Hirdetés
Hirdetés

Vargyason tanácskoztak a gazdák

Csütörtökön tartották a vargyasi kultúrotthonban az erdővidéki szarvasmarhatartó gazdák regionális találkozóját. A megbeszélésen sok mindenről szót ejtettek a felszólalók, a találkozó vége felé, amikor szó esett a vargyasi gazdák régóta húzódó gondjáról, az illegális legeltetésről, elszabadultak az indulatok. A gazdák arra kérték Sütő Levente Lehel polgármestert, két héten belül hívjon össze falugyűlést, hogy ténylegesen beszéljenek a megoldhatatlannak tűnő gondról.

A félórás késéssel kezdődő találkozón elsőnek Sütő Levente Lehel polgármester szólalt fel, a fórum fontosságára hívva fel a figyelmet, kijelentve, hogy vidéken, nevezetesen Vargyason is, nem a polgármesteri hivatal az első intézmény, hanem a közbirtokosság és az állattartók egyesülete, mert az általuk képviselt gazdasági erő meghatározója a falu életének, és jelentős szerepet játszik jövőjének alakulásában is.

Hirdetés
Hirdetés

Ötvös Mózes, a megyei szarvasmarhatartó egyesület elnöke is üdvözölte a megjelent intézményvezetőket és a gazdákat, aztán néhány szóban áttért a mezőgazdasági támogatások fontosságára: „Maholnap már nem lehet embert kapni az állatok mellé, ezért nagyon fontos a kisgazdáknak a gépesítés, ezzel pótolva az emberhiányt. A gépesítést viszont csak támogatások révén lehet kivitelezni”– mutatott rá, néhány számadatot is szolgáltatva. Például, hogy 1989-ben még 23 ezer fejőstehén volt a megyében, ma már számuk jelentősen csökkent, de még mindig van csaknem 700 állattartással foglalkozó gazda, akiket fel kell karolni. „Szükséges az Unió képviseletével tárgyaljunk, mert uniós támogatások nélkül nem tudunk megélni. Márpedig mi termeljük az élelmet, a húst, a kenyeret a lakosságnak, nélkülünk nem élhet más sem. Összefogásra, egyetértésre van szükségünk, mert ha jól megy a mezőgazdaság, jól megy az ország is” – jelentette ki.

Felszólalt még Tamás Sándor megyetanácselnök, Bokor Gábor a falugazdász hálózat részéről, György Ervin, az APIA Kovászna megyei igazgatója, dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos, Márton Árpád képviselő, Kozma Béla a Mezőgazdasági Igazgatóság részéről, és végül a helybéli Farkas Sándor közbirtokossági elnök is. A találkozón Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány elnöke részletesen ismertette az alapítvány által Maros, majd Kolozs és Beszterce megyékben lebonyolított gazdaságélénkítő pályázatok eredményeit, és szólt a Székelyföldön még csak ezután esedékes hasonló pályázat részleteiről is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük