Felhívás!

Hogy állunk a törvényekkel?

Keresztény emberként a jogi törvényekről, a szabadságjogok szeretetéről és védelmének fogalmáról kissé sajátos elképzeléseim vannak. Megváltoztatták az egész büntetőtörvénykönyvet. A törvényeket általában logikusan, egymáshoz viszonyítva következetesen szokták megalkotni. Nem így itt nálunk. A törvényt szabó urak nemzetközileg is igazolható paragrafusokkal hoznak törvényeket.

Egyik-másik szabály megfogalmazásakor nem is gondolnak a következményekre. Ilyen az át nem gondolt jogi törvény, amely értelmében sok fegyenc hirtelen az utcára került. Lassan vissza is kerülnek, mert képtelenek beilleszkedni a társadalomba. Így adott egy pofont a parlament az általuk képviselt demokráciának!

Az igazi demokratikus államokban a törvényt megszabó politikusok a legkisebb kihágásért is veszik a kalapjukat, de nálunk, bár a népszavazás úgy döntött, hogy 302 legyen a parlamenti képviselők, szenátorok száma, jelen pillanatban is 395-en vannak! Az ügyészség teljesen össze van vegyülve a bírókkal, a román hírszerzőszolgálattal! A politikusok védelmére kitalálnak szabályokat, hogy ne citálják őket törvényszék elé. Jogállamban élünk!?

Nemrég olvasom, hogy olyan törvényt készítenek, amelynek értelmében, ha autóvezetés közben telefont használunk, elkobozzák a telefont. Ha autót vezet valaki, aki alkoholt fogyasztott, egész életére eltiltják az autóvezetéstől… Őszintén szólva én is elítélem az ittas állapotban történő vezetést, de… ami sok, az sok. Így is elég szigorú a törvény, mert a fegyenceket most szabadon bocsátották – a jelen törvények értelmében –, de valakit ittas vezetésért három év börtönbüntetésre ítélni, amíg a visszaeső gyilkos szabad lehet! Hogy állunk a törvényekkel?!

Orbán-Barra Gábor, Sepsiszentgyörgy

A levelek tartalma nem föltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.