Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nagybefektető telepedett meg a Sepsi Ipari Parkban

Nagybefektető telepedett meg a Sepsi Ipari Parkban Gazdaság

Közel négyéves tárgyalássorozat után nagybefektető telepedett meg a sepsiszentgyörgyi ipari parkban: Magyarország legnagyobb magán ipari parkjának alapító-tulajdonosa, a Xanga cégcsoport négy hektáron végez komplex fejlesztést. Azaz megépít két olyan csarnokot, amelyben rendkívül hamar berendezkedhetnek az ide érkező cégek.

Hirdetés
Hirdetés

A magyar tulajdonban lévő tőkebefektetői cégcsoport sepsiszentgyörgyi megtelepedését Herdon István, a Xanga csoport vezérigazgatója és Szőcs Endre romániai ügyvezető igazgatója jelenlétében sajtótájékoztatón üdvözölte Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Miklós Zoltán háromszéki képviselő, valamint Petroczki Géza, az ipari park igazgatója.

Szintet lép az ipari park

Petroczki bevezetésképpen elmondta, ezzel a legutóbbi szerződéssel 23-ra emelkedett a létesítmény partnereinek száma, eddig 22 kis- és középvállalkozás élt a lehetőséggel, a jelenleg 29 hektáros ipari park területe pedig elérte a 66 százalékos telítettséget. Ezért az önkormányzat máris keresi a bővítés lehetőségét, szeretné az ipari park területét egészen 70 hektárig bővíteni, azonban először az övezeti rendezési tervnek kell elkészülnie – közölte Antal Árpád polgármester. Az elöljáró méltányolta a Debrecenben zajló sok millió eurós nagyberuházásokat, amelyeket a magyar állam is támogat az infrastruktúra-fejlesztéssel, ugyanakkor nehezményezte, hogy a hasonló (román) állami hozzájárulás elkerülte Székelyföldet.

Fotó: Tuchiluș Alex

A cégvezető rendkívül gazdag kapcsolati hálójára és interdiszciplináris tevékenységére utalva a polgármester úgy fogalmazott: „kifogtuk az aranyhalat”. Antal nézetében a nagy területet elfoglaló fejlesztés „fénysebességgel” gyorsítja majd fel a beruházók szentgyörgyi megtelepedését. Miklós Zoltán, az ipari park volt igazgatója elégtétellel nyugtázta, hogy egy ekkora vállalkozás jelenléte igazolja a korábbi befektetett munkát, most pedig „szintet lép az ipari park”.

Herdon István vezérigazgató elmondta, a Xanga Magyarországon több mint 25 éve foglalkozik az ipari infrastruktúra fejlesztésével az ipari parkokban, de ennél tovább is mennek, vagyis kockázati alapon megépítenek többféle vállalkozást befogadni képes multifunkcionális inkubátorokat, „dobozokat”, vagyis csarnokokat.

Fotó: Tuchiluș Alex

Antal Árpáddal még a Covid-járvány előtt kezdték meg a tárgyalásokat. Elemezve, hogy Szentgyörgynek mire van szüksége a munkahelyteremtéshez, illetve mi telepíthető ide, arra jutottak – fejtette ki Herdon István –, hogy első lépésben 15 millió eurós költségvetéssel két olyan csarnokot építenek (egy 5000 és egy 6000 négyzetmétereset), ahol egy termelő vállalkozás akár 2-3 hónap alatt is berendezkedhet, betelepítheti a szükséges technológiát. Ezekben a csarnokokban lesznek irodák, szociális létesítmények, de a logisztikához és a gyártó technológia betelepítéséhez is minden adott lesz.

Amennyiben a két csarnok a várakozásoknak megfelelően működik, azaz valóban bevonzza a további befektetőket, további két hasonló épületet is felhúznak. Az lenne az ideális, ha egy magas hozzáadott értéket megvalósító, nemzetközi termelő céget sikerülne a szentgyörgyi megtelepedésre bírni,  mely megáll a saját lábán, azaz uniós támogatások nélkül is életképes, vélekedett Herdon István. Hozzátette, az infrastruktúra megléte a befektetőnek általában sokad rangú kérdés, annál sokkal fontosabb a környék emberi potenciálja, azaz megvan-e a szükséges létszámú képzett munkaerő.

A Xanga jelenleg az építési engedélyre vár, amint az meglesz, ajánlatokat vár a kivitelezésre – előnyben vannak a helyi vállalkozók. Az építkezésnek várhatóan ősszel fognak neki, attól fogva 12-15 hónapot számolnak a létesítmény átadásáig.

Fotó: Tuchiluș Alex

Bővül a menü

„Bővül a menü” – fogalmazott Antal Árpád az ipari park jövőjét felvázolva. Kifejtette, azáltal is vonzóbb lehet majd a Sepsi Ipari Park, hogy most már zöldmezős és barnamezős beruházást is fogadni tudnak, illetve a kész infrastruktúrába való betelepedést is fel tudják kínálni. A polgármester szerint már van 2-3 olyan érdeklődő, aki szeretett volna az ipari parkba jönni, de nem akart építkezésbe fektetni, mivel az 2-3 évvel kitolja egy cég elindításának időpontját.

Az ipari parkban megtelepedő cégek a befektetőtől (Xangától) ugyan nem igényelhetnek könnyítéseket, mert az kockázati alapon ruház be, de az önkormányzat annak függvényében, hogy milyen vállalkozásról van szó, hány munkahelyet teremt, milyen bérszintet üt meg, nyújthat neki de minimis jellegű támogatást, hangzott el.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. március 14., 20:58
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Elore azt gondoltam, hogy o maga kezd el termelni valamit es legalabb 200 uj munkahelyet teremt hosszutavra. De csalodtam, az „aranyhal” ipari csarnokot epit ( gondolom panelbol) es varjak majd, hogy valaki koltozzon oda es hozzon letre munkahelyet .

 • User
  Dátum: 2024. március 14., 22:27
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Pár ember elég alkalmazottnak aztán lesz még egy környezetszennyező nagymulti nálunk. Így is sok a por és szennyezett a levegő is a városban. Kell a multi ide de a helyi kisvállalkozásokat nem támogatják. Hoznak majd ide is még több afrikai meg ázsiai fekete vendégmunkásokat letelepedni

 • User
  Dátum: 2024. március 15., 10:50
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Mi az hogy nagybefekteto es nem csinal egyebet csak felepitt ket nagy kongo csarnokot majd varja a befektetot aki munkahelyet teremt, alom edes alom uraim igy valasztas elott, az egesz megyeben nincs EGY nagy befekteto es nem is lesz az elkovetkezokben sem, a XANGA nagyon el van tevedve ha azt hiszi hogy fel epitt ket csarnokot es majd amugy doll a lee!!

  • User
   Dátum: 2024. március 15., 22:26
   ÉRTÉKELÉS: -1

   A semmire senki nem költ el 15 millió eurót. Ahogy néztem sok ilyen befektetésük van, gondolom felmérték a helyzetet és úgy látták megéri, lesz bérlő a csarnokokra. Nem csodálkoznék, hogy ha az repülőtér és a kerülőút létesítése is szerepet játszott ebben.