Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csökken a gázolaj-támogatás értéke

Csökken a gázolaj-támogatás értéke Gazdaság

Január végéig nyújthatják be mezőgazdasági intervenciós és kifizetési ügynökséghez (APIA) az elszámolási kérést a múlt évi gázolaj-támogatásra az arra jogosult gazdák, különben elveszítik a juttatást. Idén a támogatás értéke kisebb lesz, mint tavalyi, literenkénti 1,63 lej.

Már fogadják a múlt évi gázolaj-támogatásra vonatkozó elszámolási kérelmeket a mezőgazdasági intervenciós és kifizetési ügynökségnél, a juttatásra jogosult gazdák január végéig nyújthatják be az igénylést az intézményhez, különben elveszítik a juttatást. Ez nemcsak az utolsó negyedévi, hanem akár a teljes, 2022-es évre járó juttatást is érintheti, hiszen vannak olyan gazdák, akik az esztendő leteltével egyszerre kérik a teljes évi támogatást.

Az érintett gazdáknak nem kell felkeresniük az APIA megyei székhelyét, elektronikus levélben, illetve meghatalmazott által is elküldhetik az elszámolási kérést az intézményhez. A kéréshez a gázolajszámláik összesítőjét is mellékelniük kell.

A későbbiekben is be lehet nyújtani a támogatási kérelmet

A napokban lezárult a teljes, 2023-as évi gázolaj-támogatásra vonatkozó előzetes kérések benyújtásának a határideje. A gazdák mehetnek negyedévente, félévente a támogatásért, vagy akár évente is elszámoltathatják. A számlák alapján tehetik ezt meg, persze az APIA-nál leellenőrizik azt is, hogy úgy gazdálkodott-e, ahogy arról előzetesen nyilatkozott; az állatlétszámot is ellenőrzik, továbbá a területalapú támogatásra vonatkozó kérelmet. Ha ezek megegyeznek az előzetes kérésben foglaltakkal, akkor jóváhagyják a teljes támogatást.

Noha a teljes évi támogatásra vonatkozó előzetes kérések benyújtásának határideje lejárt, ilyen jellegű igényléseket továbbra is fogad az intézmény. Az viszont, aki januárban nyújtja be azt az APIA-hoz, már csak 11 hónapra kaphatja meg a juttatást, aki februárban, az csak 10 hónapra, és így csökken hónapról hónapra a támogatási időszak.

Csökkent az adó, így a támogatás értéke is

Az idei juttatással kapcsolatban az APIA munkatársa érdeklődésünkre elmondta, 2023-ban a gázolaj-támogatás értéke 1,52 lej lesz literenként. Ez kevesebb, mint a tavalyi 1,63 lej, aminek a gázolaj jövedéki adójának csökkenése az oka – a juttatás mindenkori értéke ugyanis megegyezik a gázolaj jövedéki adója értékével.

A juttatás elszámolásával kapcsolatban változó, hogy ezt milyen periódusokra kérik a gazdák, de a nagyobb területen gazdálkodók – főként a növénytermesztők – rendszerint az első félév végén kérik az elszámolást, esetleg negyedévente, az állattenyésztők viszont meg szokták várni ezzel az év végét. Utóbbinak az az oka, hogy december végén ellenőrzi az APIA, hogy az illető gazda megtartotta-e az összes állatát, amelyeket az előzetes kérésben feltüntetett, így ha változott az állatlétszám az év folyamán, annak megfelelően korrigálják év végén a gázolaj-támogatás értékét, és nem kell a juttatás egy részének visszafizetésével vesződnie az érintett gazdának.

Széchely István

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük