Hirdetés
Hirdetés

Újra közösségben: nyolc teendő, ami az iskolákra vonatkozik

Újra közösségben: nyolc teendő, ami az iskolákra vonatkozik Kovászna megye

Véget ért a téli vakáció, a tanulók ma visszatértek az iskolába. Ezzel nyilvánvalóan megnő a légúti fertőzések veszélye, ezúttal inkább az influenzától kell tartani, az óvatosság az elmúlt évekből nagyon ismerős.

Ami a tanév további menetét illeti, a következő szünidő a február 6–26. közötti időszaknak a megyei tanfelügyelőségek által kijelölt hetében lesz.

A 2022–2023-as tanév öt modulra és öt vakációra tagolódik.

Az Iskola másként hetet és a Zöld hetet a 2023. február 27-e és június 16-a közötti időszakban kell megszervezni, az erre szánt egyenként ötnapos időszakról a tanintézetek döntenek.

Ligia Deca oktatási miniszter az Alexandru Rafila egészségügyi miniszterrel közös csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, január 9-én a tanrendnek megfelelően újra kinyitnak az iskolák, és hangsúlyozta, hogy az influenzás esetek nagy száma ellenére a tanügyminisztérium semmilyen formában nem bátorítja a diákok távolmaradását.

Alexandru Rafila pedig kijelentette, hogy Romániában jelenleg járványügyi veszélyhelyzet van a legúti megbetegedések és az influenzás esetek számának megnövekedése miatt. Az egészégügyi miniszter szerint azért nem hirdetnek járványhelyzetet, mert ez a koronavírus-járvány idején alkalmazott korlátozó intézkedések újbóli bevezetését tenné szükségessé.

A pénteken tartott távértekezleten Deca arra buzdította a főtanfelügyelőket, hogy támogassák az iskolákat az oktatási folyamat normális körülmények közötti folytatásában, a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt, és konzultáljanak a minisztériummal az olyan „rendkívüli helyzetekben”, amikor egy iskola az oktatás ideiglenes felfüggesztését kéri a légúti megbetegedések magas száma miatt.

Ligia Deca ugyanakkor felhívta a tanfelügyelőségek képviselőinek figyelmét azokra a tájékoztató anyagokra, amelyeket az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) dolgozott ki az influenzavírus terjedésének fékezésére.

A tájékoztatásban leszögezik, hogy a tanfelügyelőségeknek kötelességük kijelölni egy személyt, aki állandó kapcsolatban áll a megyei egészségügyi igazgatósággal; továbbítaniuk kell az iskoláknak az egészségügyi minisztérium által javasolt megelőző intézkedésekről szóló információs anyagokat, útmutatókat; tájékoztatniuk kell a szaktárcát az oktatási intézményekben tapasztalt minden „rendkívüli járványügyi helyzetről” – írja az  Agerpres hírügynökség.

Az oktatási intézmények kötelezettségei:

– az iskolások, óvodások szüleinek vagy gyámjának tájékoztatása az influenza és más légúti fertőzések tüneteinek felismeréséről, hogy az egészségügyi minisztérium útmutatójának megfelelően naponta elvégezzék az otthoni szűrést, mielőtt a gyermek belép a közösségbe;

– napi szűrés az iskolákban az első óra megkezdése előtt;

– a rendszeres kéz- és felületfertőtlenítéshez szükséges anyagok biztosítása;

– a tantermek rendszeres fertőtlenítése;

– a helyiségek rendszeres szellőztetése;

– a köhögés és tüsszentés helyes módjának megtanítása;

– javasolni a védőmaszk viselését a tanszemélyzet és a gyerekek számára egyaránt;

– a szülők tájékoztatása a légúti fertőzésre utaló tünetek megjelenésekor esedékes teendőkről.

 

Képünk illusztráció. 

Fotó: Gábos Albin

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. január 9., 22:13
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Nem merték a kovid játékot újra eljâtszani, de kell a zabolázás a gyerekeknek , ezúttal új szivatásokkal. Az,, immunrendszer” szó lassan istenkáromlás lesz, főleg orvosi körökben. A szent Gyógyszer nevében, amiből minél többet szedsz be annál betegebb vagy, de ezt a birka nem érzékeli.