák körében. De a nyílt felhívás megtekinthető az Erdélyi Művészeti Központ honlapján is.

A szervezők olyan tetszőleges technikával és méretben készült képzőművészeti alkotásokat várnak, amelyek egy kortárs erdélyi magyar író szövegére, versére reflektálnak. Az alkotások lehetnek illusztrációk a kiválasztott műhöz, de kapcsolódhatnak hozzá szabadabban is, csupán inspirációs forrásként felhasználva az írásokat. Az Erdélyi Művészeti Központ pályázati kiírása a pályamunkát beküldők figyelmébe a következő romániai magyar kortárs szerzőket ajánlják: André Ferenc, Balázs Imre József, Borcsa Imola, Botházi Mária, Dimény H. Árpád, Fekete Vince, Fischer Botond, György Alida, Horváth Benji, Kali Ágnes, Láng Orsolya, László Noémi, Lövétei Lázár László, Márton Evelin, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Szabó Robert Csaba, Szántai János, Vida Gábor – de a sor akár bővíthető is.

A pályázati lehetőség nem csupán az újszerű, kortárs témák és szerzők felé való fordulás, hanem a kifejezésmód és technika kötetlensége révén is kiemelkedő, hiszen a beküldendő alkotások tetszőleges technikával és méretben készülhetnek. Lehet pályázni rajzzal, festménnyel, egyedi vagy sokszorosító eljárással készült grafikával, szobrászati vagy textilművészeti alkotással.

A pályaműveket az Erdélyi Művészeti Központ által felkért zsűritagok két kategóriában értékelik: a 9–10. osztályos diákok, illetve a 11–12. osztályos diákok korcsoportjából választják ki a három-három legjobb műalkotást. A zsűri tagjai: Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, Sipos Gaudi Tünde grafikus, Gagyi Botond festőművész, Hosszú Zoltán szobrászművész és Siklódy Ferenc grafikus. A két pályázati kategória díjai: 9–10. osztályosok kategóriája – I. díj: 500 lej, II. díj: 300 lej, III. díj: 200 lej; 11–12. osztályosok kategóriája – I. díj: 500 lej, II. díj: 300 lej, III. díj: 200 lej.

A képzőművészeti pályázatra beküldött legjobb, legötletesebb, legszebben kidolgozott munkákból az Erdélyi Művészeti Központban nyílik kiállítás 2024. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, 17 órától. A beválogatott munkákból rendezett kiállítás megnyitóján kerül sor a pályázat eredményhirdetésére és a díjak átadására. A pályaműveket bemutató kiállítás 2024. január 22–26. között lesz látogatható az Erdélyi Művészeti Központban.

Az Erdélyi Művészeti Központ honlapján megtekinthető részletes pályázati kiírásból (https://www.emuk.ro/hu/42-hu/esemenyek/2023/306-kepzomuveszeti-palyazat) további tájékoztatást nyerhetnek.

EZ BETON! – „beton”-készítő műhelymunka HERMAN Leventével

Herman Levente festőművész, grafikus (sz. 1976) Erdélyi Művészeti Központban látogatható kiállításának visszatérő motívuma a beton. De mi is a beton tulajdonképpen? A huszadik század építészetének egy meghatározó építőanyaga; eredetileg egy kötőanyag, amely a köveket és a téglát tartotta össze, ma már maga az anyag, amelyet vassal kell erősíteni, kővel és üveggel lehet dekorálni; kezdetben iszap, aztán forma, végül törmelék; sokunk gyermekkorának, környezetének meghatározó eleme, amely egyszerre ismerős, így otthonos és otthontalan, rideg; metafora és szimbólum – világít rá Vida Gábor a tárlatot bemutató katalógus előszavában.

Pénteken, december 15-én 17 órától az érdeklődők egy másik, napjainkban gyakran használt alapanyagból, szigetelő lemezből, készíthetik el saját, a kiállításban elhelyezett installációs elemekhez hasonló, „beton” elemeiket. A Herman Levente vezette műhelymunka közben pedig beszélgethetnek, ismerkedhetnek a kiállító művésszel.

A műhelymunkára legfennebb 20 személyt tudunk fogadni, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket szeretettel várjuk az emuksepsi@gmail.com e-mail címen, illetve a 0736 350 376-os telefonszámon.

Esti séta a kiállítóművészekkel

December 15-én a Herman Levente vezette műhelymunkát követően, 18 órától jelenlegi kiállításainkban maguk a művészek, azaz Herman Levente (sz. 1976) és Bodoni Zsolt (sz. 1975) festőművészek, tartanak tárlatvezetést. Herman Levente segítségével betekintést nyerhetnek az általa megfestett betonerdőbe, majd Bodoni Zsolt rejtélyes képeivel ismerkedhetnek meg az alkotó egyedi hangulatú tárlatvezetésén.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Erdélyi Művészeti Központ Egyesület

A programok megvalósultak a Magyar Kormány támogatásával. Támogatók: Miniszterelnökség – Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bethlen Gábor Alap

A Képzőművészeti Pályázat szakmai partnerei: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Bod Péter Megyei Könyvtár, PTE Sepsiszentgyörgyi Képzőművészeti Tanszék

(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük