Felhívás!

Tízéves az Atrium

Tízéves az Atrium Kovászna megye

Ma ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a kézdivásárhelyi Atrium szálloda, melynek apropóján Hegedűs Ferenc vállalkozóval beszélgettünk múltról, jelenről és a tervekről.

– Miért akkor és ott létesítettek szállodát?

– A Domo székhelye a Vágóhíd utcában volt, sokan látogattak hozzánk üzleti ügyben, és mivel akkoriban Kézdivásárhelyen nem volt megfelelő szálloda, úgy gondoltuk, építünk egyet a közelben.

– Mekkora beruházást jelentett ez?

– Körülbelül két és fél millió eurós beruházás volt, ám ha figyelembe vesszük az infrastruktúra és a sporttelep fejlesztését a bowling-, illetve két teniszpályával, ez az összeg sokkal nagyobb.

– Sikerült-e tartani az induláskor kidolgozott üzleti tervet?

– Nem volt egyszerű az elmúlt tíz év. A Magyarországról jövő turisták nagyobb része Hargita megyében lecövekel, nehéz csoportokat idevonzani. Jelenleg is a településre látogató üzletemberek veszik leginkább igénybe a szállodát, ami kevés, ezért helyet adunk különféle rendezvényeknek. Az itt rendezett esküvők eddig is ellensúlyozták a téli hónapokban felhalmozódott veszteséget, ugyanis télen örülünk, ha sikerül nullszaldósra kihozni a szállodát. Idén minden eddiginél többen kerestek meg rendezvényszervezés céljával, úgy tűnik, a dolgok jó irányba mozdultak el. Próbálunk cégeket is behozni, hogy tartsanak lehetőleg több napos tréningeket, hiszen számunkra az a lényeg, hogy egy-egy csoportot minél több ideig tudjunk bent tartani.

– Mekkora a szálloda kapacitása, illetve kihasználtsága?

– Tizenöt egy-, huszonhat kétágyas szobánk és négy apartmanunk van. A kihasználtság változó. A tavaszi–nyári időszakban legtöbbször telt ház van, ám az őszi és téli hónapok, sajnos, nagyon visszahúzzák a teljesítményt. Ha a városban kulturális rendezvények, sportesemények vagy hasonló van, gyakran kicsinek bizonyul a szálloda kapacitása.

Hegedűs Ferenc födött úszómedencével bővítené a szállodát  Fotó: Tofán Levente

– Milyen nehézségekkel szembesülnek nap mint nap?

– Munkaerőhiánnyal küszködünk. Huszonöt alkalmazottat foglalkoztatunk, és nagyon nehéz pincéreket, illetve konyhai kisegítő személyzetet találni, azonban a kulcs­állásokban nincs üresedés. Emellett az energiaárak állandó növekedése is komoly gondot okoz, ez viszi el a legtöbb pénzt. Ugyanakkor mi nem emelhetjük az árakat, ellenkező esetben vendégek nélkül maradnánk.

– Mi az említett munkaerőhiány oka?

– Sokan külföldre mennek dolgozni, főként a nyári időszakban. Állandó mozgás van, főként a fiatalok mennek nyugatra, akik gyűjtenek, hogy el tudják kezdeni az éle­tü­ket, de úgy látom, jövögetnek is vissza. Van rá példa, hogy több év után külföldről hazatérve, nálunk álltak munkába.

– Mennyire fontosak a szállóvendégek visszajelzései?

– Ezeket állandóan figyeljük. Vannak hibák, hiszen a szobákat sokan, sok módon használják, és olykor meghibásodik ez-az, ám próbáljuk ezeket orvosolni. Két személy napi teendője a felmerülő hibák kijavítása. Emellett tavaly új reggeliztető-termet készítettünk, a szobákat teljesen felújítottuk, festettünk, szőnyegeket, hűtőszekrényeket és televíziókat cseréltünk, hiszen ezek erodálódnak.

– Milyen terveik vannak?

– Egy födött úszómedencét építenénk, így a vendégeknek nyújtott plusz-szolgáltatás mellett a tűzvédelmi víztartály kérdését is megoldanánk, az egyik teniszpályát minifocipályává alakítanánk át, ugyanakkor várjuk, hogy a Vágóhíd utca itteni szakaszát is leaszfaltozzák.

– Hogyan ünneplik meg a szálloda tízéves fennállását?

– Ma, az alkalmazottakkal egy közös vacsorával.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. március 4., 20:51
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Átlag 7-es osztályzat.Közepes.Van elég tennivaló,mert a vendégek szavazatai alapján azt jelenti,hogy az elvárásaikat nem fedezte a megkért 100 lejt/ fő 1 napra .A személyzetet jól meg kell fizetni,hogy becsüljék meg jól munkahelyüket ,hogy menjen el a híre és sorban álljanak egy-egy állásért és így nem keletkezik munkaerőhiány.Mert mondjuk egy válság esetén ,könnyen csődbe mehet a vállalkozás,habár Hegedűst nem kell sajnálni,már régóta több lábon áll.