Felhívás!

Revansizmus

Minősíthetetlen rágalomhadjárat és gyalázkodás folyik a magyarság ellen a román média legnézettebb csatornáiban, hihetetlenül szabadszájúak és elfogultak egyes műsorvezetőik, mások az ellenvéleményt szóhoz sem juttatják, magyarán a tárgyilagos tájékoztatás legelemibb szabályait is lábbal tiporják, vagy eszük ágában sincs betartani azokat. Tudomásul kell vennünk, hogy az elfogultságon túl a román társadalom a tudatlanság, a hiányos történelemismeret és a hamis érvrendszerek olyan mélységeibe süllyedt, amilyenben a 19. század legvérmesebb évtizedeiben sem volt. (Csakhogy akkor az elfogultságot pozitív célok is ellensúlyozták, hiszen korszerű államot kívántak alkotni.)

A tudatlanság egyetlen ellenszere a tudás, noha annak befogadására is rá kellene előbb hangolni az embereket, hiszen sok az ellenpélda. Ezért lenne fontos megnézni, mit tanítanak rólunk a román iskolákban. Már csak azért is, mert közvetlen közelünkben is tapasztaljuk, hogy e tekintetben nagy a baj. A Transindex munkatársai lapoztak bele pár tankönyvbe, íme, mit találtak a különben nagyon gyér említések közt egy negyedikes történelemkönyvben:

„A magyarok egy Ázsiából származó nép leszármazottjai, akik a Tiszától nyugatra, a Pannon síkságon telepedtek le. 1000-ben egy keresztény királyságot alapították.” „Ezek után meghódították a románok lakta Erdélyt.” „A románok, akik Erdély legrégebbi lakói, a magyar hódítás után is a legnépesebb lakosságot képviselték, de földjeiket elkobozták. A térség erőforrásai hasznosításának érdekében magyar lakosságot hoztak. Ez nem volt elégséges, ezért az új urak behívták a székelyeket és a szászokat.” Egy tizenkettedikes tankönyv ezt állítja a Ceaușescu-korszakról: „A kommunista vezetés azon igyekezete ellenére, hogy »összebékítse« a románokat és a magyarokat, bizonyos kölcsönös ellenérzések és előítéletek fennmaradtak a felszín alatt.”

Hát az egyenjogúsítás fele nyilván csak akkor léphetnénk tovább, ha áperte elismernők, hogy az a korszak bizony a legkegyetlenebb elnyomásé volt. Általában véve a tankönyvek egy revansista világnézetet kényszerítenek rá a többségi tanulóra, ez kölcsönös megbékéléshez biztosan nem fog vezetni. S a politikában nap mint nap visszaköszön.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.