Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Elnémult zongora

Ki gondolta volna, hogy Koós János felett is eltelt az idő? Tulajdonképpen nem is érdekelt ez senkit, csupán az, hogy mikor csendülnek fel ajkán a jól ismert és nagyon kedves dallamok. A mi korosztályunk nem csupán évtizedekkel ezelőtt, de még ma sem tudott, tud elképzelni valamire való házi mulatságot az Ő hangja nélkül. Az biztos, hogy a Kislány a zongoránál minden idők legnagyobb slágerei közé nőtt, s ha kijelenthetjük, hogy a napnak nincs olyan perce, amikor fel ne csendülne a Bartók-zene valahol a világon, vagy ne énekelnének szerte a földteke valamely sarkán Csárdáskirálynő-részletet, ugyanúgy bizonyára másodperc nem telik úgy el, hogy a magyarok lakta földrészeken, országokban, vidékeken el ne hangzanék egy Koós János-nóta.

Most, hogy tudomásul kell vennünk, nincs többé, vajon hűtlenek leszünk-e dalaihoz, az általa kiemelkedően magas rangra emelt sajátos Koós János-i előadáshoz? Igen, immár múlt időben kell Róla is beszélnünk, a család vasárnap jelentette be a 81 éves énekes, színész, zenész, humorista, karmester, tévéműsor-szerkesztő halálának hírét. A napokban még láttuk, hallottuk, mostantól immár emlékeinkben él. A zenei pálya rengeteg elégtétellel járt, a Mikroszkóp Színház tagjaként pedig sokszor nevetést csalt ki a nézőkből, Hofi Géza társaként elősegítette az igazi kabaré felfutását, népszerűségének erősítését. Nemcsak azért volt nagy előadó művész, mert legalább három táncdalfesztivált is megnyert, filmek sikeres szereplője volt, de a színpadról, a képernyőről áradó szeretete, melegsége magával ragadó volt. Nem csoda, hogy felesége és két gyereke is a zene szerelmese. És ne feledjük, nagyságát az is bizonyítja, hogy több rendben is életmű-díjjal jutalmazták, s mi több, ő lett az ország első tiszteletbeli pénzügyőre, arra emlékeztetve rajongóit, hogy fiatalként az Országos Pénzügyi Zenekar tagja volt.

E sorokat írva a hatvanegy esztendős marosvásárhelyi rádió zeneműsorát hallgatom, amelynek egyik nagy sikere éppen abban áll, hogy a korábban elhunyt nagy énekesek emlékét nagy tisztelettel idézi fel. Ezek után most már egy nagy énekessel gyarapodik a megidézettek sora. Hisszük, hogy e rádiónak köszönhetően is ott szerepel majd a zenei kínálat között a Kislány a zongoránál, az Én, aki nála jártam, a Mondjátok meg Máriának, a Sír a telefon, a Nem vagyok teljesen őrült… És megannyi halhatatlan nóta…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük